Baca keterangan rasmi

Diilhamkan oleh masa lalu kami untuk membantu membentuk masa depan anda

Dengan 50 tahun kecemerlangan akademik di belakang kami sebagai Universiti, kami terus mengembangkan reputasi antarabangsa dan penyediaan kursus. Kami sentiasa menjadi perintis dalam membangunkan subjek kursus baru, mencerminkan dan menjangkakan keperluan majikan, pelajar dan masyarakat keseluruhannya.

Bradford adalah universiti pertama di luar London untuk menawarkan kursus sarjana separuh masa, dan kursus kami direka bentuk sebagai tindak balas kepada landskap perniagaan, sosial, saintifik dan alam sekitar yang berubah.

Dari Sekolah Perniagaan moden yang pertama, yang mempunyai reputasi antarabangsa, ke ijazah Pengajian Keamanan yang pertama, kami terus menawarkan pembelajaran yang relevan, praktikal dan berguna untuk semua pelajar kami.

Hari ini persatuan kami dengan majikan telah berkembang di seluruh dunia. Kerjasama kami terdiri daripada persatuan dengan majikan tempatan melalui inisiatif penglibatan majikan kami, kepada perkongsian di luar negara termasuk di Singapura, Brunei, Malaysia, Pakistan dan India.

"Anda boleh yakin dengan perkembangan Universiti anda pada masa akan datang dengan dinamisme yang sama seperti yang telah ditunjukkan pada masa lalu - pendidik lelaki dan wanita yang menerima pendidikan dan latihan yang relevan dengan keperluan masyarakat kita yang berubah."

Harold Wilsonbekas Perdana Menteri dan Canselor pertama kita

Strategi, Dasar, Misi dan Nilai

Segala-galanya, tidak kira berapa kecil, menjadi sebahagian daripada misi kami sebagai sebuah institusi dan strategi korporat kami.

Nilai dan dasar kami ada untuk memastikan bahawa, dalam mencapai matlamat kami, kami berbuat demikian dengan adil dan sebaik mungkin.

Visi kami tentang kampus yang lestari

Di University of Bradford kami komited untuk mengekalkan kemampanan dan telah memenangi pengiktirafan untuk kampus kami yang mampan, dan kami adalah salah satu daripada Ecoversities yang terkemuka di dunia.

Visi kami termasuk memenuhi empat objektif teras:

Bekerja ke arah pendidikan lestari

Membentuk masa depan yang lebih mantap dengan melibatkan pelajar, kakitangan, masyarakat setempat dan majikan mengenai kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan dalam usaha mencapai pembangunan yang mampan.

Bekerja ke arah persekitaran yang sihat

Melindungi alam sekitar dengan meminimumkan penggunaan sumber dan pelepasan kami sementara juga meningkatkan persekitaran sekitar.

Bekerja ke arah kesejahteraan sosial

Mewujudkan suasana yang lebih mesra dan lebih mesra di mana pelajar, kakitangan dan komuniti tempatan boleh hidup, berinteraksi, belajar, dan aktif.

Bekerja ke arah ekonomi yang berkembang maju

Membangunkan penyelidikan, inovasi dan pemindahan pengetahuan untuk membawa kemakmuran yang lebih besar kepada pelajar, Universiti, Bandar dan Wilayah.

Penyelidikan

University of Bradford adalah sebuah universiti teknologi dengan pengalaman penyelidikan canggih selama lebih dari 50 tahun.

Penyelidikan kami disenaraikan dalam 50 teratas di UK (HEFCE, 2014) untuk kualiti penyelidikan dengan tiga suku yang dikategorikan sebagai baik di peringkat dunia atau di peringkat antarabangsa yang cemerlang.

Program diajar dalam:
  • English

Sekolah ini juga menawarkan:

Kursus Eksekutif

University of Bradford

Sarjana oleh Penyelidikan (MRes) adalah program pascasiswazah yang ditumpukan penyelidikan selama satu tahun yang dihantar di Institut Terapeutik Kanker dan Fakulti Sains ... [+]

Gambaran keseluruhan

Sarjana oleh Penyelidikan (MRes) adalah program pascasiswazah yang ditumpukan penyelidikan selama satu tahun yang dihantar di Institut Terapeutik Kanker dan Fakulti Sains Hayat. Ia menyediakan latihan untuk bekerja sebagai saintis profesional, atau sebagai persediaan untuk PhD.

Terdapat enam spesistik yang tersedia untuk anda:

MRes Discovery Drug CancerMRes Pharmacology CancerMRes Toksikologi Dadah dan Farmakologi KeselamatanMRes Molekul dan Biologi SelMRes Kimia BiologiMRes Pharmaceutical Technology

Program ini memberi penekanan yang kuat terhadap kemahiran dan kepakaran penyelidikan berasaskan makmal. Projek penyelidikan selama enam bulan menawarkan peluang untuk memperoleh kemahiran, dan mempraktikkannya dengan menjalankan penyelidikan canggih dengan kesan dunia nyata.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

MA

University of Bradford

Amalan Lanjutan MA dalam Peacebuilding and Resolution Conflict ditawarkan oleh Jabatan Pengajian Keamanan dan Pengembangan Antarabangsa yang diiktiraf di peringkat antara ... [+]

Gambaran keseluruhan

Adakah anda berminat untuk memajukan pengetahuan anda tentang kajian konflik kontemporari, dan membangunkan kemahiran dan kualiti yang diperlukan untuk konflik profesional dan amalan damai?

Adakah anda ingin menghabiskan setahun belajar dalam persekitaran akademik yang merangsang, bekerja dengan kakitangan yang berada di barisan hadapan bidang mereka dan dengan pelajar dari seluruh dunia?

Adakah anda sedang mencari pengalaman pembelajaran yang mencabar, menyelesaikan masalah dunia nyata, menangani dilema etika yang kompleks, menjalankan projek penyelidikan bebas, dan mengamalkan kemahiran maju untuk pertunangan konflik?

Adakah anda ingin membina portfolio kerja yang menunjukkan pencapaian anda tentang satu set kecekapan profesional yang berkaitan dengan pekerjaan dalam bidang perdamaian, konflik dan pembangunan?... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
Sambilan
12 - 15 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Program MA Filmmaking akan melibatkan anda dalam pengeluaran produk filem digital canggih. Anda akan mempelajari modul dalam pengeluaran dan teknologi videografi (penggam ... [+]

Program MA Filmmaking akan melibatkan anda dalam pengeluaran produk filem digital canggih.

Anda akan mempelajari modul dalam pengeluaran dan teknologi videografi (penggambaran, pengeditan, pasca pengeluaran), bersama-sama dengan modul pakar dalam amalan industri filem, pentauliahan video muzik dan sejarah filem dan konteks.

Pelajar juga akan diajar analisis teoretikal dan sejarah / kontekstual dan proses kreatif seperti visualisasi dan storyboarding.

Graduan program ini akan memperoleh alat analisis kritikal, pemikiran idea dan pemahaman industri untuk terus menghasilkan projek praktikal yang berjaya.

Hubungan antara teori, kreativiti dan praktik semakin dinilai oleh majikan, dan program ini membina tradisi Sekolah yang kuat untuk mengintegrasikan teori dan amalan.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

MA yang baru dalam Hubungan Antarabangsa dan Kajian Keselamatan meneroka tema-tema kajian damai dan konflik. ... [+]

Gambaran keseluruhan

MA yang baru dalam Kajian Hubungan Antarabangsa dan Keselamatan meneroka tema kajian damai dan konflik, termasuk:

perang, keganasan dan pembinaan keselamatan antara dan dalam negeri dan wilayahmenangani WMD, percambahan senjata konvensional, keganasan politik dan keganasanpembangunan dan operasi institusi antarabangsa dan serantaucabaran transnasional yang lalu dan sekarang dalam diplomasi antarabangsa dan serantaucabaran global kontemporari seperti degradasi alam sekitar, pemerdagangan / jenayah dan penghijrahan

Anda akan membangunkan persefahaman akademik dan dasar yang berkaitan dengan hubungan antarabangsa dan keselamatan, bersama-sama dengan kemahiran analisis yang tinggi dalam politik institusi, organisasi NGO dan lobi.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
Sambilan
1 - 2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

MA yang baru dalam Keamanan, Ketahanan dan Keadilan Sosial direka untuk mereka yang mencari pemahaman yang lebih maju mengenai trend kontemporari utama yang membentuk dun ... [+]

Gambaran keseluruhan

MA yang baru dalam Keamanan, Ketahanan dan Keadilan Sosial direka untuk mereka yang mencari pemahaman yang lebih maju mengenai trend kontemporari utama yang membentuk dunia kita, seperti krisis alam sekitar, meluaskan ketidakadilan dan pembahagian sosial, kekurangan sumber dan konflik ganas.

Program ini secara kritis meneliti bagaimana masyarakat bertindak balas terhadap cabaran-cabaran ini, dari tindakan kolektif yang bertentangan dan ketahanan politik melalui usaha untuk merekabentuk dan mewujudkan masyarakat yang lebih berdaya tahan dan mampan.

Anda akan meneroka topik seperti:

implikasi perubahan iklim untuk keamanan dan keadilan sosialperanan had sumber dan merebut tanah dalam memperjuangkan konflikkemunculan pergerakan hak asasi dan kedaulatan makanankrisis institusi demokrasi dan kebangkitan populisme politikpeningkatan aksi kolektif yang bertentangan - di kedua-dua alam nyata dan maya... [-]
United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
Sambilan
12 - 15 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Ijazah ini terletak pada teori, dasar dan pengurusan pembangunan. Ia menyediakan pelajar dengan kemahiran kritis dan analisis untuk membolehkan mereka beroperasi dengan b ... [+]

Gambaran keseluruhan

Ijazah ini terletak pada teori, dasar dan pengurusan pembangunan. Ia menyediakan pelajar dengan kemahiran kritis dan analisis untuk membolehkan mereka beroperasi dengan berkesan dalam persekitaran pembangunan antarabangsa. Meliputi perspektif tahap makro dan mikro, kursus ini memberikan pandangan yang kaya kepada cabaran teori, dasar dan pengurusan pembangunan kontemporari. Kursus ini berstruktur di sekitar modul teras wajib Teori Pembangunan Antarabangsa dan Dasar Pembangunan Antarabangsa, dengan fleksibiliti dibina melalui unit kursus pilihan yang dipilih oleh pelajar untuk memenuhi objektif dan kepentingan mereka sendiri.

Objektif kursus ini adalah untuk menyediakan satu rangka kerja disiplin bersepadu untuk kajian pascasiswazah pembangunan. Fokus penyatuan kursus ini adalah analisis strategi untuk mengatasi kemiskinan. Pelajar akan mendapat pengetahuan mengenai paradigma pembangunan yang berbeza dan kesedaran tentang evolusi mereka. Pelajar digalakkan untuk membangunkan perspektif perbandingan (antara kawasan / negara yang berlainan, pendekatan disiplin, sekolah pemikiran) dan melalui kajian individu, seminar dan tugasan bertulis untuk membangunkan pengetahuan dan kemahiran kritis dan analisis dalam bidang ini.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
Sambilan
12 - 15 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

MA dalam Kajian Perdamaian, Konflik dan Pembangunan memberikan pemahaman yang lebih maju mengenai hubungan antara konflik, pembangunan, keselamatan, dan tadbir urus dalam ... [+]

Gambaran keseluruhan

MA dalam Kajian Perdamaian, Konflik dan Pembangunan memberikan pemahaman yang lebih maju mengenai hubungan antara konflik, pembangunan, keselamatan, dan tadbir urus dalam negara, negara dan negara-negara yang terjejas, rapuh, transisi dan / atau konflik. Anda akan mendapat pemahaman dan kemahiran yang anda perlukan untuk mengejar atau mengembangkan kerjaya dalam apa yang kini merupakan kawasan utama bagi komuniti dasar dan pengamal antarabangsa, kebangsaan dan tempatan. Anda akan dilengkapi untuk bekerja di pelbagai sektor termasuk:

pembangunan antarabangsapencegahan konflik dan peacebuildingpemulihan pasca konflikbantuan kemanusiaanpengurusan sumber semula jadi

Anda akan berpeluang mengambil Pathways pakar, termasuk yang mengkhususkan di kawasan terpilih (Eropah, Afrika, MENA, Asia, atau Amerika Latin dan Caribbean), dengan peluang untuk lawatan belajar terpilih. Program ini akan menyediakan latihan dan penglibatan yang lebih baik dengan alat dan model analisis dasar dan pengamal yang digunakan secara meluas, membolehkan anda mengembangkan kemahiran dan kebolehpasaran anda. Program ini disampaikan oleh Bahagian Kajian Keamanan dan Pembangunan Antarabangsa, yang mengekalkan reputasi antarabangsa sebagai pusat kecemerlangan dalam penyelidikan, pengajaran, latihan dan penglibatan dasar. Ini bermakna pengajaran anda bukan sahaja akan diterangkan secara penyelidikan tetapi juga disampaikan oleh kakitangan yang berada di kedudukan yang baik untuk memudahkan penglibatan komuniti dasar dan pengamal.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
Sambilan
12 - 15 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

MSc

University of Bradford

Program kami akan memberikan anda kemahiran penting dalam kedua teknik molekul dan pengiraan. Anda akan belajar bagaimana untuk mereka bentuk dan melakukan eksperimen, da ... [+]

Gambaran keseluruhan

Bioinformatik adalah cabang sains hayat yang menumpukan pada menganalisis dan mengintegrasikan data besar yang diperolehi dalam eksperimen bioperubatan.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, teknologi telah mengubah amalan penjagaan kesihatan, penyelidikan bioperubatan dan industri, dan terdapat kekurangan graduan bioperubatan dengan latihan bioinformatik dalam sektor penjagaan kesihatan yang maju.

Program kami akan memberikan anda kemahiran penting dalam kedua teknik molekul dan pengiraan. Anda akan belajar bagaimana untuk mereka bentuk dan melakukan eksperimen, dan menganalisis data penjujukan generasi akan datang dengan cekap. Anda akan memperoleh kemahiran perlombongan data penyelidikan untuk Sains Biologi, Transkriptik, Genomik, Proteomik dan Metagenomik.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Forensik Arkeologi adalah penerapan teknik teknik arkeologi untuk mencari dan memulihkan bahan bukti dari adegan jenayah, sering tetapi tidak selalu berkaitan dengan jena ... [+]

Gambaran keseluruhan

Forensik Arkeologi adalah penerapan teknik teknik arkeologi untuk mencari dan memulihkan bahan bukti dari adegan jenayah, sering tetapi tidak selalu berkaitan dengan jenazah manusia yang terkubur.

Kursus ini diajarkan oleh kakitangan dengan pengalaman tempat kejadian jenayah yang kerap bekerja dengan pelbagai operasi dan berada di barisan hadapan perkembangan profesional disiplin.

Kursus ini akan:

Memberi anda kemahiran praktikal, analitikal dan tafsiran maju dalam arkeologi forensikMenyediakan latihan dalam kemahiran disiplin untuk membolehkan siswazah mengejar kerjaya dalam Forensic Archaeology and Investigation Scene Investigation (CSI)Sediakan pelajar untuk karier dalam bidang non-kognitif melalui penekanan pada kerja pasukan dan penerapan basis pengetahuan yang luas kepada penyelesaian masalah... [-]
United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
Sambilan
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Kursus ini akan memberi anda pemahaman sistematik mengenai pendekatan ekonomi kepada pembangunan dan khususnya peranan kewangan dan institusi kewangan. Pelajar dapat meni ... [+]

Gambaran keseluruhan

Kursus ini akan memberi anda pemahaman sistematik mengenai pendekatan ekonomi kepada pembangunan dan khususnya peranan kewangan dan institusi kewangan. Pelajar dapat menilai merit pelbagai mekanisme pembangunan pembiayaan dan memahami asas-asas dasar fiskal.

Semasa kursus ini anda akan mengembangkan kemahiran yang diperlukan untuk analisis isu-isu pembangunan, dan untuk memahami hubungan antara statistik dan ekonomi, dan membangunkan kepakaran mengenai dasar perdagangan dan kadar pertukaran antarabangsa dan hal-hal berkaitan ekonomi. Di samping itu, pelajar mempunyai peluang untuk mengkaji pelbagai pilihan yang meliputi pengurusan projek dan program, dasar awam, dan dasar pembangunan.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
Sambilan
12 - 15 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Syarikat-syarikat tenaga dan perniagaan sudah meneroka cara mengguna pakai RES ke dalam grid tetapi mereka tidak mempunyai kemahiran dan pengetahuan pengurusan Grid Smart ... [+]

Kursus ini tertakluk kepada pengesahan. Anda masih boleh memohon kursus ini semasa ia diluluskan.

Grid pintar adalah bentuk moden grid kuasa tradisional, yang membawa teknologi komputer ke grid elektrik standard; membolehkan komunikasi lebih mudah antara peruncit tenaga, pengedar, dan pelanggan.

Grid pintar dapat membantu mengintegrasikan jumlah sumber tenaga yang boleh diperbaharui (RES) yang semakin meningkat ke grid. RES memberikan cabaran kepada grid elektrik tradisional kerana mereka sering berselang-seli dan sukar untuk diramalkan. Grid pintar membantu syarikat rangkaian untuk jauh menjangkakan dan menanggapi masalah sehingga pembaikan krew dari pengedar tempatan anda dapat memperbaiki kekurangan kuasa lebih cepat.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Dianggarkan bahawa menjelang 2020 lebih daripada 50 bilion peranti, atau perkara, di seluruh dunia akan disambungkan ke Internet - membuat Internet of Things (IoT) teknol ... [+]

Dianggarkan bahawa menjelang 2020 lebih daripada 50 bilion peranti, atau perkara, di seluruh dunia akan disambungkan ke Internet - membuat Internet of Things (IoT) teknologi arus perdana.

Bandaraya Pintar, Internet Industri Perkara (IIoT), Kereta Sendiri Memandu, Grid Pintar, Rumah Pintar dan Bangunan, Infrastruktur Pintar, Pertanian Pintar, Kesihatan Pintar, Mobiliti Pintar adalah beberapa kawasan aplikasi yang memacu pertumbuhan IOT yang luar biasa.

Perniagaan sudah meneroka cara mengguna IoT untuk operasi mereka, tetapi mereka tidak mempunyai kemahiran dan pengetahuan di kalangan pekerja dan pengurusan.

Program Sarjana sepenuh masa unik ini direka oleh para pakar di lapangan dengan banyak pengalaman penyelidikan dan pembangunan di IoT untuk mengatasi kekurangan tenaga profesional yang berkelayakan.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Program teknikal yang difokuskan secara teknis ini memberikan anda pengetahuan mendalam yang anda perlukan untuk mereka bentuk struktur inovatif; menguruskan pembinaan da ... [+]

Program teknikal yang difokuskan secara teknis ini memberikan anda pengetahuan yang mendalam yang anda perlukan untuk:

reka bentuk struktur inovatifmenguruskan pembinaan dalam persekitaran yang dibinamenangani implikasi gempa bumi dan cabaran tanah

Ia sesuai untuk calon dengan kelayakan ijazah sarjana muda yang ingin mengukuhkan pengetahuan teknikal mereka dan meningkatkan potensi kerjaya mereka di sektor ini.

Anda akan diajar oleh staf penyelidikan yang aktif, memastikan anda diajar teori dan amalan terkini. Ia juga bermakna anda akan mempunyai peluang untuk bekerja pada projek penyelidikan yang berterusan.

Anda akan mengamalkan dengan membangunkan reka bentuk untuk projek-projek sebenar. Dalam modul projek reka bentuk, anda akan dibimbing oleh Akademi Diraja Kejuruteraan Perindustrian yang melawat profesor dari Arup.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Januari 2020
English
Sepenuh masa
12 - 15 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Pengajian anda di peringkat MSc di Bradford akan menjadi asas untuk kehidupan yang bertujuan untuk membangunkan pemahaman yang mendalam tentang prinsip-prinsip teknikal y ... [+]

Masyarakat moden bergantung kepada kerja-kerja Jurutera Kimia yang membangun dan merekabentuk proses-proses yang menjadikan produk-produk berguna bagi masyarakat dengan penggunaan dan pengurusan sumber yang cekap termasuk air dan tenaga sambil mengawal prosedur kesihatan dan keselamatan serta melindungi alam sekitar.

Kejuruteraan Kimia menyediakan alat penting berdasarkan konsep keberlanjutan dan jejak karbon rendah untuk mengubah bahan mentah menjadi produk yang berguna dalam cara yang selamat dan kos efektif. Jurutera Kimia memahami cara mengubah keadaan kimia, biokimia atau fizikal sesuatu bahan, untuk mencipta segala-galanya daripada produk penjagaan kesihatan (krim muka, syampu, minyak wangi, dadah) kepada makanan (produk tenusu, bijirin, bahan kimia) dan air (penyahgaraman untuk air tawar) kepada tenaga (petroleum kepada bahan api nuklear).... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Program Sarjana sepenuh masa ini akan memperdalam keupayaan teknikal anda, meluaskan pemahaman anda tentang cabang kejuruteraan yang lain, dan meningkatkan kemahiran peny ... [+]

Program Sarjana sepenuh masa ini akan memperdalam keupayaan teknikal anda, meluaskan pemahaman anda tentang cabang kejuruteraan yang lain, dan meningkatkan kemahiran penyelidikan anda.

Ia diakreditasi oleh Institusi Jurutera Mekanikal dan membangunkan kepimpinan dan kekuatan pengurusan yang boleh membawa kepada Jurutera Bertauliah (CEng) status.

Anda akan membangunkan pemahaman yang lebih maju tentang:

MekanikPemilihan bahanPembuatanMekatronikReka bentuk kejuruteraan dibantu komputerMembangunkan sistem mekanikal bersepadu

Anda akan mempelajari prinsip-prinsip yang menyokong reka bentuk dan kawalan sistem mekanikal, bersama dengan kaedah pengiraan dan simulasi yang digunakan untuk memastikan kebolehpercayaan dan keteguhan sistem mekanikal.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Januari 2020
English
Sepenuh masa
12 - 15 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Matlamat utama MSc Cyber Security adalah menyediakan graduan yang terlatih secara profesional untuk industri. Ia telah direka untuk menawarkan graduan peluang untuk memba ... [+]

Matlamat utama MSc Cyber Security adalah menyediakan graduan yang terlatih secara profesional untuk industri. Ia telah direka untuk menawarkan graduan peluang untuk membangunkan pemahaman yang lebih mendalam tentang keselamatan siber sebagai disiplin. Tumpuan dalam program ini mengenai prinsip, teknologi dan amalan keselamatan siber membantu anda memperoleh kemahiran yang sesuai untuk kajian PhD dan karier penyelidikan masa depan serta menjadi pengamal yang kompeten. Program ini terdiri daripada perkembangan tertentu dalam keselamatan dengan asas yang kukuh dalam penyelidikan akademik dan juga menawarkan peluang untuk anda mempelajari topik yang dipilih dalam sains komputer lanjutan.

Termasuk dalam program ini adalah peluang untuk meningkatkan kemahiran yang berkaitan dengan industri dengan kajian dalam Pelaksanaan Lead ISO 27001 dan Penetapan Etika. Bidang kemahiran ini diketengahkan oleh alumni dan pengamal industri yang lalu untuk dimasukkan ke dalam program. Oleh itu, anda mempunyai peluang untuk mendapatkan kelayakan tambahan dalam Pelaksana ISO / IEC 27001 yang Diluluskan; dan CEH v8 Ethical Hacking.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Ijazah Sarjana sepenuh masa direka untuk menghasilkan pengurus yang penuh bulat dengan penekanan terhadap kewangan. Anda akan memberi tumpuan kepada bagaimana perniagaan ... [+]

Gambaran keseluruhan

Ijazah Sarjana sepenuh masa direka untuk menghasilkan pengurus yang penuh bulat dengan penekanan terhadap kewangan. Anda akan memberi tumpuan kepada bagaimana perniagaan mencipta dan mengukur nilai, dan bagaimana mendekati perakaunan dan kewangan dari perspektif strategik.

Program ini menggabungkan kewangan dan perakaunan dengan pemeriksaan terperinci mengenai disiplin lain yang diperlukan untuk pengurusan organisasi. Ini juga membolehkan anda mempertimbangkan keputusan kewangan dari pelbagai perspektif.

Elemen utama termasuk:

ekonomi perniagaanpengurusan Operasipengurusan perakaunan dan kewangan strategikperniagaan Antarabangsaperancangan pemasaran dan strategi... [-]
United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

MSc dalam Kewangan dan Pelaburan memberi anda pengetahuan yang mendalam mengenai aktiviti Korporat, membuat keputusan Pelaburan, dana Pencen, Kewangan Antarabangsa. Ia ad ... [+]

Gambaran keseluruhan

MSc Kewangan dan Pelaburan memberi anda pengetahuan mendalam tentang:

Aktiviti korporatMembuat keputusan pelaburanDana PencenKewangan antarabangsa

Ia adalah kelayakan yang diiktiraf dengan baik yang akan meningkatkan potensi pekerjaan dan kerjaya anda dalam sektor kewangan, perbankan dan insurans.

Program kami memberi tumpuan kepada membuat keputusan yang bertanggungjawab dalam kewangan, menggunakan kaedah canggih dan alat pengiraan seperti Bradford Trading Room untuk memberi anda pengalaman data kewangan ekonomi secara langsung dan konteks membuat keputusan sebenar.

Kami mengimbangi teori kewangan dan pemikiran kepimpinan dengan aplikasi praktikal untuk menghasilkan pakar kewangan yang dapat membuat perbezaan dalam dunia nyata perniagaan, kewangan dan pelaburan. Kami sering mengundang pakar luar dari akademia dan industri sebagai penceramah untuk mempertingkatkan lagi kerelevanan perbincangan dan kajian kelas, dan memberikan konteks yang bermakna kepada peristiwa dan trend dalam sektor ini.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Kaedah 3D mendokumentasikan objek, tapak, dan landskap secara digital menawarkan potensi yang besar kepada arkeologi dan pengurusan warisan. Data digital boleh menjadi ca ... [+]

Gambaran keseluruhan

Kaedah 3D mendokumentasikan objek, tapak, dan landskap secara digital menawarkan potensi yang besar kepada arkeologi dan pengurusan warisan. Data digital boleh menjadi cara pengarkiban warisan (keperluan untuk ini telah digambarkan secara grafis oleh kehilangan laman warisan dunia kepada konflik) dan ia menjadi standard emas untuk rakaman komersil tapak dan landskap.

Data digital boleh digunakan untuk pelbagai tujuan:

untuk memantau perubahan untuk pemuliharaan dan pengurusanuntuk menyiasat dan menganalisis ciri-ciriuntuk tujuan pembinaan semulauntuk memvisualisasikan dan mempersembahkan masa lampaumenyediakan cara baru untuk melibatkan diri dengan orang ramaimenyediakan akses kepada tapak terpencil atau koleksi yang tidak dapat diakses yang lebih sukar untuk dicapai.... [-]
United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
Sambilan
1 - 2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Program Master baru kami dalam Logistik, Data Analytics dan Pengurusan Rantaian Pembekalan direka untuk mereka yang mempertimbangkan memperluas pengetahuan mereka melampa ... [+]

Gambaran keseluruhan

Program Master baru kami dalam Logistik, Data Analytics dan Pengurusan Rantaian Pembekalan direka untuk mereka yang mempertimbangkan memperluas pengetahuan mereka melampaui disiplin yang ada sekarang dan memperoleh kerjaya dalam bidang logistik, rantaian bekalan dan pengangkutan.

Program ini direka bentuk dengan input dari profesional logistik dan profesional rantaian bekalan dan memberi tumpuan kepada integrasi teknik analisis data yang berkaitan dengan bidang perniagaan ini.

Anda akan membangunkan pemahaman anda tentang topik-topik seperti:

Isu-isu yang timbul dalam Pengurusan Logistik dan Pengurusan BekalanAnalytics Data PerniagaanRangkaian Bekalan Analytics dan Pengurusan Teknologi mengeluarkan topik-topik yang berkaitan seperti Industri 4.0 dan AutomasiStrategi perolehan dan Kelestarian Perniagaan... [-]
United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Januari 2020
English
Sepenuh masa
12 - 15 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Program Master dalam Pemasaran dan Pengurusan kami meliputi amalan perniagaan utama dan prinsip pemasaran, memberikan anda berbagai kompetensi yang anda perlukan untuk me ... [+]

Gambaran keseluruhan

Program Master dalam Pemasaran dan Pengurusan kami meliputi amalan perniagaan utama dan prinsip pemasaran, memberikan anda berbagai kompetensi yang anda perlukan untuk menjadi seorang profesional pemasaran atau mengejar karir pengurusan dengan kepakaran dalam pemasaran.

Anda tidak perlu mempunyai ijazah pertama dalam perniagaan, pemasaran atau pengurusan; program ini direka untuk mereka yang ingin membina asas pengetahuan luas untuk melancarkan kerjaya mereka, menukar arah kerjaya, atau mengambil langkah seterusnya dalam kerjaya yang sedia ada.

Anda akan membangunkan pemahaman kritikal mengenai subjek pengurusan termasuk:

pengurusan Operasiperniagaan Antarabangsaekonomipengurusan Sumber Manusiakewangan dan perakaunan... [-]
United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

MSc dalam Pemasaran Strategik Antarabangsa membangun pengetahuan dan kemahiran khusus yang anda perlukan untuk meneruskan kerjaya pemasaran. Anda akan membangunkan penget ... [+]

Gambaran keseluruhan

MSc dalam Pemasaran Strategik Antarabangsa membangun pengetahuan dan kemahiran khusus yang anda perlukan untuk meneruskan kerjaya pemasaran.

Anda akan membangunkan pengetahuan anda tentang alat dan teknik pemasaran dan belajar bagaimana mengintegrasikannya untuk merancang dan melaksanakan program dan inisiatif pemasaran yang berjaya. Terdapat penekanan kuat terhadap aplikasi praktikal, dengan peluang untuk membangunkan kemampuan analitik dan penyelesaian masalah anda melalui penggunaan kajian kes dan simulasi pemasaran.

Pembelajaran dari ahli akademik dan rakan sebaya dari seluruh dunia memberi anda satu perspektif yang tidak ternilai mengenai isu dan cabaran yang dihadapi pemasar dalam persekitaran perniagaan global hari ini.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Program baru ini direka untuk membangunkan para pemimpin dengan pemahaman yang mendalam mengenai idea, institusi, dasar dan rangkaian pembangunan mampan - dan kemahiran b ... [+]

Gambaran keseluruhan

Program baru ini direka untuk membangunkan para pemimpin dengan pemahaman yang mendalam mengenai idea, institusi, dasar dan rangkaian pembangunan mampan - dan kemahiran berfikir kritis yang diperlukan untuk memaklumkan dasar dan mewujudkan impak jangka panjang.

Ia direka dan disampaikan oleh pasukan yang mempunyai rekod penyelidikan dan rekod penasihat dasar, yang berminat terhadap pembangunan mampan.

Memilih program ini bermakna menyertai Bahagian Pengajian Keamanan dan Pembangunan Antarabangsa di University of Bradford - pusat universiti terbesar seumpamanya di dunia.

Apabila tamat pengajian, anda akan menjadi sebahagian daripada rangkaian alumni di seluruh dunia, yang kebanyakannya telah memainkan peranan kepimpinan dalam organisasi antarabangsa.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
Sambilan
12 - 15 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Program Sarjana dalam Pengurusan memberikan anda pengetahuan luas tentang teori, prinsip dan amalan pengurusan utama seperti yang digunakan dalam perniagaan. Ia direka un ... [+]

Gambaran keseluruhan

Program Sarjana dalam Pengurusan memberikan anda pengetahuan luas tentang teori, prinsip dan amalan pengurusan utama seperti yang digunakan dalam perniagaan.

Ia direka untuk mereka yang mencari pendedahan kepada pelbagai disiplin perniagaan yang paling luas, dan bukannya melakukan sesuatu khusus. Anda tidak perlu belajar perniagaan / pengurusan di peringkat sarjana.

Anda akan membangunkan pemahaman anda tentang subjek termasuk:

Ekonomi PerniagaanPerakaunan dan kewanganPengurusan Sumber ManusiaStrategi perniagaan antarabangsaPerancangan pemasaran dan strategiPengurusan Operasi

Anda juga akan dapat menyesuaikan pelajaran anda ke bidang minat baru, atau aspirasi kerjaya anda; kami menawarkan pelbagai modul pilihan sebagai sebahagian daripada portfolio pengurusan pasca siswazah kami yang luas... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Program Pengurusan Kewangan MSc yang ketat ini memberi anda asas yang kuat dalam bidang teras kewangan, termasuk kewangan, perbankan, peraturan, pengurusan risiko, teori ... [+]

Gambaran keseluruhan

Program Pengurusan Kewangan MSc yang ketat ini memberi anda landasan yang kukuh dalam bidang teras kewangan, termasuk:

kewanganperbankanperaturanpengurusan Risikoteori kewangan

Terdapat penekanan yang kuat untuk menerapkan pengetahuan pakar dan kemahiran kepada senario perniagaan dunia sebenar. Anda akan mahir menganalisis maklumat kewangan dan aplikasinya dalam organisasi.

Anda akan membangunkan pemahaman kritikal mengenai:

bagaimana pasaran modal beroperasibagaimana syarikat dinilaibagaimana pasaran membentuk konteks operasi pengurus kewanganbagaimana syarikat boleh melindungi diri daripada risiko dan ketidakpastian

Ia mempunyai perspektif antarabangsa, dengan modul utama Kewangan Korporat dan Kewangan Antarabangsa, memperluaskan pilihan kerjaya siswazah anda. Graduan kemajuan menjadi kerjaya dalam kewangan, di dalam kedua-dua institusi kewangan dan bukan kewangan.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Pengurusan Perniagaan MSc Eropah dan Antarabangsa adalah unik di UK. Anda akan hidup dan belajar di tiga negara Eropah yang berbeza, memberikan anda perspektif yang benar ... [+]

Gambaran keseluruhan

Pengurusan Perniagaan MSc Eropah dan Antarabangsa adalah unik di UK. Anda akan hidup dan belajar di tiga negara Eropah yang berbeza, memberikan anda perspektif yang benar-benar antarabangsa mengenai pengurusan.

Ia dihantar secara perkongsian dengan dua pusat kecemerlangan yang lain:

Deusto Business School di Universidad de Deusto, Bilbao, SepanyolAudencia Business School, Nantes, Perancis

Program ini diajar dalam tiga bahasa: Bahasa Sepanyol, Bahasa Perancis dan Bahasa Inggeris. Anda akan menghabiskan masa pertama di Sepanyol atau Perancis, yang kedua di Perancis atau Sepanyol, dan yang ketiga di Sekolah Pengurusan di Bradford. Anda membelanjakan kursus 12 minggu terakhir untuk penempatan kerja atau menulis laporan.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
13 - 16 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Program dwi-anugerah ini diakreditasi sepenuhnya oleh Institut Personel dan Pembangunan (CIPD) yang diberi pengecualian sepenuhnya terhadap Diploma Lanjutan Tingkat 7 mer ... [+]

Gambaran keseluruhan

Program dwi-anugerah ini diakreditasi sepenuhnya oleh Institut Personel dan Pembangunan (CIPD) yang diberi pengecualian sepenuhnya terhadap Diploma Lanjutan Tingkat 7 mereka dalam HRM.

Program satu tahun yang menginspirasi anda menyediakan kedudukan kepimpinan kanan dalam HR. Program ini memberikan anda alat yang anda perlukan untuk membedakan diri dari persaingan; anda akan mengembangkan kepakaran yang diperlukan untuk membentuk agenda HR dalam mana-mana sektor.

Anda akan mendapat pandangan mengenai aktiviti, fungsi dan persekitaran organisasi, dan bagaimana fungsi HR boleh membuat sumbangan utama kepada kejayaannya.

Program ini akan memberi anda landasan yang komprehensif dalam disiplin utama dalam amalan HR, termasuk:... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Kursus ini membina pengetahuan dan kemahiran dalam perancangan dan pengurusan projek dan program pembangunan. Ia direka untuk memperdalam pemahaman kritikal tentang strat ... [+]

Kursus ini membina pengetahuan dan kemahiran dalam perancangan dan pengurusan projek dan program pembangunan. Ia direka untuk memperdalam pemahaman kritikal tentang strategi, proses, teknik dan isu yang terlibat dalam mengambil idea untuk pembangunan dan mengubahnya menjadi realiti praktikal dengan hasil dan faedah yang dapat dikenal pasti.

Ijazah ini memberikan asas yang sangat baik untuk penambahbaikan atau peningkatan kerjaya bagi mereka yang mempunyai minat dan pengalaman dalam projek pembangunan. Tumpuan kursus adalah pada projek pembangunan di sektor awam atau ketiga (sukarela atau komuniti), tetapi prinsip asasnya boleh digunakan untuk semua jenis projek, termasuk untuk faedah komersil.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Program Pengurusan Perniagaan dan Pengurusan Antarabangsa kami memberi anda kemahiran yang anda perlukan untuk membuka peluang pengurusan global yang luas. Anda akan memb ... [+]

Gambaran keseluruhan

Program Pengurusan Perniagaan dan Pengurusan Antarabangsa kami memberi anda kemahiran yang anda perlukan untuk membuka peluang pengurusan global yang luas.

Anda akan membangunkan asas pengetahuan pengurusan yang mantap, dan pemahaman penting dan terperinci tentang isu-isu yang dihadapi perniagaan yang beroperasi pada skala antarabangsa, seperti:

rasional untuk pengembangan antarabangsamod kemasukan pasaran asingteori strategi perniagaan antarabangsaperanan dan pengaruh budaya dalam perniagaan antarabangsapengurusan lintas budaya

Program ini fleksibel - modul pilihan membolehkan anda menyesuaikan pelajaran anda ke aspirasi kerjaya peribadi anda. Modul kaedah penyelidikan memberikan anda alat yang anda perlukan untuk menghasilkan dan menganalisis kecerdasan perniagaan, dan anda dapat meneroka topik pilihan anda secara mendalam untuk disertasi, di bawah pengawasan seorang ahli akademik.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Diploma MSc dan PG dalam Psikologi menawarkan laluan pantas untuk kelayakan untuk Sarjana Graduan untuk Keahlian Berkanun dengan Persatuan Psikologi British, dengan syara ... [+]

Gambaran keseluruhan

Diploma MSc dan PG dalam Psikologi menawarkan laluan pantas untuk kelayakan untuk Sarjana Graduan untuk Keahlian Berkanun dengan Persatuan Psikologi British, dengan syarat standard minima sebanyak 50% dicapai.

Ini bermakna bahawa pemohon biasanya telah mempelajari beberapa psikologi di peringkat sarjana dalam program ijazah terdahulu dan kini ingin melakukan kajian lanjut untuk membolehkan peluang untuk pengkhususan dalam psikologi pada masa akan datang.

Oleh itu, langkah pertama ke arah latihan pascasiswazah lanjut bagi mereka yang ingin meneruskan kerjaya profesional dalam Psikologi.

Anda akan diberikan peluang untuk terlibat dalam kerja praktikal dan akan menggunakan peruntukan makmal psikologi yang luas di Pusat Pengajian Psikologi. Anda juga akan diberi peluang untuk melibatkan diri dalam perdebatan teori maju yang berkaitan dengan pemahaman isu-isu kontemporari dalam masyarakat.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Sains MSc dan Diploma Pascasarjana sepenuh masa adalah ijazah yang tertumpu kepada penyelidikan. ... [+]

Gambaran keseluruhan

Sains MSc dan Diploma Pascasarjana sepenuh masa adalah ijazah yang tertumpu kepada penyelidikan.

Anda akan mengembangkan pengalaman dan teknik yang diperlukan untuk menjadi seorang pengamal bebas sains analisis moden, dengan kemahiran yang diperlukan untuk penyelidikan dan industri.

Ia memberikan pengajaran teras dalam aspek-aspek lanjutan kimia analisis dan membolehkan anda meneroka bidang pengetahuan pakar melalui modul pilihan.

Anda akan menggunakan pelbagai teknik analisis dan mendapatkan pengalaman penyelidikan yang tidak ternilai melalui projek penyelidikan yang dilanjutkan.

Setelah membangunkan asas-asas sains analitik, teknik-teknik teras ini digunakan untuk disiplin termasuk:... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
Sambilan
1 - 2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Diploma Sarjana Muda atau Pascasarjana dalam Sains Arkeologi ini memberikan lulusan dalam Arkeologi dan mata pelajaran yang berkaitan dengan latihan sistematik dalam pene ... [+]

Gambaran keseluruhan

Diploma Sarjana Muda atau Pascasarjana dalam Sains Arkeologi ini memberikan lulusan dalam Arkeologi dan mata pelajaran yang berkaitan dengan latihan sistematik dalam penerapan kaedah saintifik moden.

Ia memberikan anda kemahiran praktikal, analitik dan tafsiran yang anda perlukan untuk memohon pelbagai pendekatan pakar, menyediakan anda bukan sahaja untuk penyelidikan dalam sains arkeologi tetapi juga untuk mengejar peluang kerjaya dalam semua bidang arkeologi arus perdana.

Anda akan menyertai sekumpulan pelajar pascasiswazah dari seluruh dunia dan berpeluang untuk menggunakan pelbagai kemudahan dan koleksi pakar, sambil diajar oleh kakitangan akademik yang aktif di peringkat penyelidikan, yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
Sambilan
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Bradford

Program ini akan memperdalam pemahaman anda tentang pembangunan perisian canggih, sistem untuk analitik data besar, analisis data statistik, perlombongan data, privasi da ... [+]

Gambaran keseluruhan

Membangunkan kemahiran yang anda perlukan untuk kerjaya dalam bidang sains data yang pesat berkembang.

Program ini akan memperdalam pemahaman anda tentang pembangunan perisian canggih, sistem untuk analitik data besar, analisis data statistik, perlombongan data, privasi data dan keselamatan, visualisasi data dan penerokaan.

Ia adalah program interdisipliner, yang direka untuk pelajar dengan ijazah pertama dalam subjek seperti:

Sains KomputerKejuruteraan ElektrikMatematikFizikEkonomi

Pengajaran kami sangat dikaitkan dengan penyelidikan dalam Fakulti Kejuruteraan dan Informatika, yang merangkumi aspek pengkomputeran yang digunakan, sains komputer teoritis, dan komunikasi dan rangkaian. Analisis statistik data merentas pelbagai disiplin adalah tema utama penyelidikan kami.... [-]

United Kingdom Bradford Emiriah Arab Bersatu Dubai
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
Sambilan
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu