University of Lodz

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

37,000 pelajar yang menghadiri kelas di fakulti berlainan universiti diajar oleh 2,214 guru akademik, 611 daripadanya menanggung pangkat akademik tertinggi. Kepentingan dalam belajar di University of Lodz ditentukan bukan sahaja oleh kualiti pengajaran yang tinggi, tetapi juga oleh program pengajian moden yang ditawarkan dalam bahasa Poland, Inggeris, Perancis atau Rusia, dan disesuaikan dengan tuntutan perubahan pasaran buruh. Universiti merawat kerjasama antarabangsa sebagai cara untuk memupuk perkembangannya dan meneruskan tradisi kota. Institusi kami kerap menganjurkan penceramah tetamu, ahli politik terkenal, ahli perniagaan dan wakil budaya dari Poland dan luar negara. Universiti berulang kali disenaraikan di kalangan institusi pengajian tinggi terkemuka di Poland, dan ia sangat cemerlang dalam bidang pengajian seperti pengurusan, undang-undang, dan ekonomi. UL adalah salah satu daripada hanya enam Universiti Poland yang mendapat tempat di Peringkat Universiti QS Dunia.

University of Lodz menawarkan Sekolah Bahasa Poland yang paling tua dan paling dikenali untuk Orang Asing yang telah mendidik lebih 22,000 pelajar sejak tahun 1952. Sekolah ini menjalankan kursus 1 bulan, 5 bulan dan 9 bulan yang menyediakan pelajar asing untuk belajar masa depan di Poland. Ia menawarkan kursus asas bahasa Poland serta kursus bahasa Poland yang bertema dalam sejarah, geografi, biologi, kimia, fizik, matematik dan falsafah untuk menyediakan bakal pelajar dengan pengetahuan yang diperlukan dalam tetapan akademik masa depan mereka. Setelah selesai, pelajar diberi hak untuk diterima tanpa pemeriksaan tambahan kepada banyak institusi pengajian tinggi Poland.

Hubungan antarabangsa Universiti kelihatan dalam pelbagai bidang. Pada masa ini, dalam perjanjian kerjasama langsung, sekolah itu bekerjasama dengan 200 institusi rakan dari seluruh dunia. Dalam Program Erasmus, Universiti setakat ini menandatangani 600 perjanjian dengan 300 institusi rakan kongsi. Institusi-institusi ini memberi pelajar kami, sama ada tempatan atau asing, kemungkinan menghabiskan semester, atau setahun, di luar negeri, dan, sebagai balasannya, kami mengalu-alukan banyak tetamu dari luar negeri menghabiskan tempoh pengajian mereka di Lodz. University of Lodz mengambil bahagian dalam program pertukaran dan penyelidikan lain seperti Erasmus, Kampus Eropah, Biasiswa dan Dana Latihan, Kumpulan Universiti Compostela, Erasmus Mundus.

Sebagai hasil kerjasama dengan beberapa universiti asing seperti Université Jean Moulin Lyon 3, Université François - Rabelais (Tours), University of Texas di Austin, Westfälische Wilhelms - Universität Münster, Sekolah Perniagaan RH Smith, University of Maryland, Universiti Regensburg dan University of Applied Sciences (Kokkola, Finland) di University of Lodz boleh lulus dengan diploma dua.

Perpustakaan Universiti adalah salah satu perpustakaan akademik terbesar dan paling moden di Poland. Pada masa ini, jumlah kutipannya berjumlah 3 juta jilid. Kampus Universiti menawarkan bilik-bilik moden dalam jarak berjalan kaki dari kebanyakan fakulti. Universiti menyediakan akses kepada Pusat Sukan terkini. Selain daripada peluang yang banyak untuk kehidupan sosial (pub yang tidak terkira banyaknya), para pelajar boleh menyertai kira-kira 120 masyarakat, kelab saintifik, persatuan dan organisasi akademik lain.

University of Lodz menyelaraskan program pertukaran yang dipanggil Mobility Direct yang membolehkan semester bebas tuisyen untuk semua pelajar di institusi rakan kongsi di mana sahaja di dunia.

University of Lodz" src="http://iso.uni.lodz.pl/wp-content/uploads/2015/03/WFL.jpg" alt="Campus of the University of Lodz" />

Lokasi

Łódź

University of Lodz

Alamat
University of Łódź, ul. Narutowicza 68
90-136 Łódź, Łódź Mazowieckie, Poland
Telefon
+48 42 635 42 37

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami