Baca keterangan rasmi

Universiti Birzeit pada mulanya ditubuhkan sebagai sekolah pada tahun 1924 oleh Cik Nabiha Nasir (1891- 1951), ahli keluarga pendidik pendidik Palestin. Pada tahun 1953, ia mula menawarkan kursus universiti tahun pertama dalam bidang seni dan sains, sebagai tambahan kepada program sekolah menengah. Menjelang tahun 1961, Birzeit College menawarkan kelas universiti tahun kedua. Pada tahun berikutnya, ijazah bersekutu diberikan untuk program dua tahun yang membolehkan pelajar memindahkan ke universiti lain di dunia Arab dan di tempat lain untuk melengkapkan ijazah sarjana muda mereka. Pada tahun 1967, Tebing Barat dan Jalur Gaza jatuh di bawah pendudukan tentera Israel, yang mengakibatkan sekatan perjalanan yang dikenakan ke atas penduduk Palestin yang tinggal di kawasan ini. Akibatnya, para pelajar kurang mampu melakukan perjalanan ke negara-negara Arab yang berdekatan untuk meneruskan pendidikan mereka. Persekitaran politik baru ini mendorong Birzeit untuk secara beransur-ansur menghilangkan program sekolah menengah dan menumpukan pendidikan tinggi. Menjelang tahun 1972, kolej itu memulakan program empat tahun yang membawa kepada ijazah sarjana muda yang dianugerahkan dari Fakulti Seni dan Fakulti Sains. Pada tahun 1975, nama, Birzeit University secara rasminya diterima pakai dan Birzeit menjadi universiti Arab pertama yang ditubuhkan di Palestin. Majlis tamat pengajian pertama diadakan pada 11 Julai 1976. Pada tahun 1978, Fakulti Perdagangan dan Ekonomi telah ditubuhkan, diikuti oleh Fakulti Kejuruteraan setahun kemudian. Universiti ini mula menawarkan program siswazah pada tahun 1977. Pada tahun 1996, Fakulti Pengajian Siswazah telah ditubuhkan secara rasmi. Pada tahun 1973, sama seperti pembangunan Birzeit menjadi universiti yang lengkap telah siap, Israel menutup kampus oleh perintah ketenteraan selama dua minggu. Ini adalah yang pertama dari banyak langkah penindasan terhadap komuniti universiti. Kurang dari satu tahun kemudian, pihak berkuasa tentera Israel mengusir presiden universiti, Dr. Hanna Nasir, yang kekal diasingkan selama sembilan belas tahun. Dari tahun 1979-1992, universiti itu ditutup oleh pihak berkuasa Israel beberapa kali. Untuk masa kelima belas dan terakhir, tentera Israel menutup universiti itu dari 8 Januari 1988 hingga 29 April 1992, seperti mana kesemua institusi pendidikan tinggi Palestin. Dalam tempoh penutupan yang berpanjangan ini, universiti terus beroperasi di bawah tanah dengan kumpulan kajian kecil dalam pengaturan sementara di luar kampus. Di bawah keadaan sedemikian, ramai pelajar mengambil lebih daripada masa biasa untuk lulus.

Universiti Today

Pada masa ini, Universiti Birzeit adalah sebuah institusi yang berkembang pesat, dengan lebih daripada 900 ahli fakulti dan kakitangan dan sekitar 10,103 pelajar, 64 peratus adalah perempuan (6,497 pelajar) dan 36 peratus lelaki (3,606 pelajar), yang berasal dari seluruh wilayah Tebing Barat. Universiti ini terletak di pinggir bandar Birzeit, 10 kilometer di utara Ramallah dan 26 kilometer di utara Jerusalem. Komited dengan prinsip firma kebebasan akademik, universiti itu bertujuan untuk menyediakan generasi muda Palestin untuk menjadi pemimpin dan rakyat yang bertanggungjawab. Memandangkan ia menggalakkan pelajarnya di sepanjang laluan kecemerlangan akademik, ia juga menekankan keperluan untuk kesedaran sosial dan komitmen negara.

Senarai kursus kami termasuk:

Modern Standard Arabic Colloquial Arabic Palestin Society The Palestin Question Women in Arab Society Arab Society Palestin Cultural Studies Modern and Contemporary Arab Thought

Program diajar dalam:
English
Bahasa Arab

Sekolah ini juga menawarkan:

Palestine and Arabic Studies Program (PAS)