FAMU Film and TV School of the Academy of Performing Arts in Prague

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sekolah Filem dan TV (FAMU)

Sekolah Filem dan TV (FAMU) adalah sebahagian daripada Akademi Seni Persembahan, yang diasaskan selepas Perang Dunia II, pada tahun 1947. Ia adalah sekolah filem tertua kelima di dunia. Graduannya termasuk banyak pembuat filem berpengaruh dan penulis skrip.

Kajian di Famu = Penulisan Penulisan Akademik Disiplin

FAMU International mempunyai pelbagai program dalam Bahasa Inggeris, dari satu hingga enam minggu bengkel musim panas untuk satu program semester yang dianjurkan di luar negara untuk program setahun untuk program sarjana penuh.

Setiap program terdiri daripada pelbagai pembentukan filem praktikal, kemahiran menulis yang berkaitan dengan proses praktikal dan disiplin akademik yang berkaitan dengan bidang audiovisual dengan pantulan dan metodologi mereka. Setiap program mempunyai syarat yang berbeza untuk kemasukan.

Belajar di FAMU bermakna juga membelanjakan hidup anda di tengah-tengah salah satu bandar paling indah di dunia. Prague adalah tempat yang indah untuk kehidupan pelajar, penuh dengan budaya dan keseronokan. Kurang dari 5 jam dari Vienna / Berlin / Munich / Budapest dan bandar-bandar besar lain di Eropah Tengah.

Sejarah

1960-an mungkin tempoh yang paling cemerlang dalam sejarah kedua-dua pawagam Czech dan FAMU. Para pelajar dan profesor menawarkan ide yang paling progresif dan mencabar kepada wacana sosial keseluruhan masa itu.

Selepas pendudukan Czechoslovakia pada bulan Ogos 1968, beberapa profesor dan graduan FAMU terpaksa meninggalkan negara itu, di antaranya Miloš Forman atau Frank Daniel. Sebahagian daripada mereka menyumbang kepada pembangunan seni dan industri filem di dunia dan memainkan peranan penting dalam pembangunan pendidikan filem. Selepas kejatuhan komunisme di Eropah, FAMU mengekalkan statusnya sebagai sekolah filem kebangsaan tetapi pada masa yang sama membuka pintunya untuk pelajar antarabangsa dari seluruh dunia.

FAMU adalah ahli pengasas CILECT (sekolah persatuan dunia sekolah), Liga Institut Kesenian Eropah (ELIA), dan Persatuan Sekolah Cinema dan Televisyen Eropah GEECT. Bekerja oleh graduannya telah menerima banyak anugerah di festival antarabangsa dan sering dihasilkan bersama rangkaian televisyen domestik dan disiarkan di seluruh negara.

FAMU3

Lokasi

Prague

FAMU Film and TV School of the Academy of Performing Arts in Prague

Alamat
FAMU International
Smetanovo nábřeží 2

11665 Prague, Prague, Republik Czech
Telefon
+420 234 244 311

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami