Université de Nantes

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Université de Nantes tidak pernah berhenti bergerak ke hadapan. Menghadapi cabaran hari ini, kami sentiasa mencipta semula diri kami.

Dalam 50 tahun yang lalu, Université de Nantes telah mengambil latihan dan penyelidikan ke peringkat tertinggi dan, pada tahun 2015 mengambil tempat di Times Higher Education World Ranking University . Université de Nantes disenaraikan di antara 25 universiti terkemuka Perancis . Dalam 50 tahun ini, kami telah berkembang dengan pesat.

Menuju model baru Universiti

Université de Nantes memupuk semangat, keberanian, kemurahan hati, dan keberanian. Prinsip-prinsip ini, yang biasanya berkaitan dengan belia, adalah tanda dagangan kami. Falsafah ini membawa kita untuk mencapai taraf yang lebih tinggi. Ia mendorong kita, dalam dunia yang pantas berubah, untuk mencipta model baru universiti. Model ini ingin terbuka kepada persekitarannya dan memberi tumpuan kepada perubahan masyarakat. Ia bersedia menghadapi cabaran masyarakat kita dari segi penyelidikan, latihan, inovasi, promosi budaya saintifik, integrasi pelajar dalam fabrik sosio-ekonomi, dan prestij antarabangsa.

Model ini meletakkan pelajar di pusat perhatiannya dan, lebih dari sebelumnya, manusia berada di tengah-tengah dinamika dan cita-cita mereka. Kekuatan universiti terletak pada pelaburan dan kualiti penyelidik, profesor, pensyarah, guru, dan kakitangan perpustakaan, jurutera, kakitangan pentadbiran, juruteknik, jabatan perkhidmatan dan kesihatan.

Kita terpaksa memupuk perbezaan ini dan menyambung bakat.

shallow focus photography of person in white and black striped top writing on white paperLonely Planet / Unsplash

Universiti yang kreatif dan berani

Université de Nantes memudahkan kerjasama dan menjadikan kajian interdisipliner sebagai faktor inovasi dan kejayaan.

Université de Nantes terletak di persekitaran semula jadi yang indah yang terletak di tengah-tengah Nantes, sebuah bandar yang terkenal dengan daya hidup, budaya, pembangunan ekonomi dan kualiti hidupnya. Terima kasih kepada 2 kampus Saint-Nazaire dan La-Roche-sur-Yon, Université de Nantes mengekalkan kehadiran yang kuat di wilayah itu.

Di dalam kampusnya, pelbagai disiplin bertemu untuk memperkaya satu sama lain. Université de Nantes adalah salah satu daripada universiti Perancis yang jarang berlaku untuk mempromosikan interdisiplineriti. 38,000 pelajar bercampur dalam 20 fakulti dan sekolah di sana. 295 kepakaran diwakili, 44 makmal bekerja dalam semua bidang pengetahuan.

Menjadi salah satu universiti terkemuka di Perancis.

Persekitaran ini membolehkan pengalaman baru, penciptaan interaksi kaya, yang kami dorong. Université de Nantes telah menjadikan dirinya sebagai matlamat untuk menjadi salah satu universiti terkemuka Perancis dalam tempoh 10 tahun ke depan. Contoh-contoh amalan yang diskriminasi, dalam penyelidikan dan latihan juga banyak. Kami berhasrat untuk memperbaiki mereka untuk bertindak balas terhadap perubahan sosial yang rumit di hadapan kita.

Pot melting ini, kepelbagaian ini menjadikan Université de Nantes tempat yang menarik, baik menyambut dan kreatif. Ia adalah universiti di mana pergerakan adalah realiti yang kelihatan dan merangsang.

Universiti terbuka dan warganegara

Université de Nantes secara aktif mengambil bahagian dalam pembangunan rantau ini dengan meningkatkan pengetahuan, kekayaan, dan potensi, sehingga masa depan berlaku di sini!

Université de Nantes ingin menjadi pemain utama dalam pembangunan masyarakat: latihan peringkat tinggi, penyebaran pengetahuan, penciptaan nilai melalui penyelidikan dan pemindahan teknologi.

three people sitting in front of table laughing togetherBrooke Cagle / Unsplash

Penggerak inovasi

Dalam konteks perubahan sosial dan ekonomi, keupayaan untuk membuat pembaharuan adalah lebih utama daripada apa-apa daya saing. Université de Nantes secara aktif menyumbang kepada inovasi kecekapan sosioekonomi menerusi penyelidik, makmal, peralatannya, dan platform teknologi terkini, para graduan baru-baru ini yang merupakan kumpulan kemahiran dan bakat yang luar biasa.

Pemain utama dalam komuniti

Kebudayaan, sukan dan penyumbang masyarakat yang benar, universiti kami juga menggalakkan pemulihan kawasannya dengan memperkayakan perdebatan awam dan dengan merangsang kreativiti: persidangan, peralatan media terkini, program artis di dalam kediaman, sukan peringkat tinggi, komitmen pelajar melalui 150 organisasi pelajar.

Dengan terlibat dalam isu-isu tempatan serta mempunyai impak ke peringkat antarabangsa, Université de Nantes menunjukkan keupayaannya untuk bermain dengan skala wilayah baru. Ini penting untuk sebarang pembangunan.

Lokasi

Nantes

Alamat
Rue Christian Pauc
44035 Nantes, Pays de la Loire, Perancis

Saint-Nazaire

Alamat
Boulevard de l'Université
44600 Saint-Nazaire, Pays de la Loire, Perancis

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami