Linnaeus University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Linnaeus University adalah sebuah universiti moden dan antarabangsa bernama Carl Linnaeus - ahli sains Sweden yang terkenal di dunia yang dilahirkan di rantau Småland di mana universiti itu terletak.
  • Ditubuhkan 2010 melalui penggabungan antara Universiti Kalmar dan Universiti Växjö
  • Terletak di Kalmar dan Växjö
  • 33,000 pelajar yang berdaftar
  • 2,000 pelajar antarabangsa yang mendaftar
  • Universiti ke-6 terbesar di Sweden dari segi jumlah pelajar
  • 780 universiti rakan kongsi di lebih daripada 80 buah negara
  • 100 darjah program pada peringkat kitaran pertama, 8 daripadanya diajar dalam bahasa Inggeris
  • Program 80 darjah pada peringkat kitaran kedua, 35 daripadanya diajar dalam bahasa Inggeris

Kalmar dan Växjö

Linnaeus University terletak di dua bandar di bahagian tenggara Sweden - Kalmar, dan Växjö. Kedua-dua bandar ini terletak di rantau Småland, sebuah daerah di mana laut dan alam sentiasa ada.

Kalmar - Bandar pelajar di tepi laut

Bandar Kalmar terletak di pantai, sesuatu yang Linnaeus University baru-baru ini memanfaatkan dengan membina bangunan universiti baru betul-betul di pelabuhan dan berkumpul di Universiti di satu tempat. Sebagai pelabuhan di pusat bandar Kalmar, para pelajar boleh pergi ke pusat perniagaan harian mereka dan mengisi kota dengan buzz aktiviti.

Kalmar mempunyai kira-kira 65,000 penduduk dan sejarah panjang sejak zaman pertengahan - sesuatu yang tidak akan disedari apabila memiliki istana Kalmar lama hanya beberapa ratus meter jauhnya dari kampus. Bandar ini telah dipilih sebagai "Bandar musim panas Sweden", mungkin terima kasih kepada banyak hari matahari, pantai-pantai dilihat di sekitar bandar dan acara dan konsert.

Växjö - Sebuah kampus yang hidup

Segala-galanya di kampus di Växjö terletak dalam jarak berjalan kaki lima minit - penginapan pelajar, bilik darjah, perpustakaan, restoran dan pub, tasik dan kemudahan riadah. Kampus ini penuh dengan kehidupan dan tenaga dan merupakan tempat pertemuan semula jadi untuk semua pelajar dan minat. Växjö mempunyai kira-kira 90,000 penduduk dan telah diisytiharkan sebagai Bandar paling hijau di Eropah " kerana penyelesaian alam sekitar yang dilaksanakan. Nama Växjö diterjemahkan ke dalam" bandar tasik ", yang merupakan sesuatu yang tidak mendapat perhatian, mempunyai salah satu banyak tasik yang hanya dengan kampus. Dengan hutan sekitarnya, ia menjadi tempat yang sempurna untuk berjalan dan berjoging.

125631_photo-1549057446-9f5c6ac91a04.jpgEliott Reyna / Unsplash

Kehidupan seorang pelajar

Kehidupan universiti banyak ditawarkan, daripada bertemu dengan rakan-rakan di pub pelajar untuk menghadiri acara dan aktiviti budaya. Kesatuan pelajar dan persatuan pelajar melakukan yang terbaik untuk membuat anda merasa di rumah.

Masa luang yang berkualiti adalah penting apabila anda seorang pelajar. Jika anda mendapati kegembiraan dan pemenuhan dalam kehidupan pelajar anda, anda akan mendapat tenaga tambahan untuk pembelajaran anda. Anda tidak akan merasa sukar untuk mencari sesuatu yang perlu dilakukan. Pelajar hebat dalam menganjurkan pertandingan yang menyeronokkan, pesta, konsert, dan perjalanan.

Jika anda juga mengambil kesempatan untuk terlibat dalam kesatuan pelajar atau dalam aktiviti tambahan kokurikulum lain, anda boleh mendapatkan kemahiran dan pengalaman berguna yang mungkin terbukti tidak berguna ketika memohon pekerjaan di kemudian hari.

Kesatuan pelajar di Linnaeus University - Linnéstudenterna - berfungsi untuk memastikan bahawa anda menerima pendidikan terbaik, tetapi juga bertujuan untuk menawarkan aktiviti yang menyenangkan selain pembelajaran anda. Terdapat beberapa organisasi dan kelab pelajar di universiti yang menawarkan pelbagai aktiviti rekreasi untuk pelajar.

ESN (Rangkaian Pelajar Erasmus) adalah rangkaian bahagian menganjurkan acara untuk pelajar antarabangsa yang pergi ke luar negara untuk belajar. Di Kalmar, bahagian itu dipanggil ESN Kalmar dan di Växjö ia dipanggil VIS (Pelajar Antarabangsa Växjö). Kedua-dua bahagian menganjurkan acara tempatan seperti barbeku, aktiviti sukan dan malam tema dengan tradisi Sweden tipikal yang diwakili, serta perjalanan di dalam dan di luar Sweden.

Program buddy

Program buddy itu sesuai dengan pelajar antarabangsa dengan kebanyakan pelajar Sweden. Para sahabat membantu pelajar antarabangsa dengan soalan sehari-hari, memperkenalkan mereka kepada kebudayaan dan gaya hidup Sweden serta bagaimana ia menjadi pelajar di Linnaeus University .

Persatuan pelajar

Terdapat kira-kira 70 persatuan pelajar di Linnaeus University di Kalmar (hanya dalam bahasa Sweden) dan Växjö , di mana anda sebagai pelajar boleh mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti.

Mungkin anda lebih suka acara sporty, bermain muzik dalam orkestra pelajar, sesi filem, nyanyian atau terlibat dalam tulisan mengenai subjek yang mempengaruhi anda sebagai pelajar? Bergiat dalam kehidupan pelajar adalah peluang untuk bertemu rakan-rakan baru, dapat mengembangkan diri dalam salah satu minat anda dan bekerjasama dalam satu pasukan bersama orang yang suka melakukan perkara yang sama.

125632_pexels-photo-1438072.jpegBuro Millennial / Pexels

Lokasi

Växjö

Alamat
P G Vejdes väg
351 95 Växjö, Kronoberg County, Sweden

Kalmar

Alamat
Nygatan,18B
39182 Kalmar, Kalmar County, Sweden

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

MA
MSc