Comenius University of Bratislava, Faculty of Natural Sciences

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sejarah Fakulti Sains Semulajadi

Sejarah Fakulti Sains Semulajadi Universiti Comenius bermula di Universiti Slovak yang lalu. Penubuhan Fakulti Sains Semula Jadi telah diakui secara sah oleh Undang-undang No. 375/1919 Coll. yang mana diasaskan oleh Universiti Comenius. Memandangkan perkembangan politik dan ekonomi ketika itu, segala usaha untuk menguatkuasakan penubuhan Fakulti tidak berjaya sepanjang tempoh Pra-Munich Republic. Oleh itu, Fakulti Sains Semula Jadi wujud semenjak tahun 1940, berdasarkan Akta No. 168/1940 Coll. sedangkan pendaftaran pelajar pertama berlaku pada musim sejuk tahun akademik 1940/1941. Atas fakta ini, Fakulti adalah milik orang tertua di wilayah Republik Slovak.113959_adolescent-connection-discussion-1595391.jpg

Sebelum penubuhan Fakulti Sains Semulajadi yang berasingan, beberapa disiplin sains telah disampaikan kepada pelajar mata pelajaran pedagogi di Fakulti Seni. Geografi mempunyai tradisi terpanjang, ia telah disampaikan sebagai satu disiplin sejak tahun akademik 1921/1922, dan Seminar Geografi sebagai tempat kerja Fakulti Seni telah disebutkan seawal tahun 1923. Satu lagi disiplin sains syarahan sebelum penubuhan Fakulti Sains Semulajadi adalah zoologi dan pada 1 September 1939, Institut Zoologi ditubuhkan di Fakulti Sains Semulajadi, dipimpin oleh Prof. PhDr. M. Novikov. Pada bulan Oktober 1939, Institut Botani juga dianjurkan, sedangkan Prof. RNDr. F. Nábělek telah dicaj ke botani kuliah dan menjalankan Institut.

Proses membentuk Fakulti Sains Semula Jadi di Slovakia telah dipercepat oleh peristiwa-peristiwa yang diketahui di Prague pada November 1939 apabila selepas protes pelajar di pengebumian pelajar Jan Opletal, penjajah Jerman menutup semua universiti Ceko. Para pelajar kewarganegaraan Slovak terpaksa kembali ke Slovakia di mana mereka kemudian menamatkan pengajian mereka. Tiga institusi tersebut di atas telah dimasukkan ke dalam Fakulti Sains Semula yang baru ditubuhkan sejurus selepas pembentukannya pada tahun 1940. Institut Geografi diletakkan di dalam premis yang terletak di Rajská jalanan, Institut Zoologi dan Institut Botany telah dipindahkan ke premis di jalan Moskovská.

Selepas tahun 1940, jabatan-jabatan baru yang berorientasikan pada pengajaran disiplin sains lebih lanjut telah dianjurkan di dalam Fakulti Sains Semula jadi agak berturut-turut. Geologi mula diajar dalam program latihan guru sejurus selepas perlembagaan Fakulti Sains Semula Jadi pada tahun 1940 sedangkan proses pendidikan telah diliputi oleh pensyarah luar dari Universiti Teknologi Slovakia. Pada tahun 1941, Institut Geologi dan Paleontologi ditubuhkan di dalam Fakulti Sains Semula Jadi dan pada tahun 1942, juga Institut Mineralogi dan Petrography. Kedua-dua institut ini mempunyai kakitangan minimum dan fungsi pembantu kebanyakannya diliputi oleh pelajar dalam tahun akademik yang lebih tinggi. Kewujudan institut-institut tersebut membolehkannya untuk membangunkan pengajaran geologi dan untuk mendapatkan bahan dan instrumentasi yang diperlukan di Fakulti. Pada awal musim sejuk 1942/1943, Institut Fizik Nuklear telah ditambah kepada Fakulti dan sebelum akhir Perang Dunia Kedua, Institut Astronomi dan Institut Matematik telah ditubuhkan sebagai yang terakhir pada tahun 1944. Keluar daripada disiplin saintifik tradisional, hanya kimia yang wujud di Fakulti Sains Semulajadi tanpa pangkalan institusi tetapi ia telah dididik tetapi sejak tahun 1939, pada mulanya di Fakultas Sastera dan sejak tahun 1940 di Fakultas Sains Alam. Institut Kimia telah dianjurkan di Fakulti Sains Semulajadi pada akhir Oktober 1948 dan Prof. M. Dillinger dilantik sebagai Pengarah luar.

Peristiwa penting dalam pembangunan pendidikan tinggi di Slovakia adalah Akta Pendidikan Tinggi pada 18 Mei 1950. Setelah meluluskan Akta tersebut, institut Fakulti Sains Semula Jadi telah disusun semula kepada jabatan, sedangkan pada awalnya terdapat kecenderungan untuk mewujudkan jabatan besar termasuk beberapa institut. Pada tahun 1950, enam jabatan berikut telah dianjurkan di Fakulti Sains Asli di Universiti Slovak: Jabatan Matematik termasuk Institut Matematik, Jabatan Fizik termasuk Institut Fizik, Jabatan Kimia yang terdiri daripada Institut Kimia, Jabatan Biologi termasuk Institut Botani, Taman Botani, Arboretum Mlyňany, Institut Fisiologi dan Biologi Tanaman dan Institut Zoologi, Jabatan Geografi termasuk Institut Geografi dan Institut Meteorologi dan Klimatologi dan akhirnya , Jabatan Geologi dengan tiga institut - Institut Geologi dan Paleontologi, Institut Geologi dan Institut Mineralogi dan Petrography.113960_casual-college-connection-1438081.jpg

Satu peristiwa penting dalam pembangunan Fakulti Sains Semula Jadi adalah pemisahan geografi dan geologi dari situ pada tahun 1952. Projek pembinaan besar yang dirancang di Czechoslovakia selepas 1948 menyebabkan permintaan yang akut untuk ahli geologi dan geografi yang memenuhi syarat untuk keperluan ekonomi negara. Apabila peraturan kerajaan dd. 8 Julai 1952, Fakulti Sains Geologi dan Geografi telah ditubuhkan di Universiti Charles di Prague dan di Universiti Slovak di Bratislava. Berdasarkan piawaian ini, Fakulti Geologi dan Geografi dari Universiti Slovakia dengan 6 jabatannya mula bertindak pada 1 September 1952: Jabatan Geologi dan Paleontologi, Jabatan Geologi Kejuruteraan, Jabatan Mineralogi dan Petrography, Jabatan Mineral, Jabatan Geografi Fizikal dan Jabatan Geografi Ekonomi. Pengembangan penyelidikan saintifik di Fakulti ini membawa kepada penciptaan Institut Penyelidikan Geologi dan Geografi pada tahun 1957. Pada akhir tahun akademik 1958/1959, namun kecenderungan muncul untuk mengintegrasikan Fakultas Ilmu Geologi dan Geografi dari Universiti Comenius kembali ke Fakulti Sains Semulajadi Universiti Comenius yang berlaku pada September 1959.

Dalam tahun '50, terdapat pembezaan dalaman yang beransur-ansur dalam kalangan disiplin lain. Jabatan, institut, dan makmal yang lain dicipta dari tempat kerja asal yang jarang sekali mewakili seluruh bidang, berkat peningkatan keadaan kakitangan dan bahan serta peningkatan permintaan untuk pakar dan pensyarah disiplin sains. Pada tahun 1953, Institut Kimia Organik yang bebas dipisahkan dari Institut Kimia dan setahun kemudian, Institut Biokimia juga. Sudah pada tahun 1955, penyusunan semula selanjutnya berlaku dan Jabatan Kimia Kimia Organik dan Fizikal dan Jabatan Kimia Organik, Kimia Analitik dan Biokimia telah dipisahkan dari Institut Kimia. Pada tahun-tahun berikutnya, 7 tempat kerja dalam bahagian kimia telah ditubuhkan melalui pembezaan selanjutnya. Pada masa kini ia terdiri daripada Jabatan Kimia Analitikal, Kimia Tidak Kimia, Biokimia, Kimia Fizikal dan Teoritis, Kimia Nuklear, Kimia Organik, dan Institut Kimia.

Perkembangan Fakulti sedemikian menghasilkan '70-an untuk penubuhan 6 bahagian khusus, biologi, kimia, fizikal, geologi-geografi, matematik dan pangkalan umum, yang mempunyai tugas untuk menyelaraskan aktiviti-aktiviti jabatan dan institut kepunyaan mereka.

Premis perumahan jabatan masing-masing adalah masalah besar Fakulti untuk masa yang lama. Pada awal tahun enam puluhan, 32 tempat kerja Fakulti terletak di 25 tempat di Bratislava. Dari perspektif ini, satu peristiwa penting dalam kewujudan Fakulti adalah permulaan pembinaan kampus universiti di Mlynská Dolina pada tahun 1967. Seluruh Fakulti Sains Semulajadi Universiti Comenius sepatutnya ditempatkan di sana dalam 10 pavilion. Pada peringkat pertama, pada tahun 1967-1978, Paviliun Matematik, Fizik 1, Fizik 2 dan Pusat Komputer Pavilion telah dibina. Paviliun Kimia 1, Kimia 2, Biologi 1, Biologi 2 dan Geologi telah dibina secara berturutan pada tahun 1976 - 1988. Disebabkan kos pembinaan kewangan yang tinggi, serta disebabkan peningkatan yang lebih kecil dalam kakitangan dan pelajar berbanding anggaran yang dibuat pada masa penyediaan projek kawasan fakulti, pembinaan beberapa pavilion lain dibatalkan.113961_cooperation-coworking-day-1543895.jpg

Tahun 1980 membawa perubahan ketara dalam pembangunan Fakulti Sains Semulajadi apabila perkembangan pesat matematik, fizik, dan sains komputer serta perintah kemasyarakatan yang meminta pakar dalam bidang ini mengakibatkan penubuhan Fakulti Matematik dan Fizik yang berasingan . Oleh sebab itu, Fakulti Sains Semulajadi "kehilangan" kedua bidang pengajian ini. Fakulti Sains Semulajadi terus membangun biologi, geografi, geologi dan kimia. Struktur organisasi Fakulti Sains Semulajadi Universiti Comenius pada masa itu agak rumit, terutamanya disebabkan oleh orientasi pelbagai disiplin Fakulti, serta perkembangan sejarah di tempat kerja masing-masing. Pada akhir tahun 80-an, terdapat 29 institusi pendidikan sains asas di Fakulti, termasuk 25 jabatan dan empat institut saintifik yang diintegrasikan ke dalam 4 bahagian saintifik, biologi, geografi, geologi dan bahan kimia.

Pembentukan struktur dalaman Fakulti Sains Semula jadi, serta pembukaan bidang pengajian dan pengkhususan baru, adalah proses yang berterusan yang berkait rapat dengan keperluan masyarakat dan kedudukan Fakulti dalam Komenius University. Sejak tahun 1990, Fakulti telah membangunkan penyelidikan dan pengajaran molekul biologi, bioteknologi dan alam sekitar secara sistematik. Pada tahun 1992, bidang pengajian asas kelima di Fakulti Sains Alam menjadi sains alam sekitar dan jabatan-jabatan baru ditubuhkan, Jabatan Ekologi Lanskap dan Jabatan Pedologi, dalam masa yang singkat, Jabatan Ecosozology dan Physiotactics telah dibentuk. Ketiga jabatan ini bersama-sama dengan Jabatan Geokimia mencipta bahagian kelima saintifik Fakulti, seksyen alam sekitar. Di dalam bidang Program Pengajian Alam Sekitar, pengkhususan Ekososologi dan Physiotactics, Geokimia Alam Sekitar, Perancangan dan Pengurusan Alam Sekitar dan Sains Tanah telah dibuka.

Pengkhususan baru yang berorientasikan pada sains alam sekitar telah dibuka juga dalam rangka empat bidang lain: dalam geologi - Geofizik Gunaan dan Alam Sekitar dan Geologi Alam Sekitar, dalam geografi - Geografi Fizikal dan Geologi, dalam biologi - Ekologi dan dalam kimia - Kimia Nuklear dan Radioekologi. Pada tahun akademik 1998/99, Fakulti juga membuka pengkhususan dalam Kimia Alam Sekitar, dan jaminan profesional untuk kajian ini telah disediakan oleh Jabatan Kimia Analitik sejak. Tanggapan terhadap keperluan amalan adalah penciptaan Jabatan Kartografi, Geoinformatik dan Remote Sensing Bumi dalam bidang geografi dan kartografi, dan pembukaan pengkhususan yang berorientasikan dengan cara ini. Sejak tahun akademik 1989/99 (2005/2006 masing-masing) pengkhususan kimia alam sekitar dan kimia teoretikal telah ditubuhkan.

Dalam tempoh transformasi, Fakulti membuktikan potensi penyelidikan, pendidikan dan manusia, meluluskan proses akreditasi kompleks dan berjaya melaksanakan sistem kredit dalam pengajian dan pendidikan tiga peringkat (2000-2002). Kedudukan mantap Fakulti dalam pendidikan universiti di Slovakia dibuktikan oleh minat tetap pelajar dalam program pengajiannya.

Lokasi

Bratislava

Alamat
Mlynská dolina
Ilkovičova 6
842 15 Bratislava 4
Slovakia

Bratislava, Wilayah Bratislava, Slovakia

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Pada masa ini tidak ada program untuk dipaparkan

Sila menapis carian di atas, lihat kategori popular kami di bawah atau melakukan carian kata kunci.


... or simply by choosing your degree: