Technical University of Civil Engineering Bucharest

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti Teknikal Kejuruteraan Awam Bucharest merupakan sebuah universiti teknikal yang melatih pakar pengajian tinggi dalam bidang kejuruteraan awam, membina perkhidmatan kejuruteraan, kejuruteraan / peralatan mekanikal teknologi dan mesin, kejuruteraan alam sekitar, kejuruteraan geodesi, pengurusan dan kejuruteraan dan kejuruteraan sistem.

Universiti Teknikal Kejuruteraan Awam Bucharest, keturunan langsung Sekolah Kebangsaan Jalan Raya dan Jambatan ditubuhkan, di Romania, hampir satu setengah abad yang lalu, adalah pada masa kini yang panji Pendidikan Teknikal di Romania. Kurikulum merangkumi semua bidang kejuruteraan awam dan perlindungan alam sekitar, serta bidang bersebelahan seperti perkhidmatan bangunan, peralatan teknologi, geodesi. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kurikulum telah dipelbagaikan dan, pada masa ini, mereka termasuk domain pakar dalam bidang kejuruteraan sistem, serta juga bahasa asing.

Dengan tradisi yang kaya dan tenaga pengajar yang cemerlang, yang telah menetapkan dan masih menetapkan penanda aras dalam pendidikan kejuruteraan dan yang juga telah menyumbang dan masih menyumbang kepada penyiapan kerja-kerja rujukan tertentu di negara kita, Universiti yang diiktiraf untuk semua kitaran pendidikan tinggi - sarjana muda, sarjana dan PhD kajian. Pada masa ini, terdapat lebih 6,200 pelajar matrikulasi untuk pertama dua rakaat dan lebih 300 pelajar kedoktoran.

Tenaga pengajar terdiri daripada kira-kira 440 orang ahli, dengan keseimbangan yang sama antara penuh dan bersekutu profesor, pensyarah, pembantu muda dan pembantu guru. Seluruh tenaga pengajar terlibat dalam penyelidikan, reka bentuk dan perundingan aktiviti, menyumbang secara langsung kepada menawarkan pengetahuan dalam bidang ini dan juga untuk membiayai program pembangunan.

Berikutan penilaian institusi tahun 2009, Universiti Kejuruteraan Awam Bucharest telah memenangi pangkat KEYAKINAN TINGGI yang membuktikan bahawa Universiti Kejuruteraan Awam Bucharest mempunyai semua peralatan dan tenaga pengajar yang diperlukan untuk mencapai pendidikan berkualiti tinggi.

SEJARAH

Pendidikan tinggi dalam bidang kejuruteraan awam di Romania telah ditubuhkan pada tahun 1864, di Bucharest dengan menubuhkan "Sekolah jambatan dan jalan raya, Mines dan Senibina" yang, pada tahun 1867 menjadi "Sekolah jambatan, jalan raya dan Galian" dan "Sekolah Kebangsaan jambatan dan jalan raya "pada tahun 1888. Pada tahun 1921, "National School of Bridges dan Roads" menjadi "Pengajian Politeknik Bucharest", di mana latihan jurutera telah dijalankan di Jabatan Kejuruteraan yang, pada tahun 1938, kemudian dikenali sebagai Fakulti Kejuruteraan Awam.

Pada tahun 1948, berikutan Pembaharuan Pendidikan, Fakulti Kejuruteraan Awam telah dipisahkan dari Pusat Pengajian Politeknik (yang menjadi Institut Politeknik) dan menjadi sebuah institusi pendidikan tinggi yang bebas, yang dikenali sebagai Institut Kejuruteraan Awam Bucharest. Bermula dengan tahun akademik 1994-1995, Institut Kejuruteraan Awam Bucharest menjadi Universiti Teknikal Kejuruteraan Awam Bucharest.

Dari 1864 hingga 1948, The National School of Bridges dan Jalan dan kemudian Jabatan Kejuruteraan Awam Pengajian Politeknik dilatih 2,137 jurutera, di bawah bimbingan guru-guru yang terkenal seperti: Spiru Haret, Anghel Saligny, Elie Radu, Gheorghe Titeica, David Emanuel Andrei Ioachimescu, Gheorghe Filipescu, Ion Ionescu, yang usaha dan pencapaian telah meletakkan dasar sains Romania dan teknologi dalam kejuruteraan awam.

Dari tahun 1948 hingga 2008, lebih 37,000 jurutera lulusan Universiti Teknikal Kejuruteraan Awam Bucharest. Semasa proses ini, tenaga pengajar universiti termasuk personaliti unggul dalam bidang sains dan kejuruteraan; antaranya: ahli akademik Aurel Beles, Cristea Mateescu, Dumitru Dumitrescu, Stefan Balan, Michael Hangan, Victor Smith, Alexander Steopoe, Priscu Radu, Emil Botea, Alexander Gheorghiu, Andrei Caracostea, Panaite Mazilu, Ion Stanculescu dan orang lain yang semua telah dijalankan tradisi mereka yang terdahulu.

Lokasi

Bucharest

Alamat
Lacul Tei Bvd., no. 122 - 124
sector 2

020396 Bucharest, Bucharest, Romania

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami