Peoples’ Friendship University of Russia

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti Persahabatan Rakyat (PFU) ditubuhkan pada 5 Februari 1960 oleh Kerajaan USSR.

Hari Peoples' Friendship University of Russia adalah salah satu institusi pengajian tinggi negara terkemuka di Rusia. Ia adalah satu-satunya universiti di dunia setiap tahun menyatukan pelajar dari 140 buah negara. Universiti mempunyai struktur fizikal dan fakulti pelbagai profil, khas untuk universiti-universiti klasik di dunia. Lebih daripada 77 ribu graduan Universiti bekerja di 170 negara, di antaranya lebih daripada 5500 pemegang Ph.D. dan ijazah Doktor. Pakar disediakan dalam 62 jurusan dan bidang pengajian. Lebih dari 29 ribu siswazah siswazah dan siswazah dari 140 negara kini sedang belajar di universiti. Mereka mewakili lebih daripada 450 negara dan kebangsaan di dunia. Universiti adalah pusat penyelidikan yang terkenal. Ia adalah sekumpulan 4500 pekerja, di antaranya 2826 guru yang berkelayakan tinggi. Dana intelek Universiti terdiri daripada lebih daripada 870 sijil pencipta pengarang dan 150 paten Persekutuan Rusia dalam hampir semua bidang penyelidikan saintifik Universiti.

Ramai tokoh politik dan masyarakat asing dan Rusia serta ulama dan saintis yang cemerlang menjadi PFUR Emeritus Professors. Antaranya ialah presiden Namibia, Angola, Sri Lanka dan Republik Afrika Selatan, Gabon dan Nigeria; Perdana menteri Bangladesh, Kazakhstan; Ketua Pegawai Eksekutif PBB mengenai Pendidikan, Kebudayaan dan Sains; Pengarah CEPES.


Selepas 50 tahun kewujudan, Universiti dikenali di seluruh dunia sebagai pusat akademik dan penyelidikan utama, bertahun-tahun di lima universiti Rusia.

Lokasi

Moscow

Peoples' Friendship University of Russia

Alamat
Peoples’ Friendship University
Miklukho-Maklaya str. 6

117198 Moscow, Moskva, Rusia
Telefon
+7 495 434-53-00

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami