National Taiwan University International College Provisional Office

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

National Taiwan University International College (NTUIC) adalah platform pendidikan tinggi yang menampilkan kajian antara disiplin dan ciri serta kekuatan Taiwan dan komited untuk memupuk profesional bergerak di peringkat antarabangsa. Untuk bakat bertaraf dunia, kemahiran profesional yang luar biasa adalah syarat asas; pemikiran merentas disiplin dan mobiliti antarabangsa adalah kunci untuk menggunakan pengaruh di peringkat global. NTUIC menyediakan persekitaran pembelajaran lintas-disiplin dan lintas budaya untuk bakat antarabangsa, yang membolehkan pelajar melangkah keluar dari zon selesa mereka dan belajar bagaimana berfikir dari sudut pandangan yang berbeza melalui proses kerjasama dan sumbang saran. Dijangkakan, pada masa depan, pelajar dapat berkolaborasi dengan bakat di seluruh dunia dengan kemahiran dan pengetahuan yang diperoleh dari Taiwan untuk mengenal pasti dan menyelesaikan cabaran, masalah, dan keperluan global yang tidak terpenuhi.

mentatdgt / Pexels

Visi dan misi

Isu global yang ada di hadapan adalah dengan skala dan kerumitan yang lebih besar, oleh itu NTUIC berpegang pada konsep 3 i (Antarabangsa, Interdisipliner dan Berpengaruh) untuk mengintegrasikan sorotan akademik NTU dan memberikan pendidikan antarabangsa yang berkualiti tinggi untuk memupuk kecekapan yang diperlukan untuk menyelesaikan masalah global. Pada akhirnya, NTUIC berusaha untuk meningkatkan daya saing antarabangsa negara dalam industri berkaitan dan memberikan sumbangan langsung kepada negara dan dunia.

Antarabangsa

Sebagai tindak balas kepada permintaan global dan tren antarabangsa, NTUIC menyediakan program yang diajarkan Bahasa Inggeris dan kursus yang diketengahkan untuk menarik bakat luar biasa dari seluruh dunia dan mengembangkannya dengan mobiliti global dan perspektif budaya yang pelbagai.

Interdisciplinary

NTUIC memecahkan halangan di antara disiplin akademik, menyediakan pendidikan antarabangsa yang mengintegrasikan pelbagai disiplin dan kolej. Ini menggandakan aset hebat dari sebelas kolej Universiti yang ada dan mendorong pelajar untuk meneroka kelebihan mereka sendiri melalui pembelajaran antara disiplin untuk mendorong perkembangan akademik mereka.

Berpengaruh

NTUIC melancarkan program ijazah antarabangsa yang diajar secara eksklusif dalam bahasa Inggeris yang memanfaatkan kekuatan akademik Universiti serta kelebihan industri dan ciri budaya Taiwan. Program-program ini bertujuan untuk meningkatkan pengaruh NTU terhadap isu-isu global melalui penyelidikan interdisipliner dan dialog dan kerjasama antarabangsa.

Apa yang kita lakukan

NTUIC mengumpulkan banyak disiplin akademik antarabangsa terkemuka di NTU dan menyatukan sumber Universiti untuk melancarkan program ijazah antara disiplin yang diajar dalam bahasa Inggeris. Program-program ini juga sesuai dengan keperluan dunia dan dinamika antarabangsa. Tiga fokus utama program merangkumi Pertanian dan Sains Kehidupan, Keberlanjutan dan Pencegahan Bencana, dan Teknologi Pintar. Reka bentuk kurikulum akan menyokong pembelajaran profesional dan praktikal antara disiplin pelajar dalam persekitaran pengajaran Bahasa Inggeris, kerana berusaha memenuhi standard antarabangsa dan memperdalam daya akademik. Selanjutnya, kurikulum juga menekankan penggunaan praktikal pengetahuan akademik untuk aplikasi industri dan membantu pelajar membina hubungan dengan pelbagai industri. Peluang magang tempatan dan luar negeri disediakan untuk pelajar beralih ke arah kerjaya ideal mereka. Terdapat tiga tugas NTUIC:

1. Siapkan Program Ijazah Antarabangsa Antara Disiplin yang Diajar dalam Bahasa Inggeris

Tiga fokus utama untuk program peringkat antarabangsa NTUIC adalah Pertanian dan Sains Kehidupan, Kelestarian dan Pencegahan Bencana, dan Teknologi Pintar. Setiap fokus akan merancang dua program ijazah antara disiplin dengan Sarjana dan Ph.D. kursus sebagai titik permulaan. Program pertama yang dimulakan, Program Sarjana dalam Teknologi Pertanian Global dan Sains Genomik (Global ATGS) adalah dalam bidang Sains Pertanian dan Sains Kehidupan dan akan menyambut kumpulan pelajar pertamanya pada September 2020. Pada masa akan datang, program ijazah antara disiplin yang lebih maju akan ditambah.

2. Menyediakan Pendidikan Antarabangsa dengan Kampus Tanpa Sempadan untuk Memupuk Inovasi Pendidikan.

Program kerjasama antarabangsa
NTUIC merancang untuk bekerjasama dengan universiti asing dalam membangunkan program ijazah atau kursus profesional untuk menganugerahkan diploma, kredit kursus, atau sijil tamat dari dua institusi. Dengan mengendalikan program atau kursus bersama, NTUIC berusaha untuk mendorong universiti luar negara terkemuka untuk mendirikan kampus di NTU untuk menarik pelajar antarabangsa yang cemerlang.

Kursus bertaraf antarabangsa
Kursus pilihan yang ditawarkan oleh NTUIC merangkumi dua jenis: kursus dalam talian dan kursus jangka pendek. Kursus ini terdiri daripada tiga fokus utama NTUIC: Sains Pertanian dan Kehidupan, Kemampanan dan Pencegahan Bencana, dan Teknologi Pintar. Pengajaran dalam talian dan kursus jangka pendek intensif mengatasi halangan tradisional masa dan ruang, seterusnya mempromosikan dan memperluas pengaruh NTU pada tiga bidang dan memenuhi keperluan pelajar untuk mengembangkan pelbagai kemampuan.

3. Berhubung dengan Program lain yang diajar Bahasa Inggeris di Kampus

NTUIC akan mewujudkan hubungan mendatar antara jabatan akademik dan institut di kampus, menggabungkan kursus dan sumber program ijazah antara disiplin yang diajar dalam bahasa Inggeris. Pelajar mungkin tidak lagi terhad kepada struktur program individu dan mempunyai akses ke lebih banyak kemungkinan pembelajaran untuk merancang lebih jauh jurusan berdasarkan minat akademik mereka sendiri. Ini bertujuan untuk mendorong pembelajaran aktif di seluruh disiplin ilmu dan dengan itu meningkatkan kedalaman dan luasnya pembelajaran.

Lokasi

Taipei

Alamat
7F, Multi-Purpose Classroom Building
No.1, Sec.4, Roosevelt Rd., Taipei 10617, Taiwan

10617 Taipei, Taiwan

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami