National Taiwan University College of Public Health

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

NTU adalah Universiti # 1 di Taiwan

Universiti Taiwan Nasional (NTU) adalah universiti nombor 1 di Taiwan, universiti nombor 20 di Asia, dan nombor 69 di dunia mengikut Kedudukan Universiti QS 2020.

NTU berada di puncak negara dari segi luas bidang akademik dan jumlah program, dengan lebih daripada program 200 darjah mulai dari sains semula jadi hingga bidang kemanusiaan dan sains sosial. Pelajar yang belajar di NTU menjadi sebahagian daripada pusat pembelajaran terkaya di negara ini dan diberi peluang untuk menerima pendidikan yang pelbagai dan superlatif. Visi NTU merangkumi pengetahuan pakar dan teknik yang kuat, dipandu oleh pemikiran bebas dan semangat perintis perusahaan.


© National Taiwan University College of Public Health

Kenapa Taiwan?

Kampus CPH terletak di pusat bandar Taipei. Di samping itu, Taiwan terletak di lokasi yang baik dan mudah dijangkau ke banyak tempat unik di Asia. CPH mempunyai program kerja lapangan yang mapan di Asia dan Afrika, yang memungkinkan untuk melihat beberapa bidang penyelidikan yang unik.

Taipei dianggap sebagai salah satu bandar paling selamat di dunia (Numbeo.com 2017: Kota ketiga paling selamat di dunia di Taipei) Terkenal dengan pasar malamnya , kos sara hidup rendah , pelancongan eko , dan akses ke lebih dari 150 tawaran mata air panas di Pulau Taiwan sub tropika utara dan tropika selatan. Rel berkelajuan tinggi dan banyak gedung serbaneka mewah akan memberi anda akses kepada semua keperluan anda.


© National Taiwan University College of Public Health

Penerangan Program

Kolej Kesihatan Awam (CPH) di Universiti Taiwan Nasional baru-baru ini mendapat akreditasi CEPH, membuka peluang baru bagi pelajar untuk memperoleh MS atau Ph.D. dalam Kesihatan Global. NTU terletak secara unik di tengah-tengah Asia dengan peluang praktikum yang mapan di seluruh Asia dan Afrika.

CPH komited untuk memberikan pengalaman akademik yang menarik dan memancing pemikiran, menyediakan pelajar dengan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan yang dapat digunakan untuk masalah kesihatan kritikal di seluruh dunia. Program ini akan melengkapkan anda dengan metodologi dan kemahiran untuk memulakan karier anda dalam konteks kesihatan global atau membantu membina kemahiran semasa anda. Kami berhasrat untuk mempersiapkan pelajar untuk menjadi penyelidik bebas di institusi penyelidikan akademik dan bukan akademik dan menekankan sumbangan kepada teori dan sains asas.

Objektif dan Kompetensi Pembelajaran yang diperlukan

 • Terangkan sejarah, falsafah, dan nilai kesihatan awam
 • Kenal pasti fungsi utama kesihatan awam dan 10 Perkhidmatan Penting
 • Terangkan peranan kaedah dan sains kuantitatif dan kualitatif dalam menerangkan dan menilai kesihatan populasi
 • Senaraikan kes dan trend utama morbiditi dan kematian dalam komuniti yang berkaitan dengan program ini
 • Bincangkan sains pencegahan primer, sekunder, dan tersier dalam kesihatan penduduk, termasuk promosi kesihatan, pemeriksaan, dll.
 • Terangkan pentingnya bukti dalam memajukan
 • Terangkan kesan faktor persekitaran terhadap kesihatan penduduk
 • Terangkan faktor biologi dan genetik yang mempengaruhi kesihatan penduduk
 • Terangkan faktor tingkah laku dan psikologi yang mempengaruhi kesihatan penduduk
 • Terangkan sosial, politik, dan ekonomi penentu kesihatan dan bagaimana mereka menyumbang kepada ketidakseimbangan kesihatan dan kesihatan penduduk
 • Terangkan bagaimana globalisasi mempengaruhi beban penyakit global
 • Terangkan perspektif ekologi mengenai hubungan antara kesihatan manusia, kesihatan haiwan, dan kesihatan ekosistem (mis. WHO, pendekatan One Health)
 • Analisis peranan, hubungan, dan sumber entiti yang mempengaruhi kesihatan global
 • Terapkan pendekatan etika dalam penyelidikan dan amalan kesihatan global
 • Terapkan teknik pemantauan dan penilaian untuk program, kebijakan, dan hasil kesehatan global
 • Mencadangkan intervensi multi-sektoral yang berterusan dan berdasarkan bukti, dengan mempertimbangkan penentu sosial kesihatan yang khusus untuk kawasan setempat
 • Reka strategi pembangunan tenaga kerja yang mampan untuk pengaturan terhad sumber
 • Tunjukkan refleksi diri yang kritis, kerendahan budaya, dan pembelajaran berterusan dalam kesihatan global

Lokasi

Taipei

Alamat
Room 703, 7th Floor, No. 17 Xuzhou Rd. Zhongzheng District
100025 Taipei, Taiwan

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: