Faculty of Social Sciences, Charles University (FSV UK)

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Charles University (CU) diasaskan di Prague pada 1348 oleh Maharaja Suci Charles IV dan tergolong dalam universiti tertua, terbesar dan paling berprestij di dunia. Charles University kini berada di peringkat 2% daripada universiti di dunia di Peringkat Universiti Akademik Universiti Shanghai di Universiti Universities. Ia adalah universiti nombor satu di Eropah Timur mengikut Ranking Webometrik Universiti Dunia.

Fakulti Sains Sosial ( FSV UK )) adalah fakulti terbaru Charles University. Tidak lama selepas penciptaannya pada tahun 1990, Fakulti menjadi pusat pengajaran dan penyelidikan serantau di bidang ekonomi, sosiologi, sains politik, hubungan antarabangsa, kajian kawasan, kajian media dan kewartawanan.

Profil: Fakulti Sains Sosial menawarkan beberapa program sarjana, Sarjana dan PhD yang berkualiti tinggi di Eropah Tengah dan Timur dalam semua bidang sains sosial. Banyak alumni kami meneruskan pengajian mereka di universiti terkemuka di Amerika Syarikat dan United Kingdom (Harvard, Columbia, LSE, Cambridge, dll) atau mereka berjaya dalam pertandingan untuk pekerjaan yang berkelayakan tinggi.

Misi Fakulti adalah promosi pembelajaran dan perlindungan pengetahuan, penanaman pemikiran bebas, penyelidikan akademik bebas dan sokongan semangat kreatif masyarakat manusia. Objektif utama Fakulti adalah untuk membangunkan pengajaran dan penyelidikan dalam aspek-aspek sains sosial yang secara langsung atau tidak langsung berkaitan dengan pentadbiran awam atau kepada kehidupan ekonomi dan budaya masyarakat.

Fakta dan angka: Pada masa ini, Fakulti mempunyai kira-kira 4000 pelajar sepenuh masa. Kira-kira 150 daripada mereka mendaftar dalam salah satu program ijazah bahasa Inggeris kami. FSV UK mempunyai salah satu kadar penyertaan mobiliti antarabangsa yang tertinggi di semua fakulti Charles University. Setiap tahun ia menyambut sekitar 500 pelajar pertukaran dari seluruh dunia.

Kerjasama antarabangsa: FSV UK menekankan pembangunan kerjasama asing. Pertama, dengan membangun dan memperkuat ikatan saintifik, pelajar dan mobiliti akademik dan, kedua, dengan menawarkan program sarjana bahasa Inggeris. Sepanjang tahun akademik, Fakulti kerap menganjurkan kuliah, seminar, bengkel dan persidangan tetamu dalam bahasa Inggeris. Mereka mengambil bahagian dengan kerjasama universiti rakan Fakulti di Eropah, Amerika Utara, Asia dan Timur Tengah.

Lokasi

Prague

Charles University Faculty of Social Sciences

Alamat
Charles University
Faculty of Social Sciences
International Office
Smetanovo nabrezi 6110 01 Prague, Prague, Republik Czech
Telefon
+420 222 112 111

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami