Nanhua University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Pengenalan

Sejarah 1.Brief

Bertempat di Chiayi, Taiwan, Universiti Nanhua ditubuhkan pada tahun 1996 oleh Mulia Master Hsing Yun. Melalui sokongan berjuta-juta Fo Guang Shan penyembah, universiti komprehensif pertama Fo Guang Shan dibiayai. Sekolah ini juga ahli "Associated Universiti Fo Guang Shan," sistem universiti merentas negara pertama di negara ini. Pada masa ini, sekolah ini mempunyai kira-kira 5,200 pelajar dan fakulti yang kuat 220 guru sepenuh masa. Peratusan pembantu profesor untuk guru sepenuh masa di atas adalah lebih daripada 96%, dan bahagian kedoktoran di antara mereka adalah 91%, yang bermakna barisan sekolah di kalangan universiti-universiti swasta terkemuka.
Sekolah ini dibina di lereng gunung dan di dalam sebuah taman yang menarik. Kawasan sekolah adalah kira-kira 63 hektar, dengan padang rumput yang luas dan menjulang tinggi pokok. alam semula jadi yang unik kampus elegan dan tenang telah memperoleh sekolah nama "Universiti Hutan." The spesies langka dan dilindungi dan ekologi semula jadi dan budaya menjadikan sekolah model yang sempurna untuk mempromosikan kampus hijau dan pendidikan alam sekitar.

sekolah yang terutamanya memberi tumpuan kepada pendidikan umum dan semangat kemanusiaan. Ia adalah sebuah institusi yang penting di wilayah selatan untuk pendidikan umum negara, dan sekolah itu kini mempunyai Pusat Pendidikan Am dan Five Colleges: Management, Kemanusiaan, Sains Sosial, Kesenian dan Sains & Teknologi. Terdapat 21 jabatan ijazah, program 24 sarjana dan program kedoktoran. Jabatan Life-dan-Death Pengajian terkenal di seluruh negara. Lain jabatan yang terkenal termasuk Jabatan Bioteknologi, Jabatan Pengurusan Pelancongan, Jabatan Seni Bina dan Landscape Design, Jabatan Ethnomusicology, Institut Pengajian Siswazah Pengajian Agama, Institut Pengajian Siswazah Pengurusan Kebajikan, dan Institut Pengajian Siswazah Asli Sains penyembuhan. Selain itu, pendidikan umum dengan tahun prestasi yang memenangi anugerah selepas tahun itu terus meningkat reputasi positif sekolah.

Pada masa yang sama, program pembelajaran transnasional, termasuk bursa antarabangsa pelajar, belajar di luar negara, dan platform e-pembelajaran (wireless internet / media digital / pembelajaran bahasa), amat menggalakkan ciri-ciri unik dan daya saing sekolah.

2.Founding Roh

Universiti ini tertumpu kepada pembangunan seimbang lima prinsip, humanization, pengkhususan, pendigitalan, perindustrian dan pengantarabangsaan. misi pendidikan yang unik universiti itu adalah untuk mencapai penyelarasan agama dan budaya dengan semangat kebajikan dan keadilan, dengan pengajaran yang berkualiti tinggi. Misi unik merangkumi kesedaran hidup, semangat agama dan kemanusiaan, dan cita-cita sebuah universiti perkhidmatan awam, disuntik ke dalam proses pendidikan, menggalakkan pertumbuhan dan transformasi kedua-dua guru dan pelajar, di samping meningkatkan watak, penglihatan, dan kecekapan profesional setiap pelajar . Pada masa yang sama, pelajar diperkukuhkan dengan memupuk mereka menjadi warganegara yang baik dan berkhidmat kepada orang lain. Personnel Memupuk Objektif:

  • (A) Untuk membangunkan rakyat moden dengan watak dan kebaikan melalui semangat perkhidmatan.
  • (B) Membangunkan rakyat moden dengan perspektif yang luas antarabangsa, literasi sivik, dan kemahiran komunikasi yang kukuh.
  • (C) Untuk membangunkan pakar-pakar moden dengan rasa tanggungjawab, kecekapan profesional, dan keupayaan kreatif.

Ciri-ciri 3. Pembangunan

Menubuhkan Humanistik Roh melalui pendidikan College

Sebagai sebuah sekolah agama dengan semangat kemanusiaan yang mendalam, universiti memberi tumpuan kepada peningkatan pendidikan am dan pembangunan watak pelajar. Amalan berterusan usia tua tradisi akademik, seperti "upacara kuno laluan" untuk mahasiswa setiap tahun, memperbaharui semangat kemanusiaan sekolah dan telah Ciri yang membezakan sekolah sejak penubuhannya. universiti telah menubuhkan sebuah bandar budaya, di mana pendidikan watak, pendidikan umum, dan profesional bakat pendidikan memupuk dan kurikulum pendidikan moral disesuaikan dengan keperluan masyarakat moden membantu mengubah pelajar menjadi orang dewasa yang bertanggungjawab dan penyayang melalui pencerahan.

Mengintegrasikan Penekanan Tempatan Industries mengenai "Pembelajaran Praktikal"

Kualiti aplikasi pengajaran dan pengetahuan dipupuk dalam persekitaran sekolah yang berpusat pada "pendidikan kehidupan berdasarkan kesedaran" dan "pembelajaran sedar pelajar." Sekolah melaksanakan kursus industri bersepadu dan sistem "pembelajaran praktikal" yang lancar menyambung teori akademik dengan piawaian industri, dan dengan itu meningkatkan employability dan daya saing pelajar. Di samping itu, acara kemuncak setiap jabatan disegerakkan dengan denyutan industri tempatan dan masyarakat. pembangunan masa depan sekolah itu akan memberi tumpuan kepada akhir-hayat penjagaan, penjagaan kesihatan, falsafah, bioteknologi dalam pertanian organik, pelancongan dan rekreasi, pertubuhan bukan keuntungan, dan industri budaya dan kreatif.

Sistem Pertama Associated Universiti Taiwan Goes International

sekolah bersama menubuhkan sistem universiti "Fo Guang Shan Associated Universiti," transnasional pertama di negara ini yang berkaitan termasuk Fo Guang University, University of the West di Amerika Syarikat, dan Tien Institut Nan di Australia. Sistem ini menggabungkan kelebihan empat universiti untuk menyediakan pelbagai sumber serta membangunkan perspektif antarabangsa pelajar. Pendekatan "mendaftar untuk empat buah sekolah di sebuah sekolah" akan diguna pakai untuk membantu pelajar mendapatkan ijazah dual. Dalam usaha untuk memupuk keupayaan fleksibiliti antarabangsa pelajar, sekolah ini akan membentuk satu rangkaian penting dengan Persatuan Antarabangsa Light Buddha (BLIA) dan kuil-kuil Fo Guang Shan di lima benua untuk pertukaran antarabangsa dan pembelajaran pelajar.

4.Fo Guang Shan Four-in-One University Consortium

Diasaskan oleh Mulia Master Hsing Yun, Universiti Fo Guang dan Universiti Nanhua di Taiwan, bersama-sama dengan University of the West (UWest) di Amerika Syarikat, dan Tien Institut Nan di Australia digabungkan pada 17 Julai 2012, dan keempat-empat Presiden bersama mengumumkan- antarabangsa Fo Guang Shan Four-in-One University Consortium, yang merupakan yang pertama seumpamanya di Taiwan.
Pada 22 Mac, 2013, di bawah saksi Mulia Master Hsing Yun, Nanhua, Fo Gung, UWest dan Nan Tien Presiden menandatangani perjanjian konsortium itu sempena Perayaan Ulang Tahun ke-17 Universiti Nanhua, di mana Presiden Fo Guang University Yung Chaur-shin telah dilantik sebagai pengarah eksekutif.

Pada tahun-tahun sejak pelaksanaan konsortium itu, guru dan pelajar bursa, kredit antara uni, program pembelajaran jarak jauh, program pembelajaran jarak jauh, dan darjah dua telah diperkenalkan; manakala universiti mempunyai sumber yang sama dengan kuil-kuil Fo Guang Shan di seluruh dunia. Ini membolehkan pelajar dengan peluang untuk belajar dan bekerja di luar negara.

5. tiga Kisah Kebaikan

Mulia Master Hsing Yun menggalakkan Tiga Kisah Kebaikan seperti berikut.

  • Body - beramal soleh: merit menakjubkan perbuatan mudah dalam khidmat dan sumbangan adalah seperti bulan purnama bersinar di langit.
  • Mulut - perkataan yang baik: kata-kata yang penuh cinta kasih adalah seperti matahari musim sejuk; galakan dan pujian adalah seperti bunga wangi menyebarkan wangian mereka mana-mana.
  • Mind - berfikir fikiran yang baik: keikhlasan dan keadaan yang baik membawa nasib yang baik; dengan bijaksana dan suci dalam fikiran kita, kita akan menuai hasil tuaian yang baik.

Master Hsing Yun berharap semua orang akan mengamalkan perbuatan, dan dia percaya Nanhua University akan dapat menjadi Tiga Kisah Kebaikan School. Di bawah Dr. kepimpinan Lin, Nanhua University akan memupuk tiga perbuatan kebaikan dalam fikiran semua pelajar.

6.Message dari presiden

"Revitalize Nanhua, memberi ganjaran kepada kecemerlangan dan membantu yang kurang bernasib baik. Mengejar keutamaan, dan bergerak ke arah peringkat global. "

Nanhua University adalah sebuah universiti berteraskan kuasa kolektif berjuta-juta jemaah Fo Guang Shan. Ia mempunyai kemanusiaan, agama dan kualiti seni. Bertempat di Chiayi, ia adalah sebuah sekolah tinggi dengan suasana budaya yang kuat, dan fakulti yang kuat. Kami bekerjasama untuk membangunkan sekolah dalam inovasi, dan menerima pakai falsafah pendidikan pengasas, Mulia Master Hsing Yun, untuk memastikan bahawa Nanhua akan muncul sebagai sebuah sekolah antarabangsa elit dengan watak yang baik dan kedudukan akademik yang kuat dalam konteks pendidikan tinggi.

Corak baru -Fresh Tinjauan NHU

Sebagai tindak balas kepada sekolah berkembang dan pengambilan pelajar antarabangsa, kemudahan sekolah dan landskap kampus telah berkembang sejak kebelakangan ini. Memaparkan reka bentuk landskap seni dan pendidikan, pembinaan baru termasuk bangunan pengajaran, asrama pelajar, pusat persidangan antarabangsa, stadium, padang besbol, dan vegetarian restoran. Melalui semangat kemanusiaan dan ciri-ciri kampus sekolah, persekitaran akademik kemanusiaan yang sedang dibina.

Promosi Anugerah Kecemerlangan dan Membantu kurang bernasib baik itu - Pengambilan Pelajar Antarabangsa

The "Ganjaran Kecemerlangan dan Bantuan kurang bernasib baik" sistem biasiswa bukan sahaja memberi anugerah pelajar cemerlang tetapi juga menjaga isi rumah berpendapatan rendah dan pelajar yang kurang bernasib baik. Pelbagai biasiswa dan geran subsidi belajar di luar negara berdasarkan keputusan peperiksaan pintu masuk. program istimewa menyediakan tuisyen dan yuran untuk menyokong pelajar daripada isi rumah berpendapatan rendah dan lebih rendah kepada isi rumah berpendapatan sederhana. Fo Guang Shan mempunyai lebih tiga ratus cawangan, termasuk kolej enam belas Buddha, empat universiti, tadika, banyak sekolah rendah dan tinggi, dan kuil-kuil di seluruh dunia, yang semua saluran pengambilan di bawah pembangunan. Melalui platform dan saluran itu, pelajar-pelajar muda dari seluruh dunia adalah digalakkan untuk belajar dan berkembang bersama-sama di Nanhua.

Kecemerlangan Pengajaran - Peralihan Global

Sekolah ini memberi tumpuan kepada "kesedaran hidup," "kecekapan profesional," "mobiliti antarabangsa," "employability" dan "guru dan keharmonian pelajar." Tambahan pula, melalui pendidikan sedar, sekolah ini juga bertujuan untuk memupuk sikap yang betul dalam pelajar, menyediakan domestik dan peluang latihan antarabangsa untuk meningkatkan kemahiran literasi dan bahasa asing pelajar, dengan memberi subsidi kepada pelajar untuk mengambil bahagian dalam pertandingan untuk memenangi anugerah, yang membolehkan setiap pelajar untuk mendapatkan gambaran yang mendalam kepada kehidupan, kepakaran peribadi, perspektif antarabangsa, dan pengiktirafan meluas Nanhua.

Dipertingkatkan Employability Competitiveness -Strengthened

Kadar pekerjaan graduan dari jabatan ijazah dan institusi siswazah adalah 90% dan 93% masing-masing. Menurut satu kajian kepuasan majikan, lebih daripada 80% berpuas hati atau sangat berpuas hati, yang menunjukkan bahawa bakat sekolah dipupuk bertemu keperluan perniagaan. Melalui meneruskan tradisi akademik manakala membina semula semangat kemanusiaan, budaya dan kemanusiaan Cina tradisional digabungkan dengan sistem pengetahuan moden untuk membangunkan model antarabangsa dan domestik yang berdaya saing pengajaran universiti.

Lokasi

Chiayi City

Alamat
Nanhua University
No.55, Sec. 1, Nanhua Rd., Dalin Township, Chiayi County

62249 Chiayi City, Taiwan

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: