Université de Pau et des Pays de l'Adour

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti pelbagai disiplin

Universiti Pau dan Pays de l'Adour (UPPA) adalah universiti multidisiplin yang meliputi tiga bidang utama pengajian:

 • Undang-undang, ekonomi, perniagaan, pengurusan
 • Sains dan teknologi
 • kesusasteraan, bahasa, seni, sains sosial dan kemanusiaan serta sukan

UPPA menawarkan pelajar awal atau pendidikan berterusan, program kerja / belajar atau magang, untuk mendapatkan ijazah Sarjana Muda, Sarjana dan Vokasional dan Doktor melalui 5 UFR (Unit Pengajaran dan Penyelidikan) dan dua sekolah Doktor.

Universiti ini juga merangkumi dua institusi pengajian tinggi (IUT), satu IAE (dua buah sekolah kejuruteraan), dua buah sekolah kejuruteraan (ENSGTI, meliputi kejuruteraan teknologi industri dan pembinaan BTP ISA), jabatan pendidikan berterusan dan pusat latihan perantisan.

Persekitaran kerja yang ideal

Salah satu ciri utama UPPA ialah lokasi yang berdekatan dengan sempadan Sepanyol, di antara gunung dan lautan, di 5 kampus dengan skala sangat manusia: Anglet, Bayonne, Pau, Mont-de-Marsan dan Tarbes.

Setiap kampus menawarkan pelajar komunikasi moden dan cekap, perpustakaan universiti, aktiviti sukan, program budaya dan pelbagai persatuan pelajar.

Pasukan pengajar di UPPA menyediakan 11,500 pelajar kami untuk menyelesaikan kursus mereka, tetapi mereka juga prihatin terhadap keperluan pelajar dan sentiasa ada, dan komited terhadap proses kualiti kami.

Panduan kerjaya dan nasihat profesional juga adalah di tengah-tengah setiap program pengajian: projek profesional pelajar, pertemuan dengan bekas pelajar, pameran pekerjaan, membantu mencari internships dan pekerjaan.

Untuk tahun yang kedua, Kementerian telah menduduki UPPA ke-12 negara (daripada 80 universiti) untuk sokongan pelajar dan kejayaan dalam kursus ijazah mereka, dan ke-18 untuk tuan mereka.

Penyelidikan saintifik di peringkat antarabangsa

Dengan 24 unit penyelidikan yang dikaitkan dengan badan penyelidikan seperti CNRS, INRA dan INRIA, penyelidikan di UPPA merangkumi:

 • 5 tema strategik:
  • Persekitaran dan bahan
  • Geo-resources
  • Persekitaran akuatik dan sumber
  • Keadilan dan wilayah
  • Kawasan, sempadan dan pengadunan
 • dan satu tema transversal dan pelbagai disiplin: peralihan tenaga, alam sekitar dan sosial.
 • Institut Carnot ISIFoR (Institut kejuruteraan mampan sumber fosil).
 • Equipex MARSSEquipex MARSS (Pusat Spektrometri Massa untuk Reaktiviti dan Spesifikasi Sains).
 • Equipex dalam rangkaian Program XYLOFORESTXyloforest (pembangunan sektor kayu).
 • Labex dalam rangkaian STORE-EX (penyimpanan tenaga elektrokimia).
 • LabCom, makmal bersama dengan URGO.

Sebuah universiti yang berakar umbi di wilayahnya

Sejak didirikan pada tahun 1970, UPPA telah membentuk hubungan dengan mitra institusi dan perindustrian tempatan, menjadikannya pemain utama dalam pembangunan ekonomi selatan Aquitaine.

Ia telah menjalin beberapa hubungan yang sangat kuat dengan kontraktor utama, seperti Total, Turboméca, Arkema, Toyal, Messier-Dowty dan ia menyokong SME / SMI menerusi seratus perjanjian kerjasama.

UPPA juga disokong oleh pihak berkuasa tempatan dan merupakan bagian dari ComUEA, Komuniti Perguruan Tinggi dan Pertubuhan Pendidikan Tinggi di Aquitaine. Ia juga ahli SATT Aquitaine (Pemindahan Sains Aquitaine)

Sebuah universiti terbuka kepada dunia

Kerana keadaan geografinya, UPPA sangat baik untuk membangunkan kerjasama merentas sempadan asli dengan Sepanyol, dengan menubuhkan:

 • Projek PYREN: IDEFI (Inisiatif untuk kecemerlangan dalam latihan inovatif) yang dibiayai oleh "pelaburan untuk masa depan" daripada kerajaan,
 • ahli-ahli tertentu,
 • latihan dalam syarikat,
 • 10 darjah berganda dan penyelia tesis bersama (34 tahun 2015).

UPPA menganjurkan 1,700 pelajar antarabangsa dan menawarkan peluang kepada pelajarnya sendiri untuk mobiliti antarabangsa melalui banyak perkongsian:

 • 51 negara rakan kongsi di seluruh dunia,
 • 80 perjanjian kerjasama antara universiti,
 • 179 universiti rakan kongsi Erasmus.

Tenaga dan Alam Sekitar, kata kunci untuk projek I-SITE dikendalikan oleh UPPA

Sebagai sebahagian daripada program "Masa Depan Pelaburan" yang dilancarkan oleh kerajaan, UPPA mengemukakan cadangan untuk projek I-SITE (Inisiatif - Sains - Inovasi - Wilayah - Ekonomi) dengan projek E2S - Energy Environment Solutions. Pra-terpilih pada bulan Jun 2016, projek itu didasarkan pada sebuah konsortium dengan INRA dan lnria yang dikaitkan dengan kawasan R dan swasta yang rantau ini

Konsortium akan menjalankan projek ini mengenai tenaga dan peralihan alam sekitar , dalam sinergi dengan syarikat-syarikat (Total, Arkema, TIGF dan Enfran Helicopter Engines) dan rakan akademik (CEA, CNRS, University of the Basque Country dan University of Saragossa). E2S juga disokong oleh kerajaan tempatan: Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes Région, Pyrénées-Atlantiques dan Landes Départements , Pau Béarn Pyrénées Communauté d'agglomération , Mont-de-Marsan Agglomération , dan Lacq-Orthez dan Basque Communautés de communes .

Pasukan E2S akan menghadapi cabaran yang berkaitan dengan peralihan tenaga, geo-sumber, habitat akuatik dan kesan alam sekitar perubahan semula jadi dan antropogenik, sejajar dengan perkembangan penyelidikan dan inovasi oleh rakan industri utama. Objektifnya adalah untuk memecahkan halangan saintifik yang disasarkan (penyimpanan CO2, pengeluaran biogas, bateri baru, pembangunan pesawat elektrik sepenuhnya, dan sebagainya).

Pakar dalam Sains, Kemanusiaan, Sosiologi dan Undang-undang akan meningkatkan daya tarikan antarabangsa UPPA dalam bidang canggih dengan institusi terkemuka di dunia (Stanford, Berkeley, MIT, dll) khususnya melalui kerusi bersama; dasar kualiti yang lebih tinggi lagi, kursus pascasiswazah yang diajar dalam bahasa Inggeris dalam bidang E2S.

Projek ini juga melibatkan perubahan tadbir urus dan organisasi universiti, yang akan bergerak ke arah struktur berdasarkan tiga fakulti utama, masing-masing termasuk pengajaran, penyelidikan, dan inovasi. Usaha khusus akan dibuat mengenai sumber manusia untuk meningkatkan bilangan penyelidik akademik dalam tema E2S. Perkongsian industri tempatan akan melengkapkan kekuatan konsorsium, memberikan leverage yang signifikan kepada penyelidikan dan inovasi dalam bidang ini.

Lokasi

Anglet

Alamat
Allée du Parc Montaury
64600 ANGLET

64600 Anglet, Nouvelle-Aquitaine, Perancis
Telefon
00 33 5 59 40 70 00

Bayonne

Alamat
8 allées des platanes
64100 BAYONNE Cedex

Bayonne, Nouvelle-Aquitaine, Perancis

Mont-de-Marsan

Alamat
371, rue du Ruisseau - BP 201
40004 MONT-DE-MARSAN

40000 Mont-de-Marsan, Nouvelle-Aquitaine, Perancis

Pau

Alamat
Université de Pau et des Pays de l'Adour
Avenue de l'Université
BP 576
64012 PAU cedex

64000 Pau, Nouvelle-Aquitaine, Perancis

Tarbes

Alamat
11 Rue Morane-Saulnier, 65000 Tarbes, France
Tarbes, Occitanie, Perancis

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami