Pavol Jozef Safarik University Faculty of Arts

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Tentang kita

Pavol Jozef Šafárik University di Košice (UPJŠ) adalah salah satu universiti pertama di Slovakia yang mula menawarkan pendidikan tinggi dalam bidang psikologi. Jabatan Psikologi adalah institusi pendidikan moden dengan sejarah yang panjang dan kaya yang menyediakan orang muda untuk kerjaya profesional mereka. Kami berhasrat untuk menghubungkan pengetahuan teori dengan amalan dan menggunakan pendekatan moden untuk mengajar psikologi berdasarkan tradisi. Jabatan ini diakreditasi untuk menyediakan pendidikan sarjana dan siswazah (sarjana dan sarjana) dalam bidang psikologi dan pendidikan pascasiswazah (PhD.) Dalam program pengajian Psikologi Sosial dan Psikologi Kerja. Lulusan kami boleh bekerja di beberapa bidang, seperti praktik klinikal (pensijilan lebih lanjut mungkin diperlukan untuk mempraktikkan psikologi klinikal di negara tertentu), kaunseling, psikologi sekolah, tetapi juga dalam bidang psikologi kerja sebagai perekrut dan pelatih pekerja. Pada masa yang sama, mereka juga dapat membantu dan menjalankan penyelidikan psikologi. Jabatan ini juga mengusahakan pelbagai projek pemberian yang menggambarkan fokus penyelidikan guru-guru kami. Bidang penyelidikan utama kami merangkumi peraturan diri dan tingkah laku berorientasikan matlamat, topik yang berkaitan dengan kesihatan dan kepatuhan terhadap cadangan kesihatan, rawatan diri, topik dalam pekerjaan dan psikologi organisasi, psikologi perkembangan, psikologi pengambilan keputusan, psikologi kaunseling, dll.

118050_Pavolpic3.JPG

Foto: Tomáš Hrivňák

Jabatan Psikologi berpusat di sebuah bangunan moden bernama Sokrates yang terletak di kawasan kampus Fakulti Sastera yang baru dibina semula yang terletak berhampiran pusat bersejarah bandar yang indah. Jabatan ini mempunyai makmal psikologi canggih sendiri, yang digunakan bukan hanya untuk tujuan pengajaran, tetapi juga untuk melakukan eksperimen tingkah laku (SUPERLAB) dan penyelidikan.

Latihan psikologi masa depan dilakukan dengan kerjasama pakar dari praktik. Terutama, kursus psikologi klinikal diajar bekerjasama dengan Fakulti Perubatan UPJŠ (contohnya Psikiatri, bahagian praktikal Psikologi Klinikal, Psikoterapi diajar di Jabatan Psikiatri Hospital Universiti Louis Pasteur di Košice). Oleh itu, pelajar boleh bersentuhan dengan pesakit untuk memperoleh pengalaman yang diperlukan. Jabatan kami adalah salah satu dari sedikit di Slovakia yang menawarkan kursus Pengenalan Psikoterapi Psikodinamik yang diajar oleh pakar terkemuka dari praktik yang merupakan anggota organisasi, seperti Persatuan Slovakia Psikoterapi Psikoanalitik (SSPAP) dan Persatuan Psikoanalitik Antarabangsa (IPA).

118051_PavolPic.JPG

Foto: Tomáš Hrivňák

Pelajar mempunyai pilihan dan digalakkan untuk mengambil bahagian dalam kehidupan komuniti dan bergabung dengan kelab pelajar (contohnya SAŠaP - Persatuan Pelajar Psikologi dan Graduan Slovakia), yang mengatur pelbagai aktiviti menarik untuk badan pelajar. Pelajar antarabangsa, sekiranya memerlukan, boleh menggunakan perkhidmatan UNIPOC (University Counselling Center) yang menyediakan kaunseling psikologi dalam bahasa Inggeris.

Walaupun dalam keadaan epidemiologi yang tidak baik yang kini mempengaruhi banyak negara di dunia, jabatan kami berusaha untuk memberikan pendidikan berkualiti tinggi dengan menggunakan kaedah pembelajaran jarak jauh.

117587_5.jpg

Lokasi

Košice

Alamat
Moyzesova 9, 040 59 Košice,
201 on the first floor

Košice, Wilayah Košice, Slovakia

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami