University of South Bohemia – Faculty of Science

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti Bohemia Selatan

Universiti Bohemia Selatan adalah institusi pendidikan dan penyelidikan awam jenis universiti, dengan lapan fakulti menawarkan pilihan program pengajian tinggi.

Fakulti Sains

Fakulti Sains ditubuhkan pada tahun 1991 dan menawarkan pengajian sarjana, siswazah dan pascasiswazah dalam pelbagai disiplin biologi. Kebanyakan program pengajian dijalankan di Czech, tetapi bilangan kursus dan program bahasa Inggeris terus meningkat. Contohnya termasuk program Sarjana Muda dan Sarjana dalam bidang kimia Biologi yang berlanjutan selama sepuluh tahun, atau Modul Ekologi Kuantitatif yang dijalankan sejak tahun 2011. Di samping itu, terdapat banyak PhD. pelajar yang bekerja di kebanyakan kumpulan kerja di seluruh fakulti. Senarai kajian bahasa Inggeris kini diperluaskan oleh program Master Ekologi yang baru bermula pada musim gugur 2019.

Program Sarjana Muda tiga tahun membekalkan pelajar dengan pengetahuan asas yang diperlukan sama ada untuk pengajian Sarjana berikutnya atau untuk pekerjaan profesional praktikal. Pelajar memilih sama ada "Program Biologi Pengantar" (persediaan untuk kajian lanjut dalam Biologi atau Biologi untuk guru masa depan), "Biofizik", "Kimia dan Kimia untuk guru masa depan", "Matematik Gunaan", "Matematik untuk guru masa depan" Fizik dan Fizik untuk guru masa depan "," Pengukuran dan Teknologi Komputer "atau dari program yang berorientasikan profesional, -" Ekologi dan Penjagaan Alam Sekitar "," Teknik Makmal Biomedikal "," Mekatronik "dan" Informatik Terapan ".

Program-program ini dijalankan dalam bahasa Czech sahaja, walaupun pelajar dikehendaki mencapai pengetahuan bahasa Inggeris yang mencukupi untuk membolehkan mereka belajar dari buku teks Bahasa Inggeris. Sebagai tambahan kepada program pengajian yang dijalankan di Czech, Fakulti Sains menawarkan program sarjana elektro "Kimia biologi" dan "Bioinformatik" yang dijalankan dalam bahasa Inggeris. Program-program kajian ini dijalankan dalam kerjasama dua hala rentas sempadan antara Universiti Johannes Kepler di Linz (Austria) dan Fakulti Sains Universiti Bohemia Selatan di České Budějovice.

Program Sarjana dibuka kepada mana-mana pelajar yang telah berjaya menyelesaikan program Sarjana Muda dalam bidang biologi atau bidang yang berkaitan di mana-mana universiti. Pemohon diterima secara kompetitif, bergantung kepada keputusan mereka dalam peperiksaan kemasukan. Mereka boleh memasuki bidang kajian yang berbeza - "Informatika Gunaan", "Biologi kimia", "Biofizik", "Botani", "Biologi Klinik", "Ekologi", "Biologi Eksperimen", "Kimia Alam Sekitar", "Parasitologi", "Zoologi ", Atau" Pengukuran Fizikal dan Pemodelan ". Sejak 2008, ia juga mungkin untuk mengkaji program pengajian individu dalam kombinasi yang ditawarkan untuk kursus pengajian dua kali dan utama. Kebanyakan program ini dijalankan di Czech sahaja, tetapi ada juga dalam bahasa Inggeris dan bilangan versi Bahasa Inggeris dijangka meningkat.

Pelajar memperoleh lebih banyak pengetahuan teoritis dalam bidang pengkhususan mereka dan juga menghasilkan tesis diploma yang harus menghasilkan kertas yang akan diterbitkan dalam jurnal saintifik antarabangsa yang sesuai. Oleh kerana minat yang semakin meningkat dalam program pertukaran untuk pelajar (seperti Socrates / Erasmus) di Eropah atau lebih jauh lagi, program ini menawarkan satu set kursus setengah tahun dengan beberapa topik yang saling berkaitan dengan pelajar asing.

Tahap Doktor mungkin minat khusus kepada pelajar asing. Bidang kajian PhD ditunjukkan dalam jadual di bawah dan lebih terperinci tentang program individu disediakan pada halaman yang ditunjukkan.

Lokasi

Ceske Budejovice

Alamat
Branišovská 1760
370 05 Ceske Budejovice, Selatan Bohemia Wilayah, Republik Czech

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami