Nanhua University Institute of International and Cross-Strait Affairs

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti Nanhua terletak di bahagian tengah Taiwan dengan lebih daripada 5,600 pelajar dan 468 staf akademik. 99% fakulti adalah Penolong Profesor dan seterusnya; 99% fakulti memegang ijazah Kedoktoran. Kami menawarkan lebih daripada 300 kursus pengajaran dalam bahasa Inggeris dan pendidikan kami mempunyai fokus antarabangsa, dengan tujuan mempersiapkan pelajar untuk menjadi warganegara global yang boleh berjaya di mana sahaja di dunia. Universiti ini mempunyai lebih daripada 800 pelajar luar negara yang berasal dari 22 negara / pemerintahan dan lebih daripada 600 pelajar NHU mengambil bahagian dalam program pertukaran pelajar dan mobiliti setiap tahun, yang bermaksud NHU adalah universiti yang benar-benar global.

Institute of International & Cross-Strait Affairs ditubuhkan dengan tujuan untuk mempromosikan pengantarabangsaan, membangun kerjasama akademik dalam pengajaran dan penyelidikan antara Universiti Nanhua dan sekolah antarabangsa dan Tanah Besar China, mempromosikan pertukaran guru / pelajar, dua darjah, magang antarabangsa, dan program sukarelawan , meningkatkan daya saing dan mobiliti antarabangsa guru dan pelajar, serta menguruskan hal ehwal pelajar antarabangsa (pelajar Cina Luar Negara, pelajar asing, dan pelajar Cina Daratan). Pejabat ini membantu pelajar antarabangsa menyesuaikan diri dengan kehidupan universiti, menyediakan kursus dan bimbingan bahasa Cina, dan membantu mengembangkan dan mendorong kampus antarabangsa yang mesra.

Universiti ini bertujuan untuk mengintegrasikan sumber pendidikan secara aktif serta memfasilitasi promosi pembangunan antarabangsa. Dengan ini, universiti bersama dengan Universiti Barat (Amerika Utara), Institut Nan Tien (Australia), Kolej Guang Ming (Filipina) dan Universiti Fo Guang (Taiwan) telah bergabung untuk membentuk Sistem Universiti Bersekutu Fo Guang Shan dengan premis utama "mendaftar di satu universiti - menghadiri kursus di lima universiti." Ini juga menghubungkan unit pentadbiran universiti dengan sumber daya Fo Guang Shan di seluruh dunia serta mewujudkan pertukaran antarabangsa dan peluang belajar di luar negara untuk pelajar.

Kerjasama Antarabangsa

Untuk mempromosikan pembangunan antarabangsa sekolah dan meningkatkan daya saing antarabangsa pelajar, universiti ini secara aktif bekerjasama dengan institusi penyelidikan dan universiti asing untuk mengembangkan kerjasama akademik. Fo Guang Shan telah menubuhkan lebih dari 180 Pusat Penyebaran Dharma di seluruh dunia untuk bertindak sebagai platform antarabangsa dan telah menandatangani perjanjian perbadanan dengan universiti di seluruh dunia untuk menjalin hubungan persahabatan dengan pertukaran budaya, pertukaran seni dan akademik, pertukaran pelajar, dan hal-hal lain yang berkaitan .

Berkenaan dengan pertukaran akademik, Universiti sangat bergantung pada prinsip persamaan dan persahabatan untuk mengembangkan kerjasama dalam pelbagai isu dan mendorong, pertukaran pelajar dan guru dan pertukaran belajar.

Di bawah isu kerjasama antarabangsa yang penting ini, universiti memberikan biasiswa dan panduan pelajar yang tinggi untuk membolehkan pelajar memperoleh salah satu daripada geran tajaan program Kementerian Pendidikan berikut: “Belajar di Luar Negara, Kelemahan Pelajar yang Belajar di Luar Biasa dan geran Internship Luar Negara” dan untuk menghabiskan satu semester atau tahun akademik penuh di luar negara di salah sebuah sekolah kakak asing universiti.

136775_pexels-photo-1438072.jpeg

Pertukaran Merentas Selat

Untuk memperkukuhkan kerjasama antara selat, menjadikan kualiti pendidikan lebih baik dan membeli tujuan interaksi akademik yang sama, Universiti Nanhua ingin menandatangani kontrak kerjasama dengan universiti luar negeri dan institusi akademik untuk membuat lebih banyak peluang untuk berinteraksi dengan universiti di daratan China. Berdasarkan persamaan interaksi dua sisi, Universiti Nanhua mengadakan aktiviti interaksi akademik, penyelidikan pertukaran guru, dan pertukaran pelajar. Universiti Nanhua telah menandatangani kontrak MOU dengan Universiti Nanjing, Universiti Yunnan, Universiti Zhengzhou, dan Universiti Barat Laut, yang diperakui dengan Projek 985 dan Projek 211.

Sementara itu, Universiti Nanhua juga bertukar pelajar dengan universiti-universiti ini. Kami menjangkakan bahawa pertukaran perancangan dapat meningkatkan pengajaran, penyelidikan, dan pentadbiran secara positif antara sekolah silang.

Pembelajaran Luar Negara

Universiti Nanhua, Universiti Fo Guang (Taiwan), Universiti Barat (Amerika), Universiti Nan Tien (Australia) dan Kolej Fo Guang (Filipina), menubuhkan sistem universiti bersatu antarabangsa pertama "Fo Guang Shan United University system", melalui kekuatan rangkaian pendidikan tinggi dengan empat sekolah oleh sistem Fo Guang. Ia juga menyediakan sumber pembelajaran pluralistik untuk pelajar sebagai "Pendaftaran Satu Sekolah dan Pemilihan Kursus Lima Sekolah". Pada masa yang sama, ia juga mempunyai lebih dari 100 kubu kuat Fo Guang di lima benua untuk pelajar di Universiti Nanhua yang ingin bertukar dan belajar di luar negara.

Lokasi

Chiayi

Alamat
Nanhua Road, Dalin Township
600 Chiayi, Chiayi City, Taiwan

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami