Mendel University in Brno

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Mendel University in Brno adalah universiti khusus bebas tertua di Republik Czech. Ia ditubuhkan sebagai Universiti Pertanian di Brno pada tahun 1919, dan sejak tahun 2010 ia telah menggunakan nama Mendel University in Brno (MENDELU). Universiti ini dengan bangga menamakan JG Mendel, pengasas genetik moden, yang menjalankan eksperimennya yang terkenal di Brno.

MENDELU adalah salah satu institusi pendidikan terkemuka di Czech dalam bidang sains hayat. Universiti ini terdiri daripada lima fakulti - Fakulti AgriSciences, Fakulti Perhutanan dan Teknologi Kayu, Fakulti Perniagaan dan Ekonomi, Fakulti Hortikultur, dan Fakulti Pembangunan Wilayah dan Pengajian Antarabangsa. Dalam makmal modennya, kakitangan akademik tidak hanya berurusan dengan pengeluaran tanaman dan pembiakan haiwan tetapi juga dengan pengeluaran makanan, agroekologi, realiti maya atau teknologi kayu. Pada tahun 2011, penubuhan institusi universiti bebas CEITEC MENDELU dalam Fakulti Agronomi menggabungkan Universiti menjadi pusat kecemerlangan saintifik antarabangsa, Institut Teknologi Eropah Tengah.

Universiti menawarkan pelbagai program pengajian dalam bahasa Inggeris dalam bidang pengajian tradisional dan moden. MENDELU menyediakan program pengajian dalam bidang pertanian, perhutanan dan pemprosesan kayu, hortikultur, ekonomi, informatika atau kajian antarabangsa. Universiti ini menggunakan sistem kredit ECTS yang membolehkan pengiktirafan mudah dan jelas subjek / hasil kajian. Tahun akademik dibahagikan kepada dua semester (musim sejuk dan musim panas). Setiap mengandungi 13 minggu pengajaran, diikuti dengan tempoh peperiksaan empat / lima minggu. Kebanyakan program mempunyai struktur kursus yang tepat dan masa yang perlu diikuti.

Terdapat kira-kira 10 ribu pelajar yang belajar di universiti, dan hampir 10 peratus daripadanya adalah antarabangsa. MENDELU menyokong kelab pelajar antarabangsa yang menjalankan program sistem buddy - pelajar sukarela dari Czech yang membantu pelajar dan rakan yang masuk dengan adaptasi semasa ketibaan. Universiti juga menyertai banyak program pertukaran akademik dan menganjurkan bengkel khas, persidangan, seminar dan kursus musim panas. Kebanyakan aktiviti ini adalah dalam bahasa Inggeris.

Universiti ini terkenal dengan kerjasama antarabangsa yang kuat dengan universiti rakan kongsi di seluruh dunia. Guru antarabangsa dan peluang menarik untuk belajar di luar negara menjadikan MENDEL sangat menarik untuk pelajar asing.

Untuk mempermudah penyelidikan dan latihan yang lebih banyak, universiti menjalankan pelbagai kemudahannya sendiri. Salah satu yang paling penting adalah Institut Pembelajaran Sepanjang Hayat. Institut ini menawarkan pelbagai pilihan kursus profesional dan bahasa dan kursus khusus dan bengkel yang dirancang untuk khalayak tertentu. Bagi pelajar antarabangsa, mereka menawarkan kursus satu tahun Czech bagi warga asing. Bagi latihan praktikal pelajar terdapat beberapa unit khas: Enterprise Training Forest (Masaryk Forest) di Křtiny, Ladang Latihan Universiti di Žabčice dan Mendel Pavilion - ruang berkongsi di kampus untuk semua fakulti, menawarkan kemudahan yang unggul kepada pelajar untuk penyelidikan mereka. Bahagian penting kampus universiti ialah Taman Botani dan Arboretum yang boleh diakses secara bebas untuk seluruh masyarakat akademik.

Cara memohon program pengajian

• Pilih fakulti di mana anda ingin belajar di laman web www.mendelu.cz/en.

• Ikuti arahan di laman web fakulti yang telah anda pilih.

• Isi borang permohonan dalam talian di http://mendelu.cz/en/25225-admissions-procedures dan sertakan CV anda.

Sila jawab mana-mana soalan atau masalah yang anda ada kepada kenalan berikut di setiap fakulti:

  • Fakulti AgriScience - agro@mendelu.cz
  • Fakulti Perhutanan dan Teknologi Kayu - info.ldf@mendelu.cz
  • Fakulti Perniagaan dan Ekonomi - info@pef.mendelu.cz
  • Fakulti Hortikultur - info@zf.mendelu.cz
  • Fakulti Pembangunan Serantau dan Pengajian Antarabangsa - studijni.frrms@mendelu.cz
  • Institut Pembelajaran Sepanjang Hayat - czv@mendelu.cz

Lokasi

Brno-sever

Alamat
Zemědělská,1
613 00 Brno-sever, Wilayah Moravia Selatan, Republik Czech

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami