Wroclaw University of Economics and Business

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Wroclaw University of Economics and Business berada di antara sekolah ekonomi tinggi pendidikan tinggi di Poland, dan pusat sains dan penyelidikan penting. Kegiatannya bertujuan untuk mempertahankan dan memperkuat kedudukan universiti di tingkat serantau, nasional, dan internasional, meningkatkan kelebihan daya saing, dan membentuk citra institusi moden, terbuka dan ramah kepada karyawan, pelajar, dan lingkungannya.

Wroclaw University of Economics and Business menyediakan bidang pengajian seperti berikut:

 • Ekonomi
 • Kewangan dan perakaunan
 • Informatika dan Ekonometrik
 • Hubungan Ekonomi Antarabangsa
 • Perniagaan Informatika
 • Pengurusan
 • Kejuruteraan Pengurusan dan Pembuatan
 • Analis Ekonomi
 • Kajian Eropah
 • Logistik
 • Ekonomi Spatial
 • Pelancongan

Para pelajar boleh memilih daripada 40 spesialisasi dalam pelbagai kursus yang ditawarkan oleh fakulti.

Pendidikan

Sistem pendidikan di WUEB mengikuti syarat-syarat deklarasi Bologna. Kami menggunakan Sistem Pemindahan Kredit Eropah (ECTS) dan mengeluarkan Tambahan Diploma. Pertukaran staf akademik dan pelajar dilakukan di bawah program Erasmus dan program lain. Pada tahun akademik 2018/2019, terdapat lebih daripada 120 kursus yang ditawarkan dalam bahasa asing kepada pelajar Erasmus. WUEB mempunyai 200 perjanjian dua hala Erasmus dan sekitar 60 perjanjian kerjasama umum dengan rakan asing. Kursus-kursus yang dianjurkan oleh Wroclaw University of Economics and Business , yang dibahagikan kepada semester, dijalankan dalam sistem satu atau dua peringkat dan dapat dihadiri sebagai kursus sehari penuh, kursus hujung minggu sambilan, dan dalam bentuk malam kelas. Universiti diberi kuasa untuk menjalankan Program MBA Eksekutif untuk graduan, yang tersedia dalam versi bahasa Poland atau Inggeris. Program ini dianjurkan dengan kerjasama universiti dari Belgium, Perancis, Ireland, Jerman, dan Great Britain.

Kurikulum yang dilaksanakan di Universiti merangkumi mata pelajaran asas, mata pelajaran umum dan pakar dan memastikannya lengkap dengan kurikulum universiti Eropah yang lain, yang membolehkan pelajar kita mengambil bahagian dalam pertukaran akademik dan belajar di luar negara sebagai sebahagian daripada kursus mereka. Lulusan asing diterima di sini untuk menyelesaikan ijazah sarjana muda, sarjana, dan kedoktoran mereka.

Universiti menawarkan kursus bahasa Poland percuma untuk pelajar pertukaran. Kursus disediakan pada setiap semester dan mempunyai dua tahap untuk dipilih oleh pelajar: pemula dan pertengahan. Kandungan kursus juga akan membantu anda untuk mengenal budaya Poland.

Kakitangan didactic

Kakitangan Wroclaw University of Economics and Business berkelayakan selalu menjadi aset terbesar kami. Pekerja WUEB menerima banyak anugerah untuk pencapaian didaktik dan ilmiah dan telah menjalankan tugas yang bertanggungjawab terhadap sebilangan persatuan dan pertubuhan ilmiah, baik di Poland dan di luar negara. Rakan sekerja yang paling terkenal telah dianugerahkan gelaran kehormatan oleh institusi pengajian tinggi tempatan dan asing. Prof Zdzisław Hellwig mendapat gelaran doktor kehormat Cracow University of Economics dan Prague University of Economics; prof. Józef Popkiewicz - Universiti Teknikal Dresden; prof. Ber Haus– dari Universiti Ekonomi Katowice; prof. Stanisław Urban - Universiti Pertanian Cracow; prof. Andrzej Gospodarowicz - dari Universiti Vilinius, dan prof. Krzysztof Jajuga - dari Universiti Ekonomi Cracow. Universiti kami juga telah memberikan gelaran kehormatan kepada sebilangan ahli ekonomi terkemuka.

Dari 24 saintis yang dihormati dengan gelaran doktoral WUEB honoris causa adalah tokoh seperti: Jochen Schumann, Giuseppe Calzoni, Robert Leroy King, János Kornai, Reinhard Selten - pemenang Hadiah Nobel yang dilahirkan di Wrocław, Andrzej Stanisław Barczak, Leszek Balcerowicz, Jerzy Rzyok Hiroyuki Itami, Marek Belka dan Janusz Lewandowski.

Usaha penyelidikan para pekerja kami sentiasa berkaitan dengan usaha didaktik.

137499_137470_WUEB-14.jpgWroclaw University of Economics and Business","author_url":"https://www.ue.wroc.pl/en/","source":""}" />

Misi kita

Menjadi pusat utama pemikiran kreatif dan pendidikan ekonomi di rantau Eropah kita.

Visi kami

WUE adalah unit pendidikan dan penyelidikan moden, dan unit penasihat dan pembuat pendapat yang secara permanen tertanam di wilayah serantau, nasional dan antarabangsa, melakukan aktiviti yang membawa kepada pembangunan lestari dalam arti tanggungjawab sosial dan etika, ramah kepada staf, pelajar dan graduan, dan terbuka untuk semua persekitarannya.

Misi dan visi Universiti adalah hasil rundingan luas dengan pelbagai kumpulan pihak berkepentingan, baik dari luar dan dalam. Pernyataan misi kami memberi penekanan kepada dua elemen pusat atau asas, iaitu: penyelidikan saintifik (Menjadi pusat pemikiran kreatif yang terkemuka), dan bidang pendidikan pelajar yang sama pentingnya (pendidikan ekonomi). Kedua elemen telah dirumuskan dengan merujuk pada tujuan yang dimaksudkan (Menjadi pusat terkemuka di wilayah kami di Eropah). Kekayaan sumber daya yang tersedia bagi kami dari segi tenaga penyelidik, sokongan pentadbiran, dan infrastruktur yang sesuai, dianggap sebagai pusat dalam tugas memenuhi tujuan yang dinyatakan untuk mencapai posisi pemimpin daerah dalam kedua dimensi tersebut.

Misi Universiti kami mewakili komitmen jangka panjang, dan asasnya telah berfungsi sebagai asas untuk merumuskan objektif strategik untuk WUE yang akan dicapai pada akhir tahun 2020. Objektifnya harus diteliti secara berterusan oleh anggota Jawatankuasa WUE untuk Akademik Strategi, yang terdiri daripada kakitangan penyelidikan dan wakil badan pelajar. Dalam perjumpaan rutinnya, Komite terlibat dalam memantau kemajuan dalam mewujudkan objektif yang dianggap strategis untuk Universiti kami, seperti yang dinyatakan dalam pernyataan formal misi, visi, dan pernyataan strategi pembangunan kami. Semua inisiatif yang dilakukan oleh Universiti kami dilihat dalam konteks potensi kesannya terhadap pencapaian objektif yang dinyatakan dalam misi dan pernyataan visi.

137500_137472_WUEB-02.jpgWroclaw University of Economics and Business"}" />

Sejarah

Wroclaw University of Economics and Business adalah pusat kegiatan ilmiah dan pendidikan yang telah lama wujud di rantau ini. Pendahulunya, The Higher School of Trade, ditubuhkan atas inisiatif Persatuan Wroclaw untuk Kemajuan Ilmu Ekonomi dan Perdagangan, pengasas dan pemilik asalnya, sesuai dengan Undang-Undang tahun 1937 mengenai sekolah swasta yang dimiliki oleh pendidikan tinggi. Majoriti kakitangan diwakili oleh bekas pensyarah dan pekerja Universiti King Jan Kazimierz dan Akademi Perdagangan Luar Negeri di Lvov, dan Universiti King Stefan Batory di Vilnius. Profesor Kamil Stefko adalah Rektor sekolah terpilih pertama. Kuliah perdana diberikan oleh profesor Wincent Stys (Rektor masa depan Sekolah Tinggi Ekonomi pada hari 3 Februari 1947. Sekolah Tinggi Perdagangan adalah sekolah perdagangan fakulti tunggal yang menawarkan kursus 3 tahun dalam pengkhususan berikut: Perdagangan Umum , Pengurusan Koperasi, Pentadbiran dan Ekonomi Awam, Insurans Perdagangan. Pada tahun 1948, jumlah kemasukan pelajar ditetapkan pada 2817, menjadikan sekolah sebagai institusi pengajian tinggi kedua terbesar di Poland Barat. Antara 1947-1950, jumlah keseluruhan pelajar melebihi 6000.

Pada tahun 1950, sekolah ini dinasionalisasi dan diubah menjadi Sekolah Tinggi Ekonomi, dengan dua fakulti - Industri dan Kewangan. Pada tahun 1954, ini ditambah oleh Fakulti Kejuruteraan dan Ekonomi dalam Pemprosesan Makanan. Pada tahun 1958, Fakulti Perindustrian diubah namanya menjadi Fakulti Ekonomi Perusahaan, dan akhirnya pada tahun 1969, menjadi Fakulti Ekonomi Nasional (pada masa ini, nama Fakulti Sains Ekonomi, sejak tahun 2006).

Satu lagi kejayaan penting dalam sejarah kita datang pada tahun 1974, dengan penggunaan nama baru secara rasmi: Oskar Lange Academy of Economics. Pada tahun 1976, struktur organisasi dilengkapi oleh fakulti lain - Kejuruteraan dan Teknologi Maklumat. Pada tahun 1982, Fakulti Ekonomi dan Perkhidmatan Perbandaran baru ditubuhkan di Jelenia Gora.

Pada 18hb Mac 2008, dengan kuasa suatu tindakan Parlimen Republik Poland, sekolah ini secara rasmi dinamakan semula menjadi Universiti Ekonomi Wroclaw. Perubahan rasmi diperkenalkan pada 6 Mei 2008.

Pada bulan Oktober 2019, menurut Statuta baru, nama rasmi Inggeris Universiti telah berubah menjadi Wroclaw University of Economics and Business .

Pada tahun akademik pertama beroperasi, institusi pendahuluan kami menerima 1853 pelajar. Angka kemasukan telah meningkat dengan stabil selama bertahun-tahun. Pada tahun 1970-an, jumlah pelajar kami melepasi ambang 5 ribu dan mencapai 10 ribu pada tahun 1990-an. Kumpulan pelajar terbesar telah didaftarkan untuk tahun 2005, hampir mencecah 18 ribu markah. Pada bulan Mei 2015, jumlah pelajar UEW adalah 12 207 orang dan menurut laporan terbaru pada tahun 2017 kami mempunyai 11 604 pelajar.

Hari ini, Universiti Ekonomi dan Perniagaan Wrocław berada di antara sekolah ekonomi tinggi pendidikan tinggi di Poland, pusat pendidikan, sains, dan penyelidikan yang penting. Kegiatannya bertujuan untuk mempertahankan dan memperkuat posisi Universiti di tingkat serantau, nasional, Eropah, dan internasional, meningkatkan kelebihan daya saing, dan membentuk citra institusi moden, terbuka dan ramah kepada karyawan, pelajar, dan lingkungannya. Universiti kami mempunyai hak istimewa untuk memberikan latihan akademik dalam bidang sains ekonomi dan pengurusan.

Kakitangan Universiti Ekonomi dan Perniagaan Wrocław yang berkelayakan selalu menjadi aset terbesar kami. Pekerja UEW menerima banyak penghargaan untuk pencapaian didaktik dan saintifik dan telah menjalankan tugas yang bertanggungjawab terhadap sebilangan persatuan dan pertubuhan ilmiah, baik di Poland dan di luar negara. Rakan sekerja yang paling terkenal telah dianugerahkan gelaran kehormatan oleh institusi pengajian tinggi tempatan dan asing. Prof Zdzisław Hellwig mendapat gelaran doktor kehormat Cracow University of Economics dan Prague University of Economics; prof. Józef Popkiewicz - Univesiti Teknikal Dresden; prof. Ber Haus - dari Universiti Ekonomi Katowice, dan prof. Stanisław Urban - Universiti Pertanian Cracow.

Universiti kami juga telah memberikan gelaran kehormatan kepada sebilangan ahli ekonomi terkemuka. Dari 19 saintis yang dihormati doktor UEW, gelaran honoris causa adalah tokoh seperti Jochen Schumann, Giuseppe Calzoni, Robert Leroy King, János Kornai, Reinhard Selten - pemenang Hadiah Nobel yang dilahirkan di Wrocław, Andrzej Stanisław Barczak, Leszek Balcerowicz, Jerzy Rokita Janusz Lewandowski. Usaha penyelidikan pekerja kami selalu berkaitan dengan usaha didaktik.

137501_137475_WUEB-04.jpgWroclaw University of Economics and Business"}" />

Fakta Utama

 • Lebih daripada 11 000 (Sarjana / Sarjana / PhD) pelajar
 • Lebih daripada 550 guru akademik
 • Lebih daripada 73 000 graduan
 • Lebih daripada 300 pelajar asing setiap tahun akademik
 • Kuliah pertama di universiti itu diberikan pada Februari 1947

Kemudahan

Universiti mempunyai 31 premis untuk pengajaran, penyelidikan, pentadbiran, dan tujuan sosial. Kelas dilakukan di bilik kuliah dan bilik latihan, dan di makmal komputer, kimia dan teknologi. Bilik-bilik dilengkapi dengan alat bantu audio visual moden. Beberapa bilik mempunyai kemudahan yang membolehkan penghantaran teletransfer langsung dan aktiviti telekonferens.

Lihatlah Wrocław

Bandar seribu tahun ini berlimpah dengan monumen bersejarah dan objek budaya bertaraf dunia. Kedudukan istimewa Wrocław terhadap kota-kota Poland yang lain didasarkan pada faktor-faktor seperti lokasi yang strategik, pengangkutan yang mudah (lapangan terbang, jalan raya, pengangkutan sungai, kereta api), taraf hidup, infrastruktur yang kaya, dan kestabilan. Wroclaw juga merupakan kota industri, dengan cepat mengembangkan sektor IT, industri elektronik, kimia, dan farmasi. Kelebihan ini dibuktikan oleh banyak pelaburan asing yang berjaya, seperti Allied Irish Bank, APSYS, ABB, Credit Agricole, Capgemini, Cadbury, Castorama, CARGILL, Decathlon, Fagor, Generall Bottlers, Hewlett-Packard, IBM, IKEA, Siemens, Volvo , WABCO, dan Pusaran Air.

Kesimpulannya, Wrocław membangun kemakmurannya sekarang dan masa depan pada tiga tonggak: ekonomi, budaya, dan pendidikan tinggi.

Fakta asas mengenai Wrocław

 • Kawasan bandar: 293 km persegi
 • Penduduk: 634 ribu
 • Penduduk aglomerasi: lebih kurang. 1 juta
 • Dalam jarak pemanduan ke Prague, Berlin, Vienna, dan Warsaw
 • Bandar berusia 1000 tahun
 • 12 pulau yang menghijau
 • 112 jambatan
 • Wrocław telah dipilih sebagai Ibu Kota Budaya Eropah pada tahun 2016 (bersama dengan San Sebastián). LINKhttp: //www.ue.wroc.pl

Lokasi

Wrocław

Alamat
Wroclaw University of Economics
and Business
ul. Komandorska 118-120

Wrocław, Lower Silesian Voivodeship, Poland

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami