Matej Bel University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

MBFRONT

Matej Bel University adalah universiti awam yang mencapai status universiti pada tahun 2010 dan merupakan ahli Persatuan Universiti Eropah. Universiti ini menyediakan kedua-dua universiti berkualiti tinggi dan pendidikan lebih lanjut dengan menggalakkan penyelidikan sains dan seni kreatif. Pengetahuan adalah maju sementara menggabungkan keperluan kedua-dua perkembangan saintifik dan isu-isu praktikal. Universiti ini menawarkan pelbagai peluang pendidikan universiti di semua peringkat dan bentuk pengajaran dalam bidang pendidikan, isu sosial, ekonomi, undang-undang, politik, kemanusiaan, dan sains semula jadi, dalam bidang hubungan antarabangsa, pengkhususan ekonomi, dan matematik. Di samping itu, ia juga menyediakan kajian Anglophonic dan sebahagiannya Francophonic.

MBU membangunkan program pengajian bersama dan mempunyai hubungan dengan universiti asing utama, di mana pelajar mempunyai peluang untuk menyelesaikan sebahagian daripada pengajian mereka. Oleh itu, graduan MBU adalah cekap dalam mencari tempat mereka dalam pasaran buruh bukan sahaja di rumah tetapi juga di luar negara. Selain aktiviti pendidikan, saintifik dan seni, sebahagian besar aktiviti MBU kreatif diwakili oleh penyelidikan asas dan aplikasi dengan kerjasama institusi kebangsaan dan antarabangsa. Universiti ini merupakan pusat kecemerlangan penyelidikan dan projek sains dan pembangunan dibiayai melalui Dana Struktural Eropah. Tambahan pula, ia melaksanakan pembelajaran sepanjang hayat dalam pelbagai kursus dan bentuk MBU Children's University dan MBU University of the Third Age. Akhirnya, ia memberikan para pelajar peluang yang mencukupi untuk pelbagai aktiviti sosial melalui pelbagai kelab sukan, anjuran artistik dan organisasi pelajar yang berfungsi di MBU. Kami menjemput anda untuk mengetahui beberapa keindahan semula jadi Slovakia Tengah !

Misi dan Visi MBU

Misi kita

Sebagai sebahagian daripada bidang pendidikan dan penyelidikan Eropah, Matej Bel University memberikan sumbangan penting dalam menyediakan pendidikan universiti yang berkualiti tinggi serta spektrum pendidikan yang lebih tinggi yang bersesuaian dengan keperluan masyarakat. Membangunkan pengetahuan baru melalui penyelidikan saintifik dan seni yang produktif, universiti menyumbang kepada pembentukan individu yang bertanggungjawab, bijak, sahih dan bertanggungjawab sosial dan dengan demikian mewujudkan masyarakat pembelajaran.

Visi kami

Setelah dibuktikan sebagai pemimpin dalam bidang pendidikan di rantau Slovakia Tengah, Matej Bel University secara umumnya dianggap sebagai universitas nasional yang kuat dari kepentingan internasional. Statusnya telah dicapai kerana kualiti pendidikannya yang tinggi, penempatan siswazah yang berjaya di pasaran buruh, kerjasama antarabangsa yang sangat baik dalam bidang penyelidikan dan kerjasama khusus dengan amalan serta kerana sukan profesional dan persembahan seni dalam awam. Prinsip Asas Aktiviti MBU dan Nilai yang Diterima MBU melindungi kebebasan autonomi, moral dan saintifik dari kuasa politik dan ekonomi dan menghormati kebebasan akademik.

  • MBU mengembangkan kecemerlangan akademik, kualiti dan reputasi yang baik dalam semua bidang aktiviti dan telah memperkenalkan mekanisme maklum balas di semua peringkat pengurusan dan operasi.
  • MBU membandingkan tahap dan hasil aktivitinya dengan universiti terkemuka dan dengan standard kualiti yang diiktiraf di peringkat Eropah dan keperluan masyarakat. Ia menggalakkan kerjasama antarabangsa dan kerjasama dengan amalan sebagai sumber perubahan dan trend pembangunan.
  • MBU meningkatkan pertumbuhan profesionalisme, perkembangan kreativiti dan inventif, fleksibiliti, dialog kritikal dan konstruktif dan penilaian berterusan terhadap sumber-sumber asas dan proses inovasi.
  • MBU menyokong keunikan dan daya tarikan program belajar, kursus, dan aktiviti profesional dan meningkatkan kandungan mereka dalam hubungan rapat dengan hasil penyelidikan global dan sendiri.
  • MBU memperbaiki proses pendidikan semangat kemajuan teknologi dan prinsip pembelajaran aktif dan ia memerlukan kecekapan didaktik dalam proses pengajaran.
  • MBU menganggap penyelidikan saintifik sebagai titik permulaan. Proses penyertaan pendidikan yang tetap dan watak antarabangsa dengan meletakkan kerja berpasukan dan pelaksanaan menjadi amalan utama kualitinya.
  • MBU menganggap dirinya bertanggungjawab untuk menyebarkan pengetahuan saintifik, kebudayaan kebangsaan, dan tradisi serta nilai-nilai kemanusiaan, etika, dan demokrasi Eropah.
  • MBU membina integriti dalaman berdasarkan kerjasama di tempat kerja yang lebih kukuh di universiti serta kesalinghubungan mereka, kesediaan dialog, rasa hormat, kepercayaan dan tanggungjawab bersama untuk keputusan. Semua ini akan menjadi prasyarat untuk berfungsi dengan berkesan, kejayaan dan persekutuan universiti.
  • MBU menganggap pertumbuhan berterusan, profesional dan peribadi yang berterusan, etika profesional dan integriti moral, tuntutan yang munasabah dan empati interpersonal, tanggungjawab peribadi dan sosial, dan kesetiaan institusi sebagai sifat ciri pekerja universiti.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai universiti di sini .

MBBACK

Lokasi

Banská Bystrica

Alamat
Národná 12
974 01 Banská Bystrica, Wilayah Banská Bystrica, Slovakia

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami