Polytechnic Institute of Tomar

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

SEJARAH

Politeknik Institut Tomar telah dicipta pada tahun 1973 tetapi kerana revolusi portugis pada tahun 1974, proses pemasangan tidak menjadi kenyataan.

Pada tahun 1979, telah ditubuhkan sebagai Pusat Pengajian Teknologi Tomar (ESTT), tidak bersepadu, yang pemasangan komisen hanya akan dilantik pada bulan Oktober 1982 yang terdiri oleh Presiden, Profesor Pacheco de Amorim, dan vokal, Dr Julio Dias das Neves dan Dr. Maria do Rosário Baaeta Neves. Kursus-kursus yang bermula pada tahun 1986.

Politik pengajian tinggi di Portugal ditakrifkan yang hanya boleh menjadi Politeknik mengikut Daerah dan dengan itu pada tahun 1985, ESTT telah bersepadu di Politeknik Santarém. Kemudian, pada tahun 1994, namanya ditukar kepada Pusat Pengajian Teknologi dan Pengurusan Tomar (ESTGT).

Pada tahun 1986 datang ke dalam operasi program ijazah pertama IPT: Business & Management (Ketua Profesor José Ribeiro Mendes), Pembinaan (Ketua Profesor António Paiva) dan Teknologi Pulpa dan Kertas (Ketua Profesor Rui Santa Ovaia), dengan sejumlah kira-kira 90 pelajar . Pada tahun 1987 mula berkuat kuasa peringkat Sarjana Muda Seni Grafik (Ketua Dr António Guilhermino Pires) dan, pada tahun 1988, Kursus Pengajian Khusus dalam Seni, Arkeologi dan Pemulihan (Ketua Profesor Luis Osterbeek).

Pada tahun 1996, Menteri Pendidikan dan Sains, Eduardo Marçal Grilo, adakah menerbitkan penciptaan Politeknik Institut Tomar (IPT), Pusat Pengajian Pengurusan (ESGT) dan Pusat Pengajian Teknologi (ESTT), kedua Tomar, kini di kampus baharunya, berkuat kuasa dari 1 Januari, 1997. Telah dinamakan sebagai Presiden Profesor Dr. Pacheco de Amorim, dan membayangkan kepada pembantunya Profesor José Faria Paixão, Profesor José Ribeiro Mendes, cumulating dengan Direktorat Pusat Pengajian Pengurusan, dan Profesor Rui Santa Ovaia cumulating dengan Direktorat School of Technology.

Peraturan-peraturan IPT dan sekolah-sekolah kini telah diluluskan dan Profesor Conceição Fortunato mengambil arah yang ESGT dan Profesor Luis Merca diandaikan arah ESTT.

Pada tahun 1999, telah diwujudkan di IPT, Pusat Pengajian Teknologi Abrantes (ESTA), yang diarahkan oleh Profesor Eugenio Pina de Almeida. Pada tahun 2005, telah dilantik untuk mengetuai ESTA, Profesor Miguel Pinto dos Santos.

Dalam pilihan raya tahun 2005, telah dilantik sebagai Presiden Profesor António Pires da Silva.

Dalam pilihan raya 2010 telah dipilih semasa Presiden Eugenio Pina de Almeida. Pengarah telah dilantik untuk ESTT Profesor João Coroado, untuk ESGT Profesor Conceição Fortunato dan bagi ESTA, Profesor Luis Ferreira.

Misi

1 - Institut adalah sebuah institusi politeknik pengajian tinggi di kawasan Eropah pengajian tinggi, menyediakan kemahiran dalam bidang sains, teknologi, seni dan kemanusiaan, dari awal lagi, bersaing complementarily untuk pendidikan yang lebih tinggi daripada pelajar-pelajar mereka, menghasilkan pengetahuan yang berguna, kemahiran, kecekapan dan kemahiran, menyediakan mereka untuk pasaran buruh dan untuk menggunakan kewarganegaraan aktif dalam masyarakat yang demokratik.

2 - Politeknik Institut Tomar masih mengambil sebagai misi: meluaskan akses kepada pengetahuan untuk faedah individu dan masyarakat melalui penyelidikan, pendidikan dan kerjasama dalam projek untuk latihan global individu itu; penyertaan aktif dalam membina kawasan Eropah penyelidikan dan pendidikan, dan model pembangunan wilayah berdasarkan dalam penciptaan, inovasi dan peningkatan pengetahuan sains dan teknologi.

3 - Sebagai sebahagian daripada memenuhi misinya IPT:

  • Jangan menghargai kerja-kerja penyelidik, fakulti dan kakitangan, merangsang latihan intelektual dan profesional pelajar dan, untuk memastikan syarat-syarat untuk semua rakyat yang layak dengan sewajarnya perlu mempunyai akses kepada pendidikan tinggi dan pembelajaran sepanjang hayat;
  • Menggalakkan mobiliti yang berkesan pelajar dan graduan, kedua-dua peringkat kebangsaan dan antarabangsa, terutamanya di kawasan pengajian tinggi Eropah dan dalam masyarakat berbahasa Portugis;
  • Mengambil bahagian dalam aktiviti rangkaian kepada masyarakat, khususnya bagi penyebaran dan pemindahan pengetahuan, serta eksploitasi ekonomi pengetahuan saintifik;
  • Menyumbang kepada pemahaman orang ramai tentang kemanusiaan, seni, sains dan teknologi, menggalakkan dan menganjurkan tindakan untuk menyokong penyebaran budaya kemanusiaan, seni, sains dan teknologi, dan menyediakan sumber yang diperlukan untuk tujuan tersebut.

Fakta dan Personaliti

Sebutan di Politeknik Institut Tomar ialah Profesor José Bayolo Pacheco de Amorim, yang merupakan Presiden institusi itu sejak permulaannya pada tahun 1982 sehingga tahun 2005. IPT disebabkan namanya kepada Auditorium Utama.

Profesor António Pires da Silva adalah yang kedua Presiden antara tahun 2005 dan 2010., Ahli Hari Ini Lembaga Penyeliaan dan Pengerusi Pejabat Sokongan untuk jawatan presiden.

Profesor Julio Dias das Neves milik 1982-1996, dengan pengurusan IPT, mempunyai telah diberikan namanya kepada Auditorium O106. Dipunyai oleh Majlis Am hingga 2014.

Profesor pertama, Luis Oliveira Dias, mengambil alih jawatan pada 27 Februari 1984.

Ofelia Ferreira adalah Ketua pertama Perkhidmatan Pentadbiran

Beberapa fakta dan angka:

• Pada tahun 1982 pejabat pertama berada dalam bilik pegangan di Pusat Dagangan Templar di Alameda 1 Mac di Tomar.

• Pada tahun 1984 memulakan restauration bangunan pertama IPT di Avenida Cândido Madureira, mengambil, yang akan diperolehi dalam tahun berikutnya.

• Pada tahun 1986 datang ke dalam operasi program ijazah pertama IPT: Business & Management (Ketua Profesor José Ribeiro Mendes), Pembinaan (Ketua Profesor António Paiva) dan Teknologi Pulpa dan Kertas (Ketua Profesor Rui Santa Ovaia), dengan sejumlah kira-kira 90 pelajar.

• Pada tahun 1987 mula berkuat kuasa peringkat Sarjana Muda Seni Grafik (Ketua Dr António Guilhermino Pires) dan, pada tahun 1988, Kursus Pengajian Khusus dalam Seni, Arkeologi dan Pemulihan (Ketua Profesor Luis Osterbeek).

• Pada tahun 1988 telah diterbitkan Panduan Pelajar yang pertama.

• Pada tahun 1989, graduan pertama kiri Graduan untuk pasaran kerja. Joaquim Pombo, dari Perniagaan & Pengurusan, José Casimiro Pereira, Vitor Gaspar dan Natércia Santos, daripada Teknologi Pulpa dan Kertas, dan Orlando Lopes da Fonseca, dari pembinaan adalah graduan pertama, Profesor atau Juruteknik Tinggi hari ini bekerja di IPT.

• Pada tahun 1989 ia melancarkan pertama batu Kampus IPT di Tomar dan kelas pertama bermula di Kampus ini pada tahun 1991.

• Pada tahun 2014 IPT ini boleh tawarkan 21 Ijazah Sarjana Muda, Ijazah Sarjana dan 17 21 Kursus Kepakaran Teknologi. Terdapat kira-kira 3000 pelajar.

• Menjelang 2014, IPT telah mendaftar kira-kira 13,000 pelajar dan graduan telah pun lebih 10,000.

Anugerah

Politeknik Institut Tomar telah menerima beberapa anugerah dan kepujian, sama ada sebagai sebuah institusi, sama ada di dalam sekolah-sekolah mereka atau kursus mereka.

  • Institut telah diberikan oleh Suruhanjaya Eropah dengan ECTS (European Sistem Pemindahan Kredit) Label, iaitu pengiktirafan sesuatu penggunaan yang sangat baik Eropah Sistem Pemindahan Kredit. Kami adalah salah satu institusi pendidikan Eropah dengan mobilities Eropah terbaik dengan pemerolehan kemahiran pengiktirafan kredit masing-masing. Satu kredit bersamaan dengan 25-30 jam kerja dalam bidang kuasa yang diberikan menubuhkan pengetahuan pendidikan, pemahaman dan keupayaan pelajar tersebut perlu belajar dengan jayanya. Kredit yang diperolehi dalam latihan di IPT diiktiraf bagi kecemerlangan di Eropah dan kami mempunyai perjanjian dengan institusi pendidikan tinggi di Belgium, Bulgaria, Slovenia, Republik Czech, Sepanyol, Slovakia, Perancis, Hungary, Itali, Lithuania, Poland, Romania, Sweden dan Turki.
  • Institut telah diberikan oleh Suruhanjaya Eropah dengan DS (Diploma Tambahan) Label, iaitu pengiktirafan pengeluaran suatu Tambahan Diploma yang sangat baik, yang menghasilkan kurikulum maklumat pelajar latihan tambahan. Diploma Tambahan Antarabangsa meningkatkan ketelusan dan memudahkan pengiktirafan akademik dan profesional kelayakan. Membolehkan untuk menggambarkan sifat, konteks, tahap, kandungan dan status pelajar yang telah dilengkapkan kelayakan Diploma yang membawa.

Pada tahun 2008 kami mendapat Anugerah Emas Kursus Intensif Erasmus bagi Pengurusan Kualiti Warisan Budaya.

Erasmus Mundus, pada tahun 2004, kami kumpulan pertama yang dipilih oleh Suruhanjaya Eropah.

Pada tahun 1994 IPT telah menerima Hadiah Erasmus, oleh aktiviti Profesor Luis Osterbeek.

Beberapa anugerah dalam Reka Bentuk dan Documentary Video telah diberikan kepada pelajar-pelajar IPT.

Lokasi

Tomar

Instituto Politécnico de Tomar

Alamat
Estrada da Serra | Quinta do Contador
Tomar, Daerah Santarém, Portugal
Telefon
+351 249 328 100

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: