Read the Official Description

angka

Bilangan pelajar: 2610 Jabatan: 24 program Ijazah: 18 Staf akademik: 144 kakitangan pentadbiran: 38

SEJARAH

Yang Fakulti Kemanusiaan (FHS) adalah fakulti bongsu Charles Universiti. Pada asalnya ditubuhkan pada awal 1990-an sebagai Institut Pendidikan Liberal, ia telah dinaikkan ke pangkat fakulti pada tahun 2000, wawasan adalah bahawa ia akan menawarkan program pengajian di Ijazah Sarjana Muda, Sarjana dan PhD dalam pelbagai kemanusiaan dan tidak disiplin sains sosial lagi ditubuhkan di CU. The FHS cepat mendapat reputasi sebagai sebuah sekolah progresif dengan program pengajian inovatif dan kaedah pengajaran.

Misi

Misi Fakulti Kemanusiaan adalah melalui pendidikan berkualiti tinggi untuk memberkati pelajar dengan keupayaan untuk membawa kehidupan yang memuaskan di dunia yang semakin kompleks dan berubah.

Matlamat - Untuk memberi pendidikan dalam bidang kemanusiaan dan sains sosial yang memenuhi piawaian antarabangsa; - Untuk mencapai kecemerlangan dalam penyelidikan dan mengintegrasikan dengan pendidikan; - Untuk memupuk keupayaan pelajar untuk belajar sepanjang hayat dan menggalakkan tanggungjawab diri dan komitmen kepada masyarakat; - Untuk menggalakkan pergerakan badan pelajar semakin antarabangsa FHS dan staf akademik.

penyelidikan

Fakulti Kemanusiaan berdedikasi untuk mencapai kecemerlangan dalam pelbagai bidang penyelidikan akademik. Fakulti ini mengambil bahagian dalam projek-projek penyelidikan antarabangsa dan kebangsaan dan menggalakkan pembangunan akademik penyelidik muda '.

Kehidupan pelajar

• Kelab Pelajar Antarabangsa

Pejabat Antarabangsa, bersama-sama dengan pelajar-pelajar Czech (tutor), menganjurkan aktiviti kebudayaan dan sosial (lawatan ke Prague, pameran, konsert, dan lain-lain) untuk pelajar antarabangsa.

• Kelab Film

The Film Club memegang filem saringan setiap dua minggu sepanjang semester. Program semasa boleh didapati di laman web kelab itu.

Kemudahan pelajar

• Penginapan

Penginapan disediakan di dewan Charles Universiti kediaman (asrama). Pelajar biasanya ditempatkan di dalam bilik untuk dua orang.

• Kafeteria Pelajar

Charles University beroperasi beberapa kafeteria pelajar ( 'Menza') di lokasi yang berbeza. The FHS kafeteria terletak di tingkat bawah bangunan utama dalam Jinonice.

• Perpustakaan

The Charles University sistem perpustakaan adalah berpusat dan terdiri daripada beberapa perpustakaan di lokasi yang berbeza. Perpustakaan FHS boleh didapati di tingkat bawah bangunan utama dalam Jinonice.

• Komputer dan talian Internet

stesen kerja PC yang terdapat di makmal komputer di pelbagai bangunan universiti. Internet wayarles boleh diakses di dalam bangunan universiti (a Charles University Kad Pelajar diperlukan).

• Kemudahan Sukan

Kemudahan sukan yang terletak di kampus Hostivař yang (Bruslařská 1132, Prague 15).

Programs taught in:
English
Czech
Jerman

Sekolah ini juga menawarkan:

MA

Faculty of Humanities, Charles University

Pengajian Gender di Fakulti Kemanusiaan di Charles University di Prague (FHS UK) menawarkan peluang untuk kajian akademik yang sistematik dan interdisipliner mengenai ala ... [+]

Pengajian Gender di Fakulti Kemanusiaan di Charles University di Prague (FHS UK) menawarkan peluang untuk kajian akademik yang sistematik dan interdisipliner mengenai alat teoretikal dan metodologi untuk menyelidik dan meneroka isu-isu jantina dalam perspektif sejarah, dengan pertimbangan aspek budaya dan etnik mana-mana topik yang diberikan. Kajian jantina memohon perspektif persilangan dan interdisipliner mengenai jantina sebagai salah satu prinsip asas untuk menganjurkan masyarakat dan budaya manusia. Kajian gender menumpukan pada analisis sejarah serta manifestasi kontemporari urutan jantina, pengaruh teori feminis dan teori dan kaedah dalam bidang sains dan penyelidikan serta aspek jantina lain; mereka juga menyiasat hubungan antara jantina dan kategori sosial sosial lain dan stratifikasi seperti kaum / etnik, status sosial, umur, seksualiti, dan / atau ketidakupayaan.... [-]

Republik Czech Prague 5
October 2019
Sepenuh masa
Campus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Faculty of Humanities, Charles University

Tujuan penyelidikan Sosiologi Sejarah adalah kajian mengenai isu-isu proses dan trend sosial jangka panjang yang mempunyai kesan yang signifikan terhadap masyarakat dan f ... [+]

Tujuan penyelidikan Sosiologi Sejarah adalah kajian mengenai isu-isu proses dan trend sosial jangka panjang yang mempunyai kesan yang signifikan terhadap masyarakat dan fenomena kontemporari. MA Sejarah Sosiologi menanam aktiviti penyelidikan dan pendidikan pakar dengan penekanan pada pengkhususan proses-proses ini.

Di atas semua, sosiologi sejarah berkaitan dengan masalah pemodenan dan perubahan sosial, trend globalisasi dan pengaruh, integrasi dan proses perpecahan, hubungan kesinambungan dan ketidakpatuhan, pluralisme agama dan kebudayaan, menghubungkan global dengan tempatan, pengenalpastian peluang dan risiko pembangunan sosial, analisis situasi konflik dan kemungkinan mengatasi mereka.... [-]

Republik Czech Prague 5
October 2019
Sepenuh masa
Campus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

Sarjana

Faculty of Humanities, Charles University

Fakulti Sains Manusia (FHS) Charles University di Prague menawarkan program Master dan PhD dalam falsafah dalam bahasa Jerman. Tumpuannya adalah mengenai falsafah interdi ... [+]

Fakulti Sains Manusia (FHS) Charles University di Prague menawarkan program Master dan PhD dalam falsafah dalam bahasa Jerman. Tumpuannya adalah mengenai falsafah interdisipliner dan interkultur: Menentang latar belakang soalan asas falsafah fenomenologi, falsafah falsafah dan falsafah kontemporari, kursus menangani analisa ambang batas, falsafah antara budaya, falsafah seni dan projek interdisipliner falsafah oikologi. untuk membuka perspektif baru mengenai soalan asas ekonomi dan ekologi. Dalam orientasi ini, kursus juga menarik minat mereka yang berurusan dengan kajian kebudayaan dan teori budaya. Kebimbangan utama bukan semata-mata untuk mengandaikan konsep 'budaya', tetapi untuk mempersoalkan mereka secara falsafah.... [-]

Republik Czech Prague 5
October 2019
Sepenuh masa
Campus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Faculty of Humanities, Charles University

Program Pengajian Sarjana Separuh Masa dalam Sejarah Lisan dan Sejarah Kontemporari bertujuan untuk pelajar yang berminat dalam sejarah kontemporer (Eropa), dalam metodol ... [+]

Program Pengajian Sarjana Separuh Masa dalam Sejarah Lisan dan Sejarah Kontemporari bertujuan untuk pelajar yang berminat dalam sejarah kontemporer (Eropa), dalam metodologi wawancara dan kaedah tafsiran. Matlamat utamanya ialah melatih pelajar untuk menjalankan penyelidikan melalui penciptaan dan menganalisa temuramah dan membangunkan projek kerja lapangan untuk menangani isu sejarah dan kontemporari yang memerlukan siasatan disiplin.

Master dibahagikan kepada dua bahagian, yang pertama meliputi sejarah dan peristiwa kontemporari (Czech dan antarabangsa), yang kedua adalah metodologi dan memberi tumpuan kepada pelbagai teknik wawancara di mana kita dapat mempelajari sejarah kontemporari. Ia mengikat dua pendekatan umum untuk mengkaji sejarah, pendekatan makro, dan mikro, dan membolehkan pemahaman yang mendalam tentang peristiwa terkini dalam sejarah. Salah satu kekuatan spesifik dan pakar yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dalam program pengajian jantina di Sekolah Kemanusiaan adalah penekanan yang dilakukan pada analisis dan refleksi pengalaman pasca-sosialis dan refleksi penstrukturan jender masyarakat Czechoslovakia yang terakhir-sosialis, dan "Eropah Timur" masyarakat pada umumnya.... [-]

Republik Czech Prague 5
October 2019
Sambilan
Campus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Charles University, Faculty of Humanities
Address
U Kříže
158 00 Prague 5, Prague, Republik Czech
Website
Telefon
+420 251 080 212