Asian Institute of Technology School of Environment, Resources and Development (SERD)

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sekolah Alam Sekitar, Sumber dan Pembangunan ( SERD ) yang ditubuhkan pada tahun 1993 dengan menggabungkan Bahagian Kejuruteraan Pertanian dan Makanan, Kejuruteraan Alam Sekitar, Penyelesaian Manusia dan Teknologi Tenaga, kini terdiri daripada sepuluh bidang pengajian - Sistem Pertanian dan Kejuruteraan, Akuakultur dan Pengurusan Sumber Air, Kejuruteraan Makanan dan Teknologi Bioproses, Tenaga, Kejuruteraan Alam Sekitar dan Pengurusan, Teknologi Pulp dan Kertas, Kajian Gender dan Pembangunan, Pengurusan Sumber Asli, Perancangan Pembangunan Wilayah dan Luar Bandar dan Pengurusan Alam Sekitar Bandar.

MISI


Misi AIT adalah "untuk mengembangkan profesional yang berkelayakan dan berkomitmen tinggi yang akan memainkan peranan penting dalam pembangunan mampan rantau ini dan integrasinya ke dalam ekonomi global". AIT akan memenuhi keperluan pembangunan sumber manusia negara-negara membangun di Asia dengan mengambil kira keutamaan pembangunan khusus mereka, isu jantina, dan nilai-nilai sosial.

Aktiviti dan fungsi SERD akan berada di dalam rangka kerja ini, sebagai majoriti lulusannya kembali dan mengambil bahagian dalam matlamat pembangunan negara mereka. Mereka yang mengikuti pengajian peringkat kedoktoran mereka meningkatkan kemahiran dan kelayakan profesional mereka.

VISI

SERD bertindak balas terhadap keperluan serantau dengan menggerakkan dan meningkatkan kapasiti pembangunan sosial, ekonomi dan alam yang SERD dalam perkongsian dengan sektor awam dan swasta. Pendekatan antara disiplin Sekolah mengintegrasikan sains teknologi, semulajadi dan sosial.


Sekolah

  • akan meneruskan peranan kepimpinannya dalam menawarkan program akademik yang sangat baik yang berkaitan dengan keperluan serantau dan responsif kepada kepentingan pelajar.
  • penyelidikan akan tertumpu kepada kawasan tumpuan dan akan dijalankan oleh pasukan teras.
  • jangkauan akan berorientasikan perkhidmatan masyarakat.
  • akan disatukan dan berdaya maju dari segi kewangan. Aktiviti sekolah termasuk pelajar, kakitangan, fakulti, dan kurikulum, akan dikenakan penilaian kualiti.

Lokasi

Rangsit

Alamat
School of Environment, Resources and Development (SERD),
Asian Institute of Technology (AIT),
Paholyothin Highway, Klong Luang

12120 Rangsit, Pathum Thani, Thailand

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami