Universidad de Murcia

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Institusi pengajaran pendidikan tinggi yang mempunyai infrastruktur pengajaran dan penyelidikan kecemerlangan antarabangsa. Sebuah universiti yang inovatif, dinamik, bertanggungjawab berkomitmen untuk persekitarannya, yang tidak melupakan akar sejarahnya.

Misi, visi dan nilai-nilai Universidad de Murcia

Misi universiti menggariskan tujuan atau alasan untuk menjadi, dan Visi mencerminkan apa yang ingin menjadi di masa depan, perspektif Universiti dalam jangka masa panjang.

Universidad de Murcia adalah institusi pendidikan tinggi awam dengan skop tindakan antarabangsa. Tujuannya adalah untuk menyumbang kepada pembangunan masyarakat, bertindak sebagai ejen yang dinamik dengan kerjasama ejen sosial yang lain. Kegiatan utamanya adalah menumpukan kepada pembangunan Penyelidikan, Latihan, Pemindahan Pengetahuan, dan Penyebaran Budaya, menerapkan proses inovasi dan penambahbaikan yang berterusan kepada mereka semua, dengan tujuan mencapai tahap yang tinggi dari hasil, dilihat melalui dasar ketelusan yang jelas.

Nilai-nilai utamanya, termasuk dalam Kod Etika Universidad de Murcia , adalah Komitmen, Dialog, Penghormatan dan Tanggungjawab:

 • Komitmen ini menuntut untuk mencapai matlamat Universiti dan mengadaptasikan matlamat ini sebagai pentadbiran dan pengurusan yang baik, meningkatkan tanggungjawab sosial universiti, mengatasi rasa mementingkan diri sendiri dan korporat untuk melibatkan diri dengan orang lain dalam tugas universiti dan menyelesaikan masalah yang biasa.
 • Dialog ini membayangkan kesanggupan untuk menyelaras dengan munasabah dan munasabah dengan orang lain untuk bekerjasama dengan berkesan dengan mengambil kira kedudukan, kepentingan atau keadaan masing-masing, dengan tujuan menyelesaikan secara aman mereka yang mencari keseimbangan dan konsensus yang tepat.
 • Menghormati menyiratkan merawat semua orang dengan keadilan, pertimbangan dan pertimbangan, mengelakkan diskriminasi atas sebab-sebab di luar merit mereka dan mengelakkan prasangka, berdasarkan pertimbangan maruah yang sama setiap manusia sebagai nilai tertinggi.
 • Tanggungjawab terdiri daripada jujur dan tanggungjawab sendiri, dan bersedia untuk memberikan pertimbangan kepada orang yang sesuai, bertindak sesuai dengan prinsip-prinsip etika yang diasumsikan sendiri, sebagai unsur utama muhibah, koheren dan amalan teladan.

Nilai-nilai ini kemudiannya dikenal pasti dengan pertahanan dan promosi Hak Asasi Manusia, akses universal, kesaksamaan antara lelaki dan wanita, budaya nilai-nilai keamanan dan demokrasi, penyertaan, interdisiplineriti, pluralisme, pertahanan alam sekitar. dan kemampanan.

10 sebab untuk memilih UMU

1. Mengapa UMU?

Centennial University dengan kedudukan strategik pada masa kini dan bersedia untuk masa depan

Universidad de Murcia (UMU) adalah sebuah institusi antarabangsa yang berumur lebih dari seratus tahun, yang berasal dari abad ke-13. Ia mempunyai lebih daripada 30,000 pelajar (2,000 daripada mereka antarabangsa), 3,000 penyelidik dan profesor dan lebih daripada 1,200 pekerja pentadbiran.

2. Tawaran pengajian pelbagai disiplin

60 darjah, 72 tuan dan 36 doktor

UMU adalah universiti awam dan komprehensif yang menawarkan 60 program ijazah - 5 ijazah dua -, 72 ijazah sarjana dan 36 ijazah kedoktoran dalam bidang Seni dan Kemanusiaan, Kejuruteraan, Sains Kesihatan, Sains, Sains Sosial dan Undang-undang.

3. Betulkan pendidikan berkualiti

Pengiktirafan kualiti di pusat-pusat dan perkhidmatan universiti

Universidad de Murcia memberi tumpuan kepada kecemerlangan akademik dan memainkan peranan penting dalam penyelidikan (350 kumpulan penyelidikan, 4 institut dan pusat penyelidikan), mengajar dan inovasi dalam semua bidang pengetahuan. Di samping itu, ia bekerja rapat dengan syarikat-syarikat kebangsaan dan antarabangsa.

4. Memimpin cara dalam teknologi digital, keselamatan siber dan kecerdasan buatan

Projek-projek Suruhanjaya Eropah yang terkemuka untuk penyelidikan dan inovasi dalam keselamatan siber

Ia menawarkan pelbagai perkhidmatan, seperti "Lola Chatbot", dengan kecerdasan buatan untuk membantu pelajar memilih pengajian dan menjawab soalan dalam proses kemasukan.

5. Sambungan dengan pasaran buruh

Lebih daripada 75% pelajar mendapat pekerjaan selepas tamat pengajian

Pelajar UMU mempunyai peluang untuk meneruskan pembangunan intelektual serta memperoleh kemahiran profesional.

6. Universiti terbuka kepada dunia, dengan lebih daripada 2,000 pelajar membuat rancangan mobiliti antarabangsa

7 program bahasa Sepanyol dan Inggeris dua bahasa dwibahasa dan lebih daripada 50 kerakyatan

Institusi kami menawarkan kursus 4 ijazah dalam Bahasa Inggeris (Undang-Undang, Pengurusan Perniagaan dan Pentadbiran, Pendidikan Rendah, dan Pengajian Bahasa Inggeris), dan 3 program pascasiswazah (Biologi dan Teknologi Pembiakan Mamalia, Teknologi Baru dalam Sains Komputer, dan Fizik).

7. Kepuasan pelajar antarabangsa

Terletak di kalangan universiti tertinggi yang dinilai di Eropah oleh pelajar

Sambutan Antarabangsa di UMU (International Welcome Point - IWP) menyediakan maklumat mengenai isu-isu seperti prosedur kemasukan, mendapatkan penginapan dan pengesahan.

8. Komitmen kepada masyarakat

Perhatian kepada kepelbagaian dan peluang yang sama antara wanita dan lelaki

UMU adalah universiti kedua di Sepanyol yang mengintegrasikan bilangan pelajar yang kurang upaya. Melalui Penyampaian Perhatian Kepelbagaian dan Sukarela, ia mengambil bahagian dalam "Program Kampus Inklusif: Kampus tanpa had" yang dibiayai oleh Kerajaan Sepanyol, SEKALI dan Yayasan REPSOL.

9. Komitmen kepada Matlamat Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu

Projek yang paling bernilai dari segi pembangunan lestari

ODSessions adalah projek yang ditubuhkan oleh Universidad de Murcia untuk promosi dan kesedaran mengenai 17 matlamat pembangunan mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Sehingga April 2021, UMU akan mendedikasikan satu bulan untuk setiap tujuan dengan aktiviti penyebaran, rekreasi, latihan dan perpaduan.

10. Murcia, sebuah bandar untuk pelajar

Kualiti hidup dalam persekitaran yang unik di Mediterranean

Terletak di tenggara Sepanyol, bandar Murcia mendapat manfaat daripada lokasi yang sangat baik, kos sara hidup yang rendah dan pelbagai pilihan dalam tawaran budaya dan pelancongan. Di dataran dan teresnya, anda boleh menemui bandar yang tenang dan mesra untuk pelajar. Dengan kira-kira setengah juta penduduk, ia adalah bandar ketujuh di Sepanyol.

Kod Etika

Untuk mengubah Universiti menjadi versi yang paling adil dan jujur, Kod Etika Universidad de Murcia telah diluluskan pada tahun 2016, yang disediakan selepas proses di mana semua kumpulan yang menjadi sebahagian daripadanya berkolaborasi.

Empat nilai asas yang berasaskannya, Komitmen, Dialog, Hormat dan Tanggungjawab, harus membimbing semua tindakan dan perhubungan komuniti universiti. Oleh itu, adalah keutamaan kami untuk menyebarkan Kod Etika di semua peringkat di Universidad de Murcia , juga mencari pemahaman dan pelaksanaan penuh mereka.

Pematuhan yang berkesan akan diselia oleh Kod Suruhanjaya Pemantauan Etika (CSCE), yang ditubuhkan pada 4 September 2018. Ini terdiri daripada orang-orang dari pelbagai kawasan komuniti universiti dan pakar:

 • Antonio José Carrasco Hernández. Penyelaras Infrastruktur Kampus
 • Carmen Sánchez Trigueros. Pengarah Unit untuk Kesaksamaan antara Wanita dan Lelaki
 • Emilio Martínez Navarro. Bertanggungjawab untuk menyediakan Kod Etika
 • Francisco Esquembre Martínez. Naib Canselor untuk Penyelidikan dan Pemindahan
 • José Antonio Cascales Saseta. Pengurus
 • José Ramón Salcedo Hernández. Pengarah Bioright Law Master: Undang-Undang, Etika dan Sains
 • Juan José Vera Martínez. Peguambela Universiti
 • Longinos Marín Rives. Naib Canselor untuk Tanggungjawab Sosial dan Ketelusan
 • Bald Pigeon. Naib Canselor Pelajar dan Perkhidmatan kepada Komuniti Universiti
 • José Miguel Rojo Martínez. Pengerusi Lembaga Pengarah Majlis Pelajar Universidad de Murcia

Sejak penubuhannya, CSCE telah menganjurkan kedua-dua pengedaran maya dan fizikal Kod Etika. Pada masa ini, semua bangunan di Universidad de Murcia , bukan sahaja fakulti, tetapi juga yang ditakdirkan untuk kakitangan, mempunyai satu atau dua dispenser dengan salinan Kod Etika, yang digantikan.

Di samping itu, semua pekerja baru Universidad de Murcia kini menerima Kod Etika di Kawasan Sumber Manusia.

Tindakan lain yang berkaitan dengan penyebaran Kod Etika telah memberi kuliah kepadanya kepada pelajar baru beberapa Fakulti yang memerlukannya, oleh Profesor Emilio Martínez Navarro, atau pelantikan kelas kerana nilai-nilai Kod Etika, seperti Bilik Hormat Fakulti Sains Sukan.

Lokasi

Murcia

Alamat
Edificio Rector Soler, 2ª planta.
Campus de Espinardo

30071 Murcia, Wilayah Murcia, Sepanyol

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sarjana