Doha Institute for Graduate Studies

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Doha Institute for Graduate Studies (DI) adalah sebuah institut bebas untuk pembelajaran dan penyelidikan, yang berpusat di Doha, dalam bidang sains sosial, kemanusiaan, pentadbiran awam dan ekonomi pembangunan. Program pengajian ditawarkan di peringkat ijazah sarjana di tiga sekolahnya: Sekolah Ilmu Sosial dan Kemanusiaan dan Sekolah Pentadbiran Awam dan Ekonomi Pembangunan dan Sekolah Psikologi dan Pekerjaan Sosial. DI juga merupakan rumah kepada Pusat Kajian Konflik dan Kemanusiaan.

DI dibina berdasarkan empat nilai saling berkaitan mengikut misinya:

  • Sumbangan Arab Pengeluaran Pengetahuan - Mengintegrasikan pembelajaran dan penyelidikan rentas disiplin
  • Komitmen kepada Piawaian Akademik - Dimaklumkan perkembangan terbaru dalam sains sosial, kemanusiaan, pentadbiran awam dan ekonomi pembangunan
  • Tanggungjawab Intelek dan Kesedaran Kritikal - Generasi baru intelektual yang komited kepada masyarakat Arab
  • Ruang untuk Kemerdekaan Intelektual - Kaedah pengetahuan dan saintifik sebagai dasar untuk kebebasan berfikir

Program pengajian ditawarkan di peringkat sarjana dalam dua sekolah: Sekolah Ilmu Sosial dan Kemanusiaan dan Sekolah Pentadbiran Awam dan Ekonomi Pembangunan. Di samping itu, Pusat Kajian Konflik dan Kemanusiaan di DI, menawarkan tuan dalam Pengurusan Konflik dan Tindakan Kemanusiaan.

DI menyambut kohort pertama pelajarnya pada tahun akademik 2015-2016. Ia dirancang bahawa pendaftaran pelajar akhirnya akan mencapai antara 350 dan 400, dengan kajian di peringkat kedoktoran secara beransur-ansur dibuka pada permulaan tahun akademik 2017-2018.

Dilantik sebagai institusi bukan untuk keuntungan, institusi swasta, DI dikendalikan secara eksklusif untuk tujuan pendidikan, penyelidikan dan perkhidmatan awam. Ia ditubuhkan pada tahun 2014, sebagai entiti undang-undang autonomi, oleh Pusat Pengajian Penyelidikan dan Dasar Arab. DI dilesenkan sebagai institusi pendidikan tinggi negara oleh Majlis Pendidikan Tertinggi Qatar.

Misi

DI bertujuan melalui program pengajaran dan pembelajarannya dan aktiviti penyelidikan fakulti untuk mencapai mesej penyertaan universal dengan menyediakan generasi baru ahli akademik dan penyelidik yang pemikir bebas dan mahir dalam menggunakan standard saintifik antarabangsa dan metodologi dan alat penyelidikan interdisiplin moden , dan profesional terkemuka yang boleh memajukan pengetahuan manusia dan menanggapi keperluan di rantau Arab, yang mengakibatkan pembangunan sosial, budaya dan intelektual.

DI akan mengadopsi Bahasa Arab sebagai bahasa utama untuk kajian dan penyelidikan, disokong oleh bahasa umum yang lain.

Lokasi

Doha

Alamat
Al Tarfa Street, Zone 70
Doha, Doha, Qatar

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami