University of Wroclaw - Faculty of Historical and Pedagogical Sciences

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti Wrocław

Universiti Wrocław mempunyai sejarah yang kaya lebih daripada tiga abad. Ditubuhkan oleh Leopold I Habsburg universiti itu berkembang dari sekolah sederhana yang dikendalikan oleh Jesuit menjadi salah satu institusi akademik terbesar di Poland. Pada permulaan abad ke-19 universiti itu mempunyai lima Fakultas: falsafah, teologi Katolik, teologi evangelikal, undang-undang dan perubatan. Kemudian ia diperluaskan oleh banyak bahagian, makmal dan muzium semula jadi, yang wujud sehingga hari ini.

Selepas Perang Dunia Kedua, sekumpulan profesor Poland, yang dahulunya dari Lvov, mula mengajar dan menjalankan aktiviti penyelidikan di University of Wrocław. Pada mulanya mereka mencipta Fakulti undang-undang dan pentadbiran, seni, sains semulajadi, pertanian, veterinar, perubatan, matematik, fizik dan kimia. Sebahagian daripada Fakulti ini tidak lama lagi berubah menjadi universiti lain.

Sejak awal abad ke-20, Universiti Wrocław menghasilkan 9 pemenang Hadiah Nobel, seperti Theodor Mommsen, Philipp Lenard, Eduard Buchner, Paul Ehrlich, Fritz Haber, Friedrich Bergius, Erwin Schrödinger, Otto Stern dan Max Born.

Hari ini, tumpuan pertama dan utama Universiti Wroclaw adalah penyelidikan saintifik. Para ulama kami mempunyai banyak hubungan dengan rakan-rakan penyelidik mereka dari institusi pengajian tinggi lain di Poland dan di seluruh dunia. Kejayaan penyelidik kami baru-baru ini diiktiraf oleh pihak berkuasa Poland, yang meningkatkan pembiayaan untuk kedua-dua peralatan dan penyelidikan di Universiti kami dengan 80% berbanding tahun sebelumnya.

Seperti kebanyakan negara, di Poland sistem penilaian kualiti nasional adalah sebahagian daripada strategi nasional untuk meningkatkan kualiti pendidikan. Setiap empat tahun Kementerian Pendidikan menilai fakulti semua universiti di Poland. Tahun lepas 9 daripada 10 Fakulti kami telah layak dalam kategori tertinggi dan satu adalah yang kedua tertinggi.

Inkubator Keusahawanan Akademik adalah unit baru Universiti Wrocław yang direka untuk membantu para pelajar dalam memulakan perniagaan mereka sendiri dengan menyediakan nasihat keusahawanan percuma, menganjurkan persidangan, seminar, subsidi pelaburan terpilih dan menawarkan ruang pejabat. Inkubator Akademik Keusahawanan bekerja sama dengan Taman Teknologi Wrocław, sebuah pusat teknologi dengan makmal, ruang pejabat, pusat persidangan dan peralatan multimedia moden. Objektif Teknologi Park adalah untuk mewujudkan syarat-syarat penggunaan potensi sains dan perindustrian Wrocław dan rantau ini dan untuk merangsang industri teknologi canggih. Universiti Wrocław berbangga menjadi salah satu pemegang sahamnya.

Hari ini, University of Wrocław adalah universiti terbesar di rantau ini dan mengajar lebih 26,000 pelajar dan sekitar 1300 pelajar kedoktoran di 10 Fakulti. 9000 pelajar lulusan dari Universiti setiap tahun.

Fakulti Sejarah dan Sains Pedagogi

Fakulti Sejarah dan Pedagogi dianjurkan ke tujuh institut dan menawarkan kursus sepenuh masa dan sambilan dalam bidang pengajian termasuk sejarah, psikologi, pedagogi, arkeologi, budaya, dan antropologi. Fakulti mempunyai lebih 250 ahli Fakulti dan sekitar 6400 pelajar dan lebih 260 pelajar PhD dalam bidang sejarah, psikologi dan pedagogi.

Bidang pengajian:

 • Arkeologi
 • Etnologi
 • Sejarah
 • Sejarah seni
 • Kajian Kebudayaan
 • Pedagogi
 • Psikologi
 • Musicology

Penyelidikan:

Bidang kepakaran termasuk:

 • Penggalian arkeologi di Poland, Israel, Kazakhstan, Ukraine, Sudan, Republik Czech dan Jerman
 • Sejarah Poland dan Eropah Timur Tengah
 • Inventori tapak bersejarah dan monumen
 • Budaya moden dan tamadun
 • Pedagogi dan pendidikan dewasa
 • Psikologi
 • Antropologi

Hubungan antarabangsa:

Setiap institut bekerja sama dengan universiti lain dari Eropah, Asia dan Amerika Syarikat. Pelajar dan kakitangan boleh menyertai program pertukaran antarabangsa.

Kemudahan:

bilik darjah dengan projektor multimedia, makmal komputer, akses kecacatan, peralatan audio visual

Lokasi

Wrocław

Alamat
Pl. Uniwersytecki 1
50-137 Wrocław, Lower Silesian Voivodeship, Poland

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami