Poznan University of Technology

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Poznan University of Technology adalah universiti teknikal terbaik di wilayah Wielkopolskie di barat Poland. Pada 2017/2018 merupakan universiti ketiga yang paling sering dipilih di Poland, sehingga enam calon bertanding untuk mendapat tempat di sana. Poznan University of Technology ( PUT ) adalah antara universiti teknikal terbaik di Poland. PUT adalah universiti Poland pertama yang menjadi ahli CESAER - Persidangan Sekolah Eropah untuk Pendidikan dan Penyelidikan Kejuruteraan Lanjutan - sebuah organisasi Eropah yang menyatukan semua universiti teknikal terbaik. Ia juga merupakan ahli SEFI - Societé Européenne pour la Formation des Ingenieurs, EUA - European University Association, ADUEM - Alliance of Universities for Democracy serta IAU - International University of Universities.

Main Square in the Poznan Old Town, Poland.

Poznan University of Technology berasal dari Sekolah Tinggi Pembinaan Mesin, yang ditubuhkan pada tahun 1919. PUT mempunyai pengalaman selama hampir satu abad dalam mendidik jurutera dan penyelidik yang berkelayakan di banyak bidang.

Pada masa ini, PUT mempunyai hampir 20 000 pelajar dalam 10 fakulti:

  • Fakulti Seni Bina
  • Fakulti Teknologi Kimia
  • Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar
  • Fakulti Pengkomputeran
  • Fakulti Kejuruteraan Elektrik
  • Fakulti Elektronik dan Telekomunikasi
  • Fakulti Pengurusan Kejuruteraan
  • Fakulti Mesin dan Pengangkutan
  • Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Pengurusan
  • Fakulti Fizik Teknikal

Pendidikan disediakan dalam 26 bidang pengajian, di mana empat dalam kitaran pertama dan sebelas dalam kitaran kedua diberikan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris.

Sains untuk rakyat

Mazowieckie Wielkopolskie, dan Poznan khususnya menawarkan prospek besar. Poznan mempunyai kadar pengangguran yang paling rendah di negara ini memandangkan keadaannya menggalakkan pengusaha industri untuk menubuhkan perniagaan mereka di sini. Pada masa ini, terdapat kira-kira 100 000 perniagaan yang aktif di bandar ini.

Poznan University of Technology adalah tempat di mana pelajar dapat memperoleh pengalaman yang berkait rapat dengan realiti pasaran buruh. Mereka dididik sesuai dengan perubahan keperluan perniagaan dan industri. Program kajian berganda telah dikembangkan dengan kerjasama syarikat seperti Volkswagen Poznań, Solaris Bus & Coach SA, Phoenix Contact Wielkopolska, STER, Beiersdorf Manufacturing Poznań, Blum Polska sp. zo. o., Zakłady Mechaniczne Kazimieruk. Dalam program ini pelajar dapat memperoleh pendidikan yang sesuai dengan kehendak dan harapan pasaran buruh, mereka dapat mengikuti kursus latihan tambahan atau memperoleh sijil bahasa, dan di atas semua itu, ia adalah program pengajian di mana teori berkait rapat dengan praktik di syarikat terbaik. Pelajar yang menyelesaikan program pengajian berganda mendapat pekerjaan di syarikat yang terlibat di dalamnya.

Selain syarikat yang telah disebutkan senarai rakan kongsi termasuk: Samsung Electronics, Amica, Man Bus, HCP-Poznań, Luvena, GlaxoSmithKline Pharmaceuticals SA), Dalkia, Budimex, Skanska, MTP-Poznań, BZ WBK - Kumpulan Santander, dan banyak lagi.

Pada bulan Mac 2017 Konsortium Akademik Pertama telah membentuk One Belt One Road antara universiti di Poland dan di China, usaha pertama jenis ini di dunia. Konsortium ini terdiri daripada 15 universiti dan organisasi di China dan 11 universiti teknikal di Poland, termasuk PUT . Hasil daripada kolaborasi tersebut ialah mewujudkan Kelas Confucius, di mana pekerja dan pelajar PUT dapat belajar bahasa Cina dengan penutur asli bahasa Cina terus dari China. Kesan lain ialah penciptaan Pusat Penyelidikan Sino-Poland di Jalan Sutera Baru. Ia bertujuan untuk mengumpulkan universiti-universiti teknikal utama dari Poland dan China. Objektif utama Pusat ini adalah untuk memindahkan sains, pendidikan, budaya dan juga perniagaan.

Pada bulan November 2016 sebuah Akademi Huawei dibuka di Poznan University of Technology , yang pertama seumpamanya di Poland. Sebuah makmal moden dibina, di mana pelajar dapat mempelajari teknologi Huawei moden. Mereka dapat memperluas pengetahuan mereka tentang teknologi moden melalui kelas praktikal yang dilakukan oleh profesional dalam bidang ini.

Sejak 2014 sebuah Pusat Penerbangan telah wujud dengan simulator penerbangan moden; PUT mempunyai dua pesawat: Zlin 242L dan tambahan 330 LX serta MDM-1Fox air glider. Pada masa ini PUT pelajar boleh dididik dalam dua bidang: Penerbangan dan Kosmonotika.

Aerial view of the Poznan Old Town, vintage color toned picture, Poland.

Kerjasama antarabangsa

PUT telah menandatangani sekitar 230 perjanjian antarabangsa dengan universiti di Eropah dan luar. Universiti telah mengambil bahagian dalam program Erasmus + dan perjanjian pertukaran dua hala selama bertahun-tahun. Dalam penyelidikan saintifik, PUT bekerjasama dengan sebanyak 80 universiti dari seluruh dunia.

Gelaran berganda - kelebihan berganda

Universiti asing menyedari tahap pendidikan dan profesionalisme yang tinggi dalam pengajaran dan penyelidikan yang ditawarkan di PUT , dan untuk meningkatkan standard pendidikan, perjanjian khas telah ditandatangani dengan universiti di Perancis - Lille-I untuk bidang pengajian berikut: Pengurusan Korporat; perjanjian ini membolehkan pelajar memperoleh dua darjah setelah menyelesaikan program pengajian bersama. Satu lagi perjanjian diploma berganda ditandatangani pada tahun 2017 dengan Universiti Teknikal Kyiv dalam bidang seperti Kejuruteraan Mekanikal, dan Kejuruteraan Bioperubatan. Masih ada projek serupa yang sedang disiapkan.

Teknologi dalam perasaan positif

PUT pelajar boleh menyertai salah satu daripada lebih daripada 80 kumpulan sains untuk mengejar kepentingan saintifik mereka, untuk memperoleh geran tambahan daripada Rektor untuk menjalankan penyelidikan atau untuk perjalanan saintifik.

Di samping kumpulan sains, terdapat stesen radio pelajar Radio Afera, stesen TV pelajar Spacja TV, koir universiti Volantes Soni, dan banyak organisasi lain. PUT juga mempunyai 36 kelab sukan di mana hampir 1500 pelajar melakukan senaman secara berkala. Di Gala Sukan Akademik pada tahun 2016 PUT berada di kedudukan keempat dalam klasifikasi umum, dan ketiga dalam kategori universiti teknikal. Pusat Sukan di PUT mempunyai kemudahan untuk tenis, boling, berputar, mendayung dalaman, skuasy dan juga gimnasium.

Biasiswa untuk pelajar terbaik!

PUT menawarkan biasiswa untuk pelajar antarabangsa terbaik yang mengikuti kursus yang boleh dibayar. Geran sedemikian boleh dibayar secara tunai, atau menampung kos penginapan di asrama pelajar PUT .

Hubungan erat dengan perniagaan

Kenalan dengan banyak rakan niaga adalah bahagian penting dalam kehidupan universiti. Dorongan dan nasihat rakan kongsi kami membantu kami bukan sahaja untuk menyesuaikan program pendidikan kami agar dapat memenuhi kehendak pasaran tetapi terutamanya, untuk menjadikan kedudukan kami di antara universiti lain lebih kuat

11790_1.jpg11784_2.jpg11785_3.jpg11786_4.jpg11787_5.jpg11788_6.jpg11789_7.jpg

Lokasi

Poznań

Poznan University of Technology

Alamat
Pl. M. Sklodowskiej-Curie 5, 60-965 Poznan
62 Poznań, Greater Poland Mazowieckie, Poland
Telefon
+48 61 665 35 37

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami