University of St Andrews

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Ditubuhkan pada abad kelima belas, St Andrews adalah universiti pertama di Scotland dan yang ketiga tertua di dunia berbahasa Inggeris

Mengapa St Andrews

St Andrews adalah tempat yang unik untuk belajar dan hidup. Terletak di pantai timur Scotland, pelajar mungkin mendapati diri mereka menyeberang padang golf dalam perjalanan ke kelas, atau berjoging sepanjang pantai selepas makan malam. Bukan sahaja Universiti mempunyai reputasi bertaraf dunia, tetapi ia juga menawarkan pelbagai aktiviti sosial, termasuk lebih daripada 140 masyarakat pelajar dan 50 kelab sukan. Bangunan-bangunan bersejarah telah dipadankan dengan kemudahan moden, dan banyak tradisi pelajar benar-benar membuat belajar di St Andrews pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Pendidikan St Andrews

Ijazah dari University of St Andrews dicari oleh majikan di seluruh dunia, sebahagiannya kerana reputasi cemerlang Universiti mengekalkan. Pelajar mempunyai akses kepada beberapa profesor dan pensyarah terbaik di dunia, dan kemudahan dan perkhidmatan sokongan terkini kami sentiasa tersedia untuk membantu anda mencapai potensi akademik anda yang penuh semasa pengajian anda.

Reputasi

Sebagai sebuah institusi berusia enam tahun, tidak hairanlah bahawa University of St Andrews dikenali di seluruh dunia sebagai pemimpin dunia dalam pendidikan. Peringkat kami yang konsisten di kedua-dua jadual liga kebangsaan dan global menempatkan kami dalam 100 universiti dunia teratas.

Universiti adalah Universiti Scottish yang tertinggi dalam 2019 Panduan Universiti Lengkap dan dinilai sebagai universiti terbaik kelima di UK. St Andrews juga merupakan Universiti Scottish teratas di The Times dan Sunday Times University Guide 2018 dan dinamakan 'UK University of the Year untuk Pengalaman Pelajar'. The 2018 Guardian University Guide menduduki University of St Andrews sebagai universiti terbaik ketiga di UK. Menurut QS University World Rankings 2018, kita ditempatkan ke-92, menandakan 10 tahun bahawa St Andrews telah menjadikan 100 universiti teratas di dunia.

Peringkat Universiti Tinggi 2018 Peringkat University of St Andrews sebagai universiti terbaik ke-44 di dunia untuk Seni dan Kemanusiaan.

Kami juga berpangkat tinggi untuk penyelidikan kami, dengan peratusan yang sangat tinggi dalam penyelidikan kami dalam Psikologi dan Kesusasteraan Inggeris yang dinilai pada 4 * oleh REF 2014, yang bermaksud ia adalah peneraju dunia dari segi keaslian, kepentingan, atau keteguhan.

Kedudukan subjek

University of St Andrews juga memaparkan jadual liga untuk kecemerlangannya dalam mata pelajaran tertentu. Kebanyakan mata pelajaran yang ditawarkan oleh Universiti sering disenaraikan dalam 10 teratas UK, dengan banyak diletakkan di dalam Panduan Universiti Guardia pada tahun 2018.

Reputasi majikan

Reputasi hebat kami di seluruh dunia menjadikan lulusan University of St Andrews sangat dihargai oleh majikan. Panduan Universiti Lengkap 2019 meletakkan kami sangat tinggi untuk prospek siswazah.

Perpustakaan

Sebagai seorang pelajar di Universiti, beberapa bangunan di St Andrews akan menjadi penting bagi anda sebagai perpustakaan. Universiti ini memegang sejumlah besar koleksi dan mempunyai staf yang berpengalaman untuk membantu anda mengakses dan menggunakan sumber perpustakaan untuk menyokong kajian dan penyelidikan anda.

Di University of St Andrews , anda boleh mengkaji cara anda mahu: di kafe perpustakaan, di kawasan pengajian individu atau ruang belajar kumpulan - anda pilih. Anda juga boleh mencetak, fotokopi dan imbasan di perpustakaan dan menggunakan sejumlah besar sumber dan sumber dalam talian yang kami sediakan.

Perpustakaan Utama terletak di pusat St Andrews. Ia dibuka lebih dari 100 jam seminggu semasa semester, termasuk hujung minggu. Perpustakaan menawarkan sejumlah besar sumber, yang termasuk:

  • lebih satu juta jilid
  • lebih daripada 400,000 e-buku
  • beribu-ribu jurnal cetak dan elektronik
  • pangkalan akademik
  • koleksi DVD yang luas
  • komputer pada setiap peringkat perpustakaan.

Perpustakaan juga menawarkan sokongan pakar dari ahli-ahli pustakawan akademik perhubungan, yang dapat memberikan bantuan dan latihan untuk mencari maklumat di Perpustakaan dan dalam talian.

Menggunakan Perpustakaan adalah pantas dan mudah. Anda akan ditawarkan tur orientasi apabila anda tiba, dan mesin layan diri yang mudah digunakan bermakna hanya mengambil masa beberapa saat untuk memeriksa buku dan masuk.

Perkhidmatan IT

IT Services Universiti menawarkan pelbagai perkhidmatan untuk memastikan anda sentiasa berhubung di mana sahaja anda berada di Universiti dan oleh itu anda mempunyai akses kepada sokongan sekiranya anda memerlukannya.

Perkhidmatan IT terus membuat pelaburan infrastruktur yang penting untuk memberikan pengalaman pengguna yang terbaik. Ini termasuk penyediaan wifi yang luas, Office 365, pelbagai aplikasi perisian, klinik PC, dan perkhidmatan sokongan yang dibuka tujuh hari seminggu untuk memastikan isu-isu diuruskan dengan cekap dan berkesan.

Akses IT

Anda boleh mendapat akses ke rangkaian Universiti - dan internet - dengan cara berikut:

Akses wayarles boleh didapati di lebih daripada 95% bangunan Universiti, termasuk di semua dewan kediaman.

Bilik kelas komputer diedarkan di seluruh Universiti, dan kebanyakannya dibuka 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Terdapat lebih daripada 1,000 komputer tetap di seluruh Universiti.

112202_112085_library-004.jpg

Pengalaman pelajar di St Andrews

Murid-murid St Andrews adalah yang paling berpuas hati di negara ini berbanding dengan universiti utama lain, dengan Tinjauan Pelajar Mahasiswa 2018 menamakan St Andrews atas di UK untuk kali ke-10 dalam 12 tahun yang lalu.

Kehidupan di sini berpusat di sekitar sistem pengajaran yang terkenal di peringkat antarabangsa, tetapi ia adalah pelbagai peluang tambahan yang hanya ditawarkan oleh St Andrews yang mencipta pengalaman yang unik. Kerana St Andrews adalah sebuah universiti kecil, pelajar mempunyai peluang untuk berinteraksi dengan kakitangan, mengintegrasikan satu sama lain, dan merasakan rasa kepunyaan. Mereka aktif dalam politik, penggalangan dana amal, sukarela dalam negara, dan memainkan peranan pentadbiran dalam bagaimana perkhidmatan mereka dijalankan.

Pelajar kita meninggalkan St Andrews dengan pendidikan yang jauh melebihi tahap mereka.

Mengajar kecemerlangan

Kami mempunyai tradisi berabad-abad lamanya untuk membawa minda terang di seluruh dunia untuk berkongsi idea mereka. Di sini, sebagai tempat lain, pelajar yang ingin tahu dapat bertemu dengan para cendikiawan dan guru terbaik dari seluruh dunia, dan secara kritis mencari ruang berpikir untuk mempersoalkan apa yang diajar.

Pengajaran kami disokong oleh sifat fleksibel sistem Scotland, yang membolehkan anda memilih untuk belajar pelbagai mata pelajaran semasa kursus anda. Ini semua membantu menjelaskan mengapa kami diberi status TEF Emas pada tahun 2017, dan mengapa kami telah dinobatkan sebagai Universiti UK Tahun Terbaik untuk Pengajaran Kualiti dalam The Times dan Sunday Times University Guide 2017.

Bandar

St Andrews telah mengalu-alukan jemaah haji selama berabad-abad, dan akibatnya, perhotelan orang tempatan adalah naluri dan bertenaga. Banyak bintang filem, selebriti dan ahli politik yang melawat mengatakan bahawa salah satu tarikan St Andrews adalah bahawa setiap pelawat diberikan sambutan yang sama.

Ramai yang ditarik ke St Andrews sebagai 'Rumah Golf'. Golf di St Andrews adalah cita-cita utama ramai pemain golf. Ia adalah mimpi yang menjadi kenyataan buat ramai pelajar setiap tahun kerana golf di St Andrews tetap berlaku kepada akar Scotlandnya sebagai permainan untuk semua orang.

Walau bagaimanapun, 'Auld Grey Toun' bukanlah semua tentang golf. St Andrews telah dianugerahkan Anugerah Tempat Kreatif 2012 - anugerah seni tertinggi di Scotland - sebagai pengiktirafan pelbagai perayaan, acara kebudayaan, dan penyertaan masyarakat. Bandar ini juga mempunyai tiga pantai, katedral terbesar Scotland, dan campuran eklektik kedai, restoran dan galeri bebas.

Pekan ini biasanya dianggap sebagai rumah kepada sekitar 16,000 orang, yang terdiri daripada masyarakat setempat, pelajar dan kakitangan Universiti, dan pengunjung. Ini memberi bandar perasaan yang intim, dilengkapi dengan hampir semua kemudahan universiti, bangunan dan dewan kediaman.

Peristiwa

Satu lagi manfaat unik St Andrews adalah kekayaan acara yang berlaku setiap semester. Dari ceramah dan persidangan akademik ke acara Universiti seperti pemilihan Rektor Universiti atau perkhidmatan carol tahunan, selalu ada sesuatu yang berlaku.

Acara pelajar juga sangat popular. Acara muzik terdiri daripada festival muzik Starfields yang dikendalikan oleh pelajar melalui pelbagai konsert acapella, orkestra dan paduan suara. Peminat teater dan kesenian akan menikmati On The Rocks, perayaan kesenian yang dikendalikan oleh pelajar terbesar di Scotland, yang berlaku setiap musim bunga, serta berdekatan dua teater di Universiti.

Sokongan pelajar

Dari hari pertama anda di St Andrews, anda akan disokong oleh pelbagai kakitangan profesional di Sekolah akademik, di dalam dewan kediaman dan melalui pasukan Perkhidmatan Pelajar Universiti.

Dengan semua pelajar siswazah tahun pertama menjamin tempat di dewan universiti pada tahun pertama mereka, tidak menghairankan bahawa pelajar kami sering mengecewakan dewan mereka sebagai tempat yang mereka dapati kumpulan persahabatan mereka untuk selebihnya. Setiap dewan kami juga menjadi rumah kepada sistem kakitangan wardennial dan pelajar pascasiswazah, yang boleh didapati pada waktu petang dan hujung minggu kepada pelajar yang memerlukan nasihat, sokongan atau hanya seseorang yang boleh duduk di majlis makan malam. Pelajar yang memerlukan sokongan tambahan diarahkan kepada pasukan Perkhidmatan Pelajar Universiti.

Pasukan Pelajar, yang termasuk kaunselor terlatih, dapat memberi nasihat dan dukungan atas berbagai isu, termasuk ketidakupayaan, kesehatan mental, masalah akademik, keuangan atau kesejahteraan. Universiti Chaplain juga tersedia untuk menyokong pelajar mengenai pelbagai perkara.

Anda boleh menggunakan perkhidmatan pembangunan peribadi dan profesional Universiti, CAPOD, yang boleh membantu kemahiran belajar dan sokongan akademik melalui pengajian anda. Pelajar antarabangsa juga berpeluang untuk bekerja dengan pasukan Pengajaran Bahasa Inggeris kami, yang boleh memberikan sokongan kepada penutur Bahasa Inggeris bukan asli sebelum memulakan ijazah atau apabila anda berada di sini.112462_SRB_3260a.jpg

Lokasi

Saint Andrews

Alamat
St Katharine's West
The Scores

KY16 9AJ Saint Andrews, Scotland, United Kingdom

Program-program

Kursus Eksekutif