Baca keterangan rasmi

RANGKAIAN ASC

5 universiti Eropah, rakan kongsi ASC sejak tahun 2005, telah bekerjasama untuk merancang dan melaksanakan kursus induk bersama Advanced Spectroscopy dalam Kimia:

 • Universiti Alma Mater of Bologna, Itali
 • Universiti Helsinki, Finland
 • Jagiellonian University of Krakow, Poland
 • Universiti Leipzig, Jerman
 • Universiti Lille1, Perancis (Institusi penyelarasan)eurpn-mp

Kursus induk Eropah ini telah dibiayai dan dianugerahkan label Erasmus Mundus oleh Suruhanjaya Eropah dua kali untuk tempoh 2008-2014 dan kini untuk 2015-2020 dan kini sangat diiktiraf. Program ini termasuk mobiliti mandatori dalam konsortium ASC dan diajar dalam bahasa Inggeris di semua universiti.

Selama bertahun-tahun, konsortium ASC telah membangunkan hubungan dengan 14 rakan kongsi yang berkaitan: rakan industri global yang menghasilkan spektrometer ( Bruker, Magnetech ) serta kelompok-kelompok daya saing serantau ( MATIKEM di Lille, NEU di Leipzig ). Perkongsian istimewa juga telah ditubuhkan dengan kemudahan penyelidikan yang hebat seperti S ynchroton SOLEIL di Perancis dan ELETTRA di Itali.

Rangkaian akademik dan perindustrian yang besar ini menggabungkan keadaan peralatan seni dan kepakarannya untuk menawarkan pelajar antarabangsa program pendidikan berkualiti tinggi yang meliputi penerapan teknik spektroskopi kepada kimia dalam erti kata yang luas, yang membawa kepada kerjaya dalam analisis kimia dan pencirian struktur bahan dalam bidang sintesis molekul, biologi, nanoteknologi, pemodelan, farmasi, kimia hijau, bahan, dan tenaga lestari.

59280_ScreenShot2017-10-27at11.35.01AM.png

PENTADBIRAN

Konsortium ASC diselaraskan oleh Universiti Lille1.

 • Wakil undang-undang: Presiden Jean-Christophe Camart
 • Penyelaras Rangkaian: Prof Sylvain Cristol
 • Pengurus pentadbiran: Francine Chanier
 • Setiausaha urusan akademik: Aude Zeglin

LEMBAGA PROGRAM

Lembaga Program mengarahkan pembangunan dan penyampaian program dan bertindak sebagai forum perundingan dan kerjasama untuk pelaksanaan Program ASC melalui Institusi Mitra. Sejajar dengan peraturan kajian dan menghormati kuasa membuat keputusan papan sebagaimana yang ditetapkan pada setiap Rakan Kongsi, Lembaga Program mempunyai tanggungjawab utama untuk:

 • Menyetujui kriteria kemasukan pemohon kepada Program (pelajar dan ulama yang dijemput),
 • Memilih pelajar dan ulama yang dijemput,
 • Mengawasi pembangunan dan penyampaian program, termasuk jaminan kualiti,
 • Memantau pencapaian pelajar, kemajuan dan penilaian, termasuk maklum balas pelajar,
 • Menyumbang dan meluluskan laporan kepada Suruhanjaya Eropah dan penderma lain mengenai geran yang dianugerahkan untuk projek-projek kerjasama.

Ahli lembaga Program: Penyelaras rangkaian, 5 penyelaras tempatan dan penyertaan dengan kapasiti penasihat ahli pentadbiran dari setiap universiti rakan kongsi dan 2 pelajar.

Program diajar dalam:
English

Sekolah ini juga menawarkan:

Kursus Eksekutif

University of Lille

Sertai rangkaian 5 universiti, 12 penyelidik dan rakan industri, dengan komuniti alumni antarabangsa yang kuat! Rangkaian ASC bertujuan menyediakan pelajar untuk menjadi ... [+]

Kursus ASC Master dikendalikan bersama oleh universiti berikut (konsortium ASC):

Universiti Alma Mater dari Bologna, Itali;Universiti Helsinki, Finland;Jagiellonian University of Krakow, Poland;Universiti Leipzig, Jerman;Universiti Lille1, Perancis (Institusi penyelarasan)OBJEKTIF

Rangkaian ASC bertujuan menyediakan pelajar untuk menjadi pakar dan membangunkan kemahiran antarabangsa ke arah kerjaya industri profesional dalam pencirian spektroskopik bahan dan / atau kajian doktoral.

Program ASC telah mencapai tahap harmonisasi yang tinggi, dengan satu skim program Master yang terpakai di setiap institusi rakan dan dengan itu menghasilkan integrasi yang lebih baik ke dalam skema Eropah.... [-]

Perancis Lille Jerman Kitzscher Finland Helsinki Poland Krąków Itali Bologna  + 6 Lagi
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu