University of Bordeaux

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Berada di antara universiti terkemuka di Perancis, University of Bordeaux adalah salah satu universiti pertama yang mendapat pengesahan label " Inisiatif Kecemerlangan ", yang diberikan oleh kerajaan Perancis sebagai pengiktirafan program latihan, penyelidikan dan pemindahan pengetahuannya yang inovatif.

Tawaran pendidikan pelbagai disiplin

University of Bordeaux mengalu-alukan 56, 000 pelajar, di mana hampir 2, 000 adalah pelajar PhD dan 7, 200 (12%) adalah pelajar antarabangsa. 250 program Sarjana dan 150 Sarjana dicadangkan dalam empat bidang ilmiah utama: Sains dan Teknologi / Undang-undang, Sains Politik, Ekonomi, Pengurusan / Sains Kehidupan dan Kesihatan / Sains Sosial dan Manusia .

Universiti ini telah mengembangkan pelbagai program pengajian antarabangsa yang diajar dalam bahasa Inggeris (atau bahasa lain) dan yang menawarkan pelajar kemungkinan untuk belajar di luar negara dan / atau menyelesaikan ijazah bersama atau berganda. Universiti terkemuka di Perancis untuk penyertaan dalam program Erasmus Mundus, University of Bordeaux menawarkan sekitar 20 program pengajian yang berlabel EU.

Universiti penyelidikan antarabangsa yang terkemuka

Penyelidikan juga multidisiplin, disusun mengikut 11 jabatan: Sains sosial perubahan kontemporari; Penilaian, tingkah laku, organisasi; Undang-undang dan transformasi sosial; Neurocampus Bordeaux; Sains biologi dan perubatan; Kesihatan Awam; Sains dan teknologi kesihatan; Sains persekitaran; Kejuruteraan dan sains digital; Sains bahan dan cahaya; Ilmu arkeologi .

Universiti ini mempunyai sejumlah 88 makmal penyelidikan yang berada di bawah pengawasan bersama dengan organisasi penyelidikan nasional. Sekolah Penyelidikan Siswazah menyelaraskan seluruh bidang pengajian kedoktoran dengan kerjasama lapan sekolah kedoktoran yang memastikan sokongan dan bimbingan untuk pelajar PhD. Program Penyelidikan Siswazah telah dilancarkan dalam domain ilmu saraf, kesihatan awam digital dan sains dan teknologi cahaya.

Kluster kecemerlangan

Salah satu keutamaan utama University of Bordeaux adalah untuk mempromosikan pengembangan kelompok kecemerlangan tematik untuk penyelidikan, latihan dan pemindahan pengetahuan dalam bidang berikut: ilmu saraf, pencitraan perubatan, persekitaran / iklim, bahan canggih, arkeologi, laser / optik, pensijilan digital, kesihatan dan masyarakat dan kardiologi.

Lokasi

Bordeaux

Alamat
146 rue Léo Saignat
33 076 Bordeaux, Nouvelle-Aquitaine, Perancis

Pessac

Alamat
16 avenue Léon Duguit
33 608 Pessac, Nouvelle-Aquitaine, Perancis

Talence

Alamat
351 cours de la Libération
33 405 Talence, Nouvelle-Aquitaine, Perancis

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami