Queen's University Belfast

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Queen's University Belfast adalah salah satu universiti terkemuka di UK dan Ireland dengan warisan dan sejarah yang terkenal.

Ditubuhkan pada tahun 1845 sebagai Queen's College Belfast, kami menjadi universiti bebas pada tahun 1908. Hari ini, kami berada di kedudukan 173 universiti terbaik di dunia (QS World Rankings 2020) di 140 teratas di dunia untuk prospek siswazah (QS Graduate Employability Rankings 2020), dan ahli Russell Group dari universiti-universiti intensif penyelidikan, menggabungkan kecemerlangan dalam penyelidikan dan pendidikan dengan etos yang berpusatkan pelajar.

Pendidikan dan Pengalaman Pelajar Bertaraf Dunia

Di Queen's, kami menawarkan pendidikan bertaraf dunia yang mempersiapkan pelajar kami untuk kepimpinan dan kewarganegaraan dalam masyarakat global.

Alumni inspirasi kami terdiri daripada para ulama yang cemerlang, pemenang Hadiah Nobel - seperti Seamus Heaney dan David Trimble - dan pemimpin yang berpengaruh yang memberi kesan di Ireland Utara dan di seluruh dunia.

Pelajar kami suka diajar oleh para akademik terkemuka dunia yang bekerja di barisan hadapan disiplin mereka dan pelaburan yang signifikan dalam pengalaman pelajar telah mengakibatkan kepuasan pelajar yang tinggi.

Lebih 96% graduan Queen bekerja atau melanjutkan pelajaran enam bulan selepas tamat pengajian; lulusan kami mendominasi kedudukan kepemimpinan kanan di 80 syarikat 100 teratas Ireland Utara dan membuat perbezaan di lebih 120 negara.

136043_pexels-photo-3184407.jpeg

Pemimpin dalam Inovasi dan Impak

Queen's adalah pemacu inovasi dan bakat berdasarkan kecemerlangan. Kami dihubungkan dan dihubungkan secara global dengan perkongsian strategik di seluruh dunia, membantu kami memperluas impak kami kepada masyarakat yang lebih luas di peringkat tempatan, nasional dan global.

Kami peneraju impak komersial dan berada di lima universiti teratas di UK untuk hasil yang dihasilkan dari pengkomersialan penyelidikan - 71 juta pound. Melalui QUBIS Ltd, cabang komersial kami, kami telah mencipta lebih daripada 80 syarikat spin-out. Tiga syarikat ini (Kainos, Andor Technology dan Fusion Antibodies) telah disenaraikan secara terbuka di Bursa Saham London.

Kami nombor satu di UK untuk penyertaan kami dalam Perkongsian Pemindahan Pengetahuan (KTP). Satu laporan baru-baru ini oleh London Economics mendapati bahawa Queen menyumbang £ 1.9bilion untuk ekonomi UK, menggunakan 3,700 kakitangan dan menyokong 2,750 pekerjaan di seluruh UK.

Komuniti Universiti Global dan Termasuk

Queen's berada di kedudukan ke-22 di dunia untuk tinjauan antarabangsa dan menarik bakat global ke Belfast. *

Pada masa ini, kami mempunyai kakitangan dan pelajar dari lebih dari 80 buah negara, membantu mewujudkan kampus multikultural dan bertenaga. Mereka menyertai sebuah universiti yang komited untuk menarik, mengekalkan dan membangunkan bakat global terbaik dalam persekitaran yang membolehkan mereka merealisasikan potensi mereka sepenuhnya.

Tempat yang inovatif, mengalu-alukan dan inklusif untuk bekerja dan belajar, Queen's adalah pemimpin dalam kesamaan gender dan kepelbagaian. Kami adalah salah satu universiti paling berjaya di UK dalam inisiatif Athena SWAN yang menggalakkan kesaksamaan jantina dan perkembangan kerjaya. Pada masa ini, kami mempunyai dua Emas, lapan Perak dan lima anugerah jabatan Bronze, serta Silver Institusi.

* Times Higher Education World Rankings Peringkat 2019

Team work, work colleagues, working together

Melabur di Masa Depan

Universiti tertua kesembilan di UK, Queen's menggabungkan warisannya yang bangga dengan kemudahan mutakhir untuk pengalaman terbaik dalam kehidupan Universiti.

Pelaburan kami bernilai £ 700 juta adalah mengubah kampus Universiti, memperluaskan persekitaran yang merangsang, membolehkan dan menyokong pendidikan dan penyelidikan bertaraf dunia.

Ini termasuk pembangunan Sekolah Siswazah yang canggih, yang merupakan rumah kepada komuniti pasca siswazah yang maju; Perpustakaan McClay yang memenangi anugerah; sebuah bangunan Sains Komputer yang baru; sebuah sekolah undang-undang; dan Institut Wellwell-Wolfson untuk Perubatan Eksperimen.

Universiti juga telah melabur dalam kemudahan sukan, penginapan pelajar yang baru dibangunkan di Belfast City Centre dan telah mengumumkan rancangan untuk pembangunan Pusat Pelajar bertaraf dunia, termasuk kemudahan Kesatuan Pelajar baru.

Pada Forefront of Tackling Challenges Global

Graduan penyelamat kami terdiri daripada 430 jururawat, 50 doktor gigi, 130 ahli farmasi, 250 doktor, 90 pekerja sosial.

Bersama-sama, kita mengubah kehidupan di seluruh Ireland Utara dan seterusnya: penemuan molekul baru berpotensi untuk memanjangkan kehidupan orang yang hidup dengan fibrosis sista; kami berada di barisan hadapan satu kejayaan utama dalam memerangi kanser usus, dan kami berusaha membantu orang dengan MS memulihkan fungsi saraf.

Kami berada di barisan depan dalam mengembangkan pemikiran dan teknologi baru dalam bidang utama seperti Kesihatan, Keamanan dan Keadilan, Teknologi Maklumat, Keselamatan Makanan, dan Tenaga.

Peringkat ke-8 di UK untuk Intensiti Penyelidikan

Penyelidik kami berada di barisan hadapan dalam penemuan dan inovasi, dengan projek yang bercita-cita tinggi untuk mengatasi masalah global dan membuat perbezaan bagi masyarakat di seluruh dunia.

Nilai keseluruhan geran penyelidikan dan kontrak baru yang dianugerahkan kepada Queen pada 2016-17 adalah £ 101.6m, kali pertama angka tahunan telah mendahului £ 100 juta. Queen's juga universiti yang dibiayai oleh AHRC di UK.

Kami menduduki tempat ke-8 di UK untuk Intensiti Penyelidikan dengan lebih daripada 75% penyelidikan kami dinilai sebagai 'terkemuka di dunia' atau 'antarabangsa yang sangat baik' (REF 2014).

Taken in the foothills of Mount Slemish at sunrise in May a few years back, long before CoVID.

Kecantikan Legendary Northern Ireland

Queen's University terletak di Belfast, ibu kota Ireland Utara.

Sebuah bandar dengan inovasi di tengah-tengahnya, kemajuan teknologi menyusup ke dalam setiap sektor yang membantu membina daya saing kami di pentas global. Terdapat hampir 900 syarikat antarabangsa yang terletak di Ireland Utara, menjadikan Belfast sebagai bandar paling berjaya kedua di UK (selepas London) untuk menarik perdagangan AS.

Terdapat banyak kejadian di luar bandar, termasuk lokasi penggambaran terkenal untuk siri permainan HBO siri HBO, Giant's Causeway yang mengagumkan, mengutamakan Tarikan Warisan terbaik di UK, dan Pergunungan Morne, Kawasan Kecantikan Semulajadi Boleh Diberi sebagai CS Lewis ' Narnia.

* Lonely Planet, 2017

Lokasi

Belfast

Alamat
University Road
BT7 1NN Belfast, Ireland Utara, United Kingdom

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

MA
MSc