Esami Business School

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sesi Maklumat

href = "https://bit.ly/3gJXGd5

Tentang kita

Institut Pengurusan Timur dan Selatan Afrika (ESAMI) adalah pusat pembangunan pengurusan serantau. Ibu pejabat ESAMI terletak di Arusha, Tanzania.

Institut ini ditubuhkan dengan objektif utama untuk menyediakan wilayah dengan kakitangan terlatih dalam beberapa bidang kritikal termasuk pengurusan dasar, pengurusan pengangkutan, pengurusan kewangan, pengurusan teknologi maklumat, pengurusan kesihatan, pengurusan sumber manusia, pengurusan projek, pengurusan tenaga dan alam sekitar dan pengurusan jantina antara lain.

Tumpuannya adalah untuk melatih pengurus menengah ke kanan dari rantau ini untuk meningkatkan prestasi pengurusan mereka dengan mengambil kira isu global tetapi dengan tumpuan serantau yang berkaitan dengan persekitaran Afrika.

Mandat, Misi, Visi dan Falsafah ESAMI

Institut Pengurusan Timur dan Selatan Afrika (ESAMI) adalah Pusat Pembangunan Pengurusan Serantau Pan Afrika yang dimiliki oleh sepuluh kerajaan anggota dari wilayah Timur dan Selatan Afrika. Ini adalah Kenya, Malawi, Mozambique, Namibia, Seychelles, Swaziland, Tanzania, Uganda, Zambia, dan Zimbabwe. Ia adalah sebuah institusi perkhidmatan dan berorientasikan pasaran yang menawarkan latihan pengurusan khusus, perundingan, program pendidikan dan perkhidmatan penyelidikan pengurusan berorientasikan tindakan. Negara lain yang sering menyertai program pembangunan pengurusan ESAMI termasuk Lesotho, Botswana, Afrika Selatan, Angola, Rwanda, Sierra Leone, Nigeria, Eritrea, Pantai Gading, Liberia, Ghana, Gambia, Sudan, Ethiopia dan Burkina Faso.

Pada bulan Mei 1997, Suruhanjaya Ekonomi PBB untuk Afrika secara rasmi ditunjuk sebagai ESAMI sebagai Pusat Kecemerlangan Pengurusan Pembangunan Afrika. Pengiktirafan ini memerlukan ESAMI untuk melanjutkan perkhidmatannya ke semua negara di Afrika. Untuk memenuhi cabaran pengurusan Afrika di milenium baru, ESAMI terus menyediakan intervensi pembangunan pengurusan pelanggan yang berkualiti tinggi di seluruh Afrika.

Mandat

Mandat ESAMI adalah untuk meningkatkan keberkesanan prestasi dan pengurusan organisasi awam, swasta dan antarabangsa di Afrika. Ini akan dilakukan melalui:

 • Latihan dan pendidikan pengurusan;
 • Perkhidmatan perundingan dan khidmat nasihat pengurusan;
 • Penyelidikan pengurusan, penjanaan pengetahuan dan penerbitan;
 • Promosi amalan terbaik dalam pengurusan.

Visi

Menjelang 2020, ESAMI merupakan hab transformasi kepimpinan dan perniagaan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa

Misi

Misi kami adalah untuk mengubah institusi melalui pembangunan kepimpinan, pendidikan inovatif, latihan pengurusan, generasi pengetahuan dan khidmat nasihat baru.

Alam semesta kami akan menjadi individu, organisasi awam, swasta dan antarabangsa.

ESAMI: Past dan Present

Sejak penubuhannya pada tahun 1980, ESAMI telah membuat sumbangan penting dalam bidang pembangunan sumber manusia dan pengurusan di rantau ini. Peranannya sebagai Institut Pembangunan Pengurusan Serantau yang utama telah berkembang dengan ketara hasil daripada peningkatan permintaan pelanggan oleh negara-negara di rantau ini dan seterusnya. Sehingga kini, lebih dari 75,000 orang kakitangan pertengahan dan peringkat tinggi dalam kerajaan, organisasi awam, swasta dan sivik telah menghadiri program pembangunan pengurusan terbuka yang ditawarkan oleh Institut.

Teras Strategik ESAMI

Program ESAMI adalah berdasarkan kepada keperluan pelanggan yang semakin meningkat di seluruh benua. Institut terus memastikan bahawa program mendapat manfaat daripada penyelidikan yang dijalankan dalam bentuk penilaian keperluan dan maklum balas peserta. Penilaian program, kajian pengesanan dan penilaian impak akan menjadi sebahagian penting daripada latihan dan proses pembinaan kapasiti ESAMI. Program latihan yang dibentangkan dalam prospektus ini akan mempunyai hubungan yang kuat antara pengurusan dan peningkatan prestasi di peringkat individu dan organisasi.

Program buasir akan dilaksanakan untuk menangani masalah dan masalah khusus pelanggan. Ini biasanya dilakukan atas permintaan dan di tempat dan tarikh yang sesuai dengan pelanggan.

ESAMI melancarkan Program MBA Eksekutif yang telah terbukti berjaya. Sehingga kini, pendaftaran Sekolah Perniagaan terletak pada 3600 pelajar yang tersebar di sepuluh kampus di Afrika.

ESAMI juga memperkenalkan program ijazah Sarjana, Diploma dan Sarjana Muda dalam pengurusan Perniagaan.

Keupayaan dan Kelebihan Perbandingan ESAMI

Sebagai pusat pembangunan pengurusan, ESAMI merupakan pusat penumpuan di mana orang dari pelbagai negara bertemu untuk berkongsi dan bertukar pengalaman dalam rangka kerja serantau. Institut ini bertujuan meningkatkan interaksi ini untuk memudahkan penambahbaikan prestasi pengurusan dan keberkesanan organisasi pelanggan. Sebagai salah satu Institusi serantau terbesar di Afrika dan utama dalam pembangunan pengurusan keupayaan ESAMI sebahagian besarnya tertanam dalam kualiti berikut:

 • Inti klinik profesional yang terlatih dan berpengalaman yang berlainan, asli, tinggi yang memahami negara-negara yang mereka bekerja dengan baik
 • Sebuah institusi yang berjaya, yang dikendalikan oleh profesional Afrika yang tahu persekitaran Afrika dan komited untuk perkhidmatannya.
 • Mandat yang luas dan fleksibel yang dipandu oleh Dewan Gabenor dinamik
 • Tahap kecukupan kewangan ESAMI dari hasil latihan dan perundingan, yang tidak bergantung kepada subsidi untuk terus hidup
 • Seorang kakitangan dengan kesediaan dan komitmen untuk peningkatan dan inovasi yang berkesan.
 • Keupayaan ESAMI untuk menyebarkan kakitangan profesionalnya dengan cepat yang dilengkapi dengan rangkaian pejabat lapangan yang berdekatan dengan pelanggannya
 • Banyak pengalaman yang diperoleh sejak beberapa tahun dari interaksi dengan pelanggan latar belakang dan negara yang pelbagai
 • Rangkaian hubungan institusi dan individu
 • Fleksibiliti dan kesediaan untuk menyesuaikan diri dengan perubahan persekitaran dan jangkaan
 • Rasa dan watak serantau untuk dipadankan dengan aktiviti Institut dan bertindak balas dengan cepat kepada keperluan, kebimbangan dan keutamaan tertentu.

Lokasi

Arusha

Esami Business School

Alamat
Headquarters
P. O. BOX 3030, Arusha, Tanzânia

Arusha, Wilayah Arusha, Tanzania
Telefon
+255 27 297 0070/1/2/3

Nairobi

ESAMI KENYA

Alamat
ESAMI KENYA
4th Floor International House
P. O. Box 566628 – 00200

Nairobi, Nairobi County, Kenya
Telefon
+254 20 222 8233

Dar es Salaam

ESAMI DAR ES SALAAM

Alamat
ESAMI DAR ES SALAAM
3rd Floor, NIC Investment House
P.O. Box 22290

Dar es Salaam, Dar es Salaam, Tanzania
Telefon
+255 22 211 2670/ 213 5046

Lusaka

ESAMI - ZAMBIA

Alamat
ESAMI - ZAMBIA
2ND Floor, Superannuation House
Ben Bella Road
P.O. Box 32132

Lusaka, Wilayah Lusaka, Zambia
Telefon
+260 211 222937

Kampala

ESAMI – UGANDA

Alamat
ESAMI – UGANDA
ESAMI Centre, Plot 52 Bombo Road
P.O. Box 824

Kampala, Wilayah Tengah, Uganda
Telefon
+256 41 4 254 222 / 343 397

Windhoek

ESAMI – NAMIBIA

Alamat
ESAMI – NAMIBIA
Cnr Nelson Mandela/Sam Nujoma
HIDAS Centre
P.O. Box 1836,

9000 Windhoek, Wilayah Khomas, Namibia
Telefon
+264 61 236 965/6

Mbabane

ESAMI – eSWATINI

Alamat
ESAMI – eSWATINI
3RD Floor, Lilunga House
Somhlolo Rd
P.O. Box 4234

Mbabane, Wilayah Hhohho, Esvatini
Telefon
+268 240 48494

Harare

ESAMI – ZIMBABWE

Alamat
ESAMI – ZIMBABWE
6 Bantry Road, Alexandra Park
P.O. Box 2627

Harare, Harare Province, Zimbabwe
Telefon
+263 242 744364/ 744935

Maputo

ESAMI MOZAMBIQUE

Alamat
ESAMI MOZAMBIQUE
No. 657 Floor No. 1 Avenida Julius Nyerere
P.O. Box 2077

Maputo, Maputo, Mozambique
Telefon
+ 258 21 487375

Lilongwe

ESAMI MALAWI

Alamat
ESAMI MALAWI
1st Floor, Development House, City Centre
P.O. Box 31127
Lilongwe 3

Lilongwe, Wilayah Tengah, Malawi
Telefon
+265 1 774423/770253

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami