Theseus International Management Institute

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Subuh abad ke-21 akan dilihat kembali sebagai satu tempoh perubahan besar dan satu lagi daripada miopia yang tidak dapat dipercaya pada sebahagian orang sezaman. Sedikit seperti bagaimana kita cenderung untuk melihat kembali pada abad ke-18 dan bertanya "bagaimana orang pintar tidak dapat melihat apa yang berlaku."

Globalisasi, tanpa mengira sama ada seseorang menumpukan pada pro atau kontra, mencabar akar utama sistem tadbir urus kami dan proses yang digunakan untuk mengesahkan pemerolehan dan penggunaan kuasa. Peranan korporat yang digunakan untuk bermain, seperti juga pelakon sosial seperti NGO, semakin berubah pada kadar yang pantas. Perubahan demografi menyebabkan pengubahsuaian struktur besar-besaran dalam cara negara-negara perindustrian (penuaan) beroperasi berbanding dengan yang (muda) yang membangun. Perubahan dalam persekitaran fizikal kami menyebabkan pemikiran radikal tentang bagaimana sumber-sumber yang digunakan dan untuk tujuan apa. Teknologi digitalisasi dan pengintegrasian, tiang kembar revolusi maklumat, sedang memusnahkan struktur ekonomi dan sosial yang diketahui. Sifat spatial dan temporal hubungan kerja berubah secara mendadak dan teknologi kini menjadi komoditi. Batasan industri telah menjadi "kabur" dan peraturan persaingan sedang ditakrifkan semula walaupun permainan sedang bermain. Dan senarai "isyarat" terus dan terus.

Banyak pengulas (dan kebanyakan lembaga pendidikan pengurusan) melihat semua ini dan menegaskan tiada apa yang benar-benar berbeza daripada sebelumnya; bahawa "dot com" bust "membuktikan" bahawa apa-apa perkara sebagai "ekonomi baru" tidak wujud, bahawa "perniagaan perniagaan adalah perniagaan", bahawa semua yang diperlukan adalah sedikit fleksibiliti dan kelajuan dan dash pengurusan hubungan pelanggan. Pada dasarnya, tidak perlu risau, seseorang hanya perlu mendapatkan "asas" yang betul, yang lain akan mengikuti.

Di Theseus, kami percaya bahawa ini adalah penilaian yang sangat menyimpang dan salah terhadap peristiwa yang berterusan dan implikasinya akibat pandangan mekanikal fenomena sosial. Memang, di bawah pengaruh Newton dan mekanik langit dia mengucapkan, imej mesin "telah memberikan pengaruh yang tidak dapat dinafikan pada kebanyakan bidang sains sosial dan khususnya kajian pengurusan. Ini telah membawa kepada kepercayaan bahawa apabila keadaan permulaan dan persamaan pergerakan sesuatu sistem telah ditentukan, tingkah lakunya boleh diramalkan dan dikawal. Sekiranya terdapat sebarang penyelewengan dari urutan kejadian sebab-sebab yang diramalkan (sepertinya sepertinya baru-baru ini), ini hanya boleh disebabkan oleh kesilapan manusia tentang pemikiran atau pengukuran dan penawar harus ditemui dalam latihan orang untuk secara teknikal lebih mahir.

Dan ini adalah apa yang ditubuhkan pendidikan pengurusan, di mana paradigma "pengurus-sebagai-juruteknik" masih memerintah, seolah-olah bersungguh-sungguh melakukan.

Namun begitu, terdapat banyak penyelidikan dalam bidang bersebelahan yang mencabar pemahaman kita tentang bagaimana sistem otak dan saraf beroperasi, bagaimana kognisi dan emosi berinteraksi, bagaimana linguistik dan semiotik dapat menyumbang kepada pemahaman kita tentang dunia di sekeliling kita, mengubah pandangan kita tentang kausalitas dan keupayaan kami untuk mengawal sistem yang kompleks. Terdapat kawah intelektual yang menggelegak dengan perkembangan baru yang menarik dan tabiat mental untuk memahami dan "mengurus" dunia di sekeliling kita. Terdapat keperluan untuk menggabungkan perkembangan baru ini ke dalam pemikiran kita mengenai organisasi, pasaran, perniagaan, dan pengurusan.

Di Theseus, semua aktiviti kami diselitkan dengan keseronokan ini dan prospek untuk melampaui norma pemikiran yang telah ditetapkan dalam cara yang relevan. Kami menghargai cabaran ini.

Peranan eksekutif telah menjadi pekerjaan yang terlalu serius untuk ditinggalkan kepada orang-orang yang bentuk utama tindakannya adalah tegang, dikodkan, reaksi kepada tuntutan pemegang saham. Eksekutif "keras kepala" esok adalah orang yang boleh bermain dengan idea serta membawa penutupan kepada perdebatan.

Lokasi

Nice

Alamat
Nice, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Perancis

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Pada masa ini tidak ada program untuk dipaparkan

Sila menapis carian di atas, lihat kategori popular kami di bawah atau melakukan carian kata kunci.


... or simply by choosing your degree: