UTP University of Science and Technology in Bydgoszcz

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti Sains dan Teknologi UTP (Uniwersytet Technologiczno - Przyrodniczy - UTP ) di Bydgoszcz mempunyai tradisi 60 tahun yang panjang kembali ke 1951 apabila sekolah menengah pertama di Bydgoszcz diwujudkan - Sekolah Kejuruteraan Petang. Awal dalam sejarahnya, ia berpengalaman jurutera kimia dan mekanikal. Setelah ditukarkan ke Sekolah Pengajian Tinggi Kejuruteraan, pada tahun 1964, program sepenuh masa, petang dan ekstremural ditawarkan oleh 4 fakulti teknologi.

Perkembangan kajian pertanian dilancarkan pada tahun 1969 oleh penubuhan Bydgoszcz cabang dari Sekolah Tinggi Pertanian Pertanian dari Poznań. Cawangan ini menjadi bebas pada tahun 1972 dengan memasuki Fakulti Pertanian dengan Seksyen Pengeluaran Haiwan. Menurut perintah Perdana Menteri pada 20 Ogos 1974, kedua-dua sekolah tersebut telah menyertai Universiti Teknologi Dan Pertanian Jan dan Jędrzej Śniadecki di Bydgoszcz, dinamakan UTP University of Science and Technology pada tahun 2006.

UTP Universiti Sains dan Teknologi adalah sekolah multi-profil pendidikan tinggi yang menawarkan teknik, pertanian, seni dan dalam bidang program pengajian pengurusan.

Sijil peperiksaan akhir (matura) diperlukan untuk kemasukan ke UTP . Kemasukan adalah berdasarkan hasil peperiksaan akhir. Kami menawarkan sepenuh masa atau separuh masa I (BSc, Ijazah Sarjana Kejuruteraan), II (MSc) dan III (ijazah kedoktoran).

Universiti Sains dan Teknologi UTP menawarkan bidang-bidang berikut (program) pengajian:

Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan

Sains Teknikal

Ijazah II - Sarjana

Sains Teknikal

Ijazah (pengajian doktor)

 • Agronomi
 • Perternakan haiwan
 • Pembangunan Persekitaran
 • Pembinaan dan Operasi Jentera

Proses pengajaran disokong oleh fakulti berikut:

 • Fakulti Pertanian dan Bioteknologi
 • Fakulti Pembiakan Haiwan dan Biologi
 • Fakulti Teknologi dan Kejuruteraan Kimia termasuk Institut Matematik dan Fizik
 • Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar
 • Fakulti Pengurusan
 • Fakulti Kejuruteraan Mekanikal
 • Fakulti Telekomunikasi dan Kejuruteraan Elektrik

Sepanjang 60 tahun sejarah, kajian di Universiti telah diselesaikan oleh lebih daripada 43 ribu graduan, kebanyakannya dalam bidang kejuruteraan awam, kejuruteraan mekanikal dan sains pertanian. Graduan kami termasuk contoh pereka stadium Olimpik Sydney yang terkenal di dunia, Edmund Obiała, MSc, dan seorang kriptologi, profesor Józef Pieprzyk. Tujuh fakulti, unit antara fakulti dan pentadbiran menggunakan kira-kira 1300 orang, 680 daripadanya adalah ahli akademik, termasuk hampir 140 profesor. Enam fakulti Universiti berhak mendapat ijazah PhD, di mana tiga (Fakulti Pertanian dan Bioteknologi, Fakulti Pembiakan Haiwan dan Biologi dan Fakulti Kejuruteraan Mekanikal) juga memberi ijazah doktor habilitowany setara dengan Doktor Sains Ijazah. Kegiatan saintifik dan pendidikan didasarkan pada kerjasama dengan hampir semua universiti dalam negeri teknologi dan pertanian dan dengan banyak universiti asing dan pusat saintifik. Lima ahli akademik Universiti telah diberi gelaran Doktor Honoris Causa. Pengiktirafan akademik sains sains di Universiti sangat dibuktikan dengan penyertaan mereka yang sering di dalam jawatankuasa dan bahagian Akademi Sains Poland dan Kementerian Sains dan Pendidikan Tinggi, serta karya-karya Jawatankuasa Akreditasi Poland.

Lokasi

Bydgoszcz

UTP University of Science and Technology in Bydgoszcz

Alamat
ul. Ks. Kordeckiego 20
85-225 Bydgoszcz, Kuyavian-Pomeranian Voivodeship, Poland
Telefon
+48 52 373 02 80

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami