Jaume I University (Universitat Jaume I)

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universitat Jaume I (UJI) menjadi pusat pengajian tinggi dan penyelidikan pada 27 Februari 1991 untuk memenuhi permintaan sosial sebulat suara di kawasan Castelló. Ia juga merupakan buah tradisi dalam pendidikan yang diwarisi dari pengajian Latihan Guru di Kolej Universiti Castelló (Col·legi Universitari de Castelló, CUC) yang bertarikh dari tahun 1969. Pada tahun pertama, sepuluh pensyarah di CUC memberi kelas kepada 21 pelajar Sains dan 85 dari Falsafah dan Seni. CUC menjadi sebahagian daripada Universitat de València pada akhir tahun 1979.

Biji-bijian apa yang sekarang UJI ditaburkan pada bulan Disember 1989, ketika Presiden Pemerintahan Daerah Valencian pada waktu itu, Joan Lerma, mengumumkan penciptaan sebuah universitas baru di Castelló. Setahun kemudian, pada 15 Oktober 1990, kerajaan serantau Valencian menamakan Profesor Francesc Michavila sebagai pengarah projek untuk mendirikan Universitat Jaume I, dan akhirnya menjadi berkat suatu undang-undang yang diluluskan dengan persetujuan semua parti politik yang membentuk Parlimen Serantau Valencian. Tujuan utama institusi baru adalah untuk memperluaskan aktiviti pengajaran dan penyelidikannya ke seluruh bahagian utara Komuniti Valencia.

Tahun akademik pertama bermula pada bulan September 1991 dan pusat dibuka secara rasmi dengan ucapan yang diberikan oleh Pemenang Hadiah Nobel Kimia, Profesor Aaron Klug. Sejak ditubuhkan, UJI telah berusaha untuk menjadi sebuah universiti yang berkualiti tinggi dengan orientasi yang jelas dari Eropah, yang bertujuan untuk mencapai tahap kecemerlangan pengajaran, penyelidikan dan perkhidmatan yang ditawarkan masyarakat.

Universitat Jaume I kini merupakan pusat pengajian tinggi dan penyelidikan terkemuka di utara Komuniti Valencia dan terus berusaha untuk meningkatkan pembangunan sosial, ekonomi dan budaya masyarakat di mana ia direndam melalui penciptaan dan penyebaran pengetahuan. Dalam erti kata lain, UJI sentiasa ingin memainkan peranan yang aktif seperti yang ditunjukkan oleh inisiatif seperti pembukaan pejabat-pejabat luar kampus yang baru di kawasan-kawasan yang berlainan di seluruh wilayah Castelló, aktiviti mural-nya atau kolaborasi dengan UJI Persatuan Alumni dan Kawan (SAUJI).

Hari ini, Universitat Jaume I telah menyatukan dirinya sebagai universiti dinamik dan berdaya maju. Terdapat 31 kursus ijazah dan diploma yang disediakan untuk kira-kira 15 000 pelajar. Angka-angka ini membolehkan Universiti untuk memberi perhatian kepada pelajarnya secara peribadi dan untuk tetap bebas daripada masalah-masalah yang terlalu ramai yang sering dialami oleh universiti lain. Kampus tunggal yang baru dan menarik, yang dikaitkan dengan bandar Castelló, membantu mengekalkan dasar ini dengan menggalakkan hubungan manusia yang lebih dekat.

Universitat Jaume Saya mengajar kurikulum yang baru, fleksibel dan berdaya saing dan program pengajian yang membolehkan para pelajar dapat mengatasi setiap cabaran yang ditetapkan oleh masyarakat moden dengan memuaskan. Sifat interdisipliner Universitat Jaume I menjamin autonomi pelajar dan meningkatkan peluang mereka untuk mendapatkan pekerjaan di masa depan terima kasih kepada penempatan kerja untuk semua pelajar yang mendaftar di Universiti kami.

Universitat Jaume Saya mempunyai rangkaian hubungan antarabangsa yang luas yang terdiri daripada kira-kira 145 rakan universiti di Eropah, Amerika Syarikat dan Amerika Latin, yang telah menimbulkan pertukaran program antara pelajar dan antara anggota staf akademik, serta pendidikan dan projek penyelidikan.

Universitat Jaume Saya mengambil bahagian dalam semua program antarabangsa yang dilaksanakan di seluruh Kesatuan Eropah, seperti Socrates-Erasmus, Leonardo, Tempus dan Alfa, dan juga yang dianjurkan oleh kerajaan Sepanyol, termasuk Program Kerjasama Interuniversity. Universiti ini terbuka kepada skim baru yang membantu meningkatkan kualiti pengajaran dan penyelidikan yang dijalankan di sini. Beberapa inisiatif yang lebih penting yang berkaitan dengan pengajaran termasuk Pengerusi UNESCO mengenai Falsafah Keamanan, Jean Monnet Pengerusi Undang-undang dan Modul Ekonomi Eropah, program EURINSA dan EURUJI untuk latihan jurutera di Eropah dan, akhirnya, program Master's Darjah di Amerika Latin, antara banyak inisiatif lain.

Lokasi

Castellón de la Plana

Alamat
Castellón de la Plana, Komuniti Valencia, Sepanyol

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sarjana