Université Côte d’Azur (UCA)

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Université Côte d'Azur adalah kumpulan baru pendidikan tinggi di Riviera Perancis yang menyatukan pemain utama pendidikan tinggi dan penyelidikan di rantau ini. Université Côte d'Azur berhasrat untuk membangunkan model abad ke-21 yang baru untuk universiti Perancis, berdasarkan interaksi baru antara disiplin, satu bentuk penyelarasan baru antara penyelidikan, pengajaran, dan inovasi, dan perkongsian yang kuat dengan sektor swasta dan pihak berkuasa tempatan. Pada Januari 2016, Université Côte d'Azur memenangi anugerah "IDEX" berprestij daripada kerajaan Perancis untuk projek UCAJEDI, meletakkannya di antara 10 universiti bertaraf dunia yang paling tinggi, universiti yang komprehensif di Perancis.


Sekilas

Penyelidikan

 • 4218 orang yang terlibat dalam penyelidikan dalam makmal peringkat A atau A
 • 493 kerjasama penyelidikan dan latihan aktif
 • 53 projek ANR dibiayai
 • 35M euro diperoleh melalui kontrak penyelidikan
 • 76 negara dan 48 hadiah dan anugerah antarabangsa

Pendidikan

 • 1,700 Ph.D. pelajar
 • 8,000 pelajar Sarjana
 • 16,000 pelajar sarjana muda
 • 22 jauh kursus e-Pembelajaran dan lebih banyak lagi
 • 59 paten dan 37 lesen
 • Pusat pembelajaran baru di SophiaTech memberi tumpuan kepada inovasi dan perkongsian pengetahuan

Antarabangsa

 • Wilayah luar sempadan yang luar biasa, yang dalam beberapa puluhan km², adalah pembawa jenama bertaraf dunia (Nice, Sophia Antipolis, Cannes, Grasse, Monaco, Itali)
 • 20% pelajar asing
 • 6 kampus di luar negara
 • 100 projek yang dibiayai oleh Eropah, termasuk geran Majlis Penyelidikan Eropah (ERC)
 • Lebih daripada 100 pasukan antarabangsa di luar negara

UCA

Universiti Abad 21

Université Côte d'Azur terdiri daripada 13 institusi cemerlang, bekerja bersama sebagai ONE UNIVERSITY. Kami mencabar diri kita dalam segala cara. Kami memecahkan halangan di hampir setiap bidang. Kami melampaui batas. Kami mencari yang terbaik daripada kita, yang terbaik untuk anda, untuk menjadikan dunia kita lebih baik.

Skop alt = "Oleh itu, UCA menyatukan semua entiti dan penyelidikan dan penyelidikan tinggi awam dan swasta, yang terkenal dan dapat dilihat di tempat kejadian antarabangsa, yang terdapat di Côte d'Azur. Ciri inovatif dari amalan kerjasama yang tersendiri akan mewujudkan keadaan penganjuran diri untuk kecemerlangan, ia akan mendorong kemunculan sains masa depan, latihan, dan inovasi.

 • Université Nice Sophia Antipolis (UNS), intensif penyelidikan, hadir dalam semua peringkat antarabangsa;
 • Dua Badan Penyelidikan Kebangsaan: CNRS dan Inria, masing-masing mempunyai pelbagai disiplin dan lambang sains digital;
 • Satu lagi kumpulan yang menyertai alt = "UCA adalah Observatori Côte d'Azur (OCA). Dengan kira-kira 450 kakitangan yang terletak di empat tapak (Mont Gros dan Valrose di Nice, Sophia Antipolis dan Balai Cerap Plateau de Calern). oleh Charles Garnier, OCA mempunyai warisan seni bina dan saintifik yang luar biasa, Tetapi jauh dari melihat ke masa lalu, ia tetap merupakan pusat yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk penyelidikan dalam bidang Sains Bumi dan Astronomi konsortium dengan mekanik ketepatan, pusat pengkomputeran berprestasi tinggi dan pemerhatian maya.
 • Centre Hospitalier Universitaire (CHU) of Nice, pusat kebangsaan utama untuk simulasi dan inovasi dalam hematologi, sumber dan terapi biologi yang menempatkan saintis asas bersebelahan dengan penyelidik dan jurutera perubatan;
 • EDHEC dan SKEMA, dua Sekolah Perniagaan yang cemerlang dalam semua peringkat antarabangsa; kehadiran dua Sekolah Perniagaan, yang hadir dalam ranking dunia, membawa kepada projek, sebagai tambahan kepada aktiviti penyelidikan dan latihan mereka, budaya jaminan mutu
 • Konsortium enam Sekolah Seni, aktif di dunia antarabangsa, yang terdiri daripada pertubuhan bertaraf dunia, adalah jaminan keaslian visi kami dan akan meningkatkan kreativiti pendekatan kami. Secara keseluruhan, setiap pemain membawa sumbangan yang unik dengan nilai tambah tinggi dan dimensi baru.
 • Pusat National de Création Musicale, adalah salah satu daripada enam pusat muzik ciptaan Perancis. Misinya adalah untuk menyebarkan dan mempromosikan repertoir muzik kontemporari dengan menyebarkan kegiatannya terutama pada empat paksi: pengeluaran, penyiaran, latihan, dan penyelidikan.
 • Ecole Nationale Supérieure d'Art Villa Arson, ia adalah sebuah institusi kebangsaan yang unik yang ditujukan untuk seni kontemporari. Ia bersatu semula di satu tempat di sekolah seni, pusat seni, kediaman artis, dan sebuah perpustakaan khusus. Bangunan tersebut telah disenaraikan oleh Patrimoine du XXe siècle
 • Sekolah Reka Bentuk Mampan (SDS), membentuk masa depan, dengan tumpuan yang bertanggungjawab ke atas 4 pilar pembangunan lestari melalui kaedah pembelajaran yang baru dan kreatif dengan perkongsian dengan industri.
 • Ecole Supérieure de Danse de Cannes Rosella Hightower, Sejak penubuhannya pada tahun 1961, Ecole Superieure de Danse de Cannes Rosella Hightower telah menjadi salah satu sekolah tarian profesional utama dunia dari segi balet klasik, tarian kontemporari dan latihan Jazz. Perkongsian ESDC dengan syarikat-syarikat tarian profesional, antaranya Les Ballets de Monte-Carlo, atau pertandingan antarabangsa sebagai Le Prix de Lausanne.
 • Conservatoire National à Rayonnement Régional de Nice (CNRR). Sejak tahun 1957, Konservatori telah memenuhi lebih daripada 50 000 pelajar dari lebih 50 negara yang berbeza dan telah mengalu-alukan seramai pemuzik yang hebat, sama ada sebagai pelajar atau sebagai guru dari seluruh dunia.


alt = "Ambilan UCA

Penyelidikan, Buat, Inovasi

Université Côte d'Azur telah diwujudkan pada tahun 2015, untuk menghidupkan cita-cita bersama para pemain utama dalam pendidikan tinggi dan penyelidikan di Riviera Perancis. Sebagai kelompok pendidikan tinggi yang merangkumi universiti penyelidikan utama, pelbagai agensi penyelidikan peringkat tinggi dan makmal, sekolah perniagaan elit, dan sekumpulan sekolah seni dan reka bentuk yang terkenal di peringkat antarabangsa, alt = "UCA berada pada kedudukan yang baik untuk menyediakan pelbagai penyelesaian disiplin, kreatif cabaran kompleks yang ditimbulkan oleh dunia yang pantas berubah.

Membina sejarah kaya di Riviera Perancis sebagai pusat inovasi seni dan teknologi dan sebagai rumah taman teknologi terbesar di Eropah (Sophia Antipolis), penglihatan kita berdasarkan kecemerlangan sains dan pendidikan, tumpuan yang kuat antarabangsa, hubungan yang mendalam dengan masyarakat setempat rakan kongsi perindustrian dan kerajaan, dan pandangan disiplin disiplin yang tegas. Program penyelidikan dan pendidikan kami adalah buah-buahan interaksi tersusun antara disiplin, kemasukan dimensi manusia, artistik, dan pengurusan kepada projek kami, dan asas yang ketat berdasarkan pendekatan kuantitatif, digital, dan didorong data.

Sebagai pengiktirafan agenda ambisius dan kecemerlangan saintifik, pada bulan Januari 2016 alt = "UCA dianugerahi anugerah berprestij" IDEX "(Excellence Initiative) oleh kerajaan Perancis, meletakkan alt =" UCA di kalangan sekumpulan kecil profil tinggi, universiti bertaraf dunia bertaraf dunia dan memberikan sumbangan untuk membantu kami mencapai matlamat kami untuk mengubah universiti dan rantau kami. Kami juga baru-baru ini telah memenangi beberapa anugerah utama utama lain untuk menyokong aktiviti kami, terutamanya, pendidikan berterusan, pendidikan sarjana muda dan siswazah, dan keusahawanan.

Dengan lebih dari 20% fakulti dan pelajar kami yang datang dari luar negara, alt = "UCA sangat berpaling ke dunia luar, satu aspek yang terus diperkuat dengan penciptaan perkongsian antarabangsa elit dan pembangunan program pendidikan antarabangsa yang baru yang akan diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris. Perkhidmatan baru juga telah dicipta untuk membantu menarik para penyelidik dan pelajar antarabangsa dan membenarkan mereka menyelesaikannya di rantau ini, serta membantu fakulti universiti menerbitkan penyelidikan mereka di jurnal antarabangsa.

alt = "UCA juga berusaha untuk membangunkan kemahiran keusahawanan dan perniagaan di kalangan para penyelidik dan pelajar. Sejumlah program baru bertujuan untuk memberi semangat keusahawanan kepada pelajar di semua peringkat dan memberi mereka alat yang diperlukan untuk mencapai impian mereka. idea-idea juga di tengah-tengah banyak syarikat di rantau ini, sama ada mereka berdasarkan penyelidikan universiti atau diasaskan oleh ahli universiti.

Akhirnya, alt = "UCA sedang berusaha untuk menjadi pemangkin yang akan mengubah rantau Côte d'Azur, menyumbang kepada pertumbuhannya dengan menyediakan penyelesaian kepada masalah perniagaan melalui aktiviti perundingan, pendidikan berterusan, dan melalui pelesenan penemuan kepada syarikat baru dan yang sedia ada Pertukaran gagasan yang berterusan antara universiti dan rantau ini merupakan penyumbang penting kepada pertumbuhan dan kejayaannya. Banyak alt = "Penyelidikan terkemuka UCA boleh diterjemahkan ke dalam penyelesaian, produk, dan syarikat yang akan memberi manfaat kepada masyarakat dan ekonomi.

Lokasi

Nice

Alamat
Campus Valrose, Batiment M
28 avenue Valrose
Nice cedex 2

06108 Nice, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Perancis

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami