The Polytech Orléans engineering faculty

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

The Polytech Orléans engineering faculty

Polytech Orléans adalah sebahagian daripada rangkaian Polytech kebangsaan sekolah kejuruteraan universiti. Sebagai ahli kumpulan eksklusif ini, Polytech'Orléans menawarkan program yang unggul dengan pelbagai jurusan dalam bidang kejuruteraan, hanya satu jam di selatan Paris, di kampus berhutan.

Daya saing industri yang kukuh dan sinergi tempatan antara industri, penyelidikan dan latihan telah membawa kepada penciptaan hab daya saing dalam "Sains dan Sistem Tenaga Elektrik" dan satu lagi mengenai sensor. Kosmetik Valley sangat dekat dengan Orléans dengan syarikat terkenal dalam bidang ini.

Aset

Program multidisiplin yang dicadangkan oleh Polytech'Orleans menyediakan lulusannya dengan kemahiran dan kepakaran yang bervariasi yang diperlukan untuk menjadi pemimpin inovatif esok. Kurikulum kami mempunyai label EURACE.

... dengan kemudahan berteknologi tinggi dan peralatan canggih ...

 • Dua tapak (Galilee dan Vinci) dengan lebih daripada 150 000 kaki persegi pembinaan baru-baru ini
 • Sumber komputer termasuk 22 makmal, internet, dan pencetak laser, dengan pelbagai pilihan perisian (CAD, perhitungan berangka, simulasi, dan lain-lain)
 • Amphitheater, studio audiovisual, dan makmal bahasa
 • Peralatan untuk penyelidikan asas dan teknologi yang disediakan untuk pelajar untuk kursus dan projek tertentu:
 • penganalisis spektrum
 • terowong angin subsonik
 • bangku ujian automotif
 • sistem fiberoptik
 • makmal laser
 • pengimbasan mikroskopik elektron
 • reaktor plasma
 • odometers

Sekolah Etika dan Koperasi

Komited ke arah Pembangunan Mapan

Dalam rangka Projek Green University of Orléans, sekolah itu tegas untuk menghormati Tanggungjawab Pembangunan Mampan dan Masyarakat. Terdapat paksi strategik yang berbeza untuk pendekatan ini yang mana tadbir urus, pelan tindakan, dan beberapa petunjuk telah ditetapkan. Lima paksi utama yang dikenalpasti ialah:

 • Penggunaan dan pengeluaran yang mampan: inventori pengeluaran dan tindak lanjut - dari pengumpulan dan proses sisa yang selamat kepada proses berbahaya - akan dilaksanakan melalui, sebagai contoh, menubuhkan dasar untuk pengurusan aliran percetakan.
 • Pendidikan dan Latihan: sekolah melatih pembuat keputusan esok dan kemudian bertanggungjawab untuk meningkatkan kesedaran mereka dalam pembangunan mampan kerana tingkah laku dan keputusan mereka akan mempengaruhi Masa Depan Kemanusiaan.
 • Perubahan Iklim dan Tenaga: objektif yang dipaparkan adalah untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau. Jejak karbon bangunan dan kegiatannya akan dijalankan dengan penyertaan kuat para pelajar dan kakitangan kejuruteraannya
 • Pengangkutan dan mobiliti yang mampan: Polytech mengalu-alukan sebilangan besar pelajar kejuruteraan dan kakitangan di Kampus dan perjalanan mereka mesti diambil kira untuk membayangkan menghadkan kesan alam sekitar.
 • Tadbir Urus: pendekatan pembangunan lestari tidak dapat dijalankan secara terpencil. Ia memerlukan sokongan dan penglibatan semua pihak berkepentingan (pelajar kejuruteraan, kakitangan, pihak berkuasa tempatan ...). Ini melibatkan dorongan yang kuat dari pengurusan dan tadbir urus yang jelas.

Prihatin dengan Penggunaan Proses Penambahbaikan

Membuat kejatuhan pengurusan kualiti dalam pendekatan harian Polytech Orléans adalah matlamat yang menjadikan sekolah untuk proses penambahbaikan yang berterusan. Sekolah ini terlibat dalam projek yang bertujuan untuk mengamalkan proses penambahbaikan di semua peringkat fungsi dan berhasrat untuk diberikan pengesahan ISO 9001 sebelum akhir tahun 2014.

Kerja-kerja - bermula dalam rangka proses penambahbaikan yang digunakan untuk ucapan orang awam - mungkin juga membolehkan sekolah diberikan Label Marianne.

Akhir sekali, melaksanakan proses penambahbaikan juga bertujuan menempatkan sekolah dalam persekitaran yang mampan (lihat perenggan di atas) yang sangat disokong oleh konurbasi Orléans dan rangkaian sekolah Polytech.

Diikat untuk kesamaan gender

Pada majlis menandatangani Piagam Kesetaraan Gender dalam Pendidikan Tinggi Perancis,

Polytech Orléans melantik pengadil kesetaraan gender dan komited untuk menghormati kesamaan jantina. Tindakan yang berkesan - yang berkaitan dengan kedua-dua pelajar dan kakitangan kejuruteraan - telah dilaksanakan dan kewaspadaan terhadap nilai-nilai kesamaan ini tetap.

Rakan Institut Perkhidmatan Awam

Bersekutu dengan tindakan Institut Perkhidmatan Awam, Polytech Orléans mengiringi golongan muda yang telah membuktikan bahawa mereka mempunyai potensi dan motivasi, menawarkan mereka untuk membangunkan kemahiran yang diperlukan untuk memenuhi rancangan masa depan mereka.

Mengambil bahagian dalam tindakan yang membawa nilai komitmen, sekolah ini membantu golongan muda dengan potensi yang kuat serta meningkatkan pasukannya (pelajar kejuruteraan, guru, penyelidik, kakitangan pentadbiran dan teknikal) tanpa melepaskan tahap kecemerlangannya.

Berhati-hati dengan Pelajar dan Ahli Kakitangan Kejuruteraannya

Para pelajar kejuruteraan dan kakitangan menghabiskan banyak masa mereka di sekolah. Akibatnya, hubungan manusia memegang kedudukan utama dalam Polytech Orléans. Mengantisipasi hubungan profesional yang berpengalaman dalam syarikat-syarikat, sekolah sentiasa berusaha mengekalkan suasana kerja yang tidak dapat difahami. Ini membolehkan projek baru membangun dan menjawab kepentingan antarabangsa yang dikaitkan dengan latihan kejuruteraan.

Secara konkrit, mesyuarat tidak formal yang disebut Cause café sering diadakan dengan Ketua Sekolah dan kakitangan (sekali sebulan) dan dengan pelajar (sekali trimester). Sejak ia diwujudkan, sekolah telah melantik seorang pengantara yang bertanggungjawab membuat komunikasi lebih mudah, mewujudkan semula hubungan, menghantar aduan antara pengguna dan pengurusan. Pengantara ini juga merupakan rujukan sekolah untuk kesaksamaan gender (lihat perenggan di atas).

Peserta aktif dalam Program «Cordées de la réussite»

Sekolah ini mengambil bahagian dalam "Cordées de la réussite" yang dianjurkan oleh pihak berkuasa pendidikan serantau Orléans-Tours. Program ini bertujuan untuk:

 • Menindas halangan-halangan psikologi dan budaya yang boleh menghalang pelajar dari latar belakang yang sederhana dan membawa mereka ke penapisan sendiri apabila mereka mempunyai semua kemahiran yang diperlukan untuk memasuki sektor kecemerlangan,
 • Menggalakkan mereka untuk menjalankan kursus latihan jangka panjang, sama ada ini adalah peringkat asas intensif, pendidikan universiti atau kolej peringkat tinggi universiti.
 • Guru dan pelajar kejuruteraan dari sekolah bekerja dengan sekolah yang berbeza di kawasan serantau. Ucapan dan lawatan berlaku di sekolah menengah dan masing-masing Polytech mengalu-alukan murid-murid sekolah menengah untuk hari-hari pengenalan dan lawatan.

Komited untuk Pembangunan Etika Profesional

Setiap tahun sekolah menyewa beberapa pasukan kejuruteraan dalam pertandingan serantau untuk Promosi Etika Profesional. Pertandingan ini dianjurkan bersama dengan daerah-daerah Perancis Rotary dan Conférence des Grandes Ecoles (Persidangan universiti peringkat prestij). Ia menggalakkan para peserta berfikir tentang nilai untuk dilaksanakan untuk membina masyarakat esok. Sekolah menyokong acara ini kerana ia mengembangkan pemikiran etika pelajar sebagai kemasukan mereka dalam pendekatan kehidupan profesional.

Angka penting

Polytech Orléans itu:

 • 1 kursus bersepadu Polytech.
 • 5 kepakaran kejuruteraan.
 • 1 000 pelajar kejuruteraan.
 • 240 graduan dalam bidang kejuruteraan setiap tahun.
 • 5 800 graduan dalam bidang kejuruteraan.
 • 70 pelajar doktor.
 • 100 pensyarah dan penyelidik.
 • 50 kakitangan kakitangan pentadbiran dan teknikal.
 • 7 makmal penyelidikan yang berkaitan.
 • Lebih daripada 40 persatuan sukan dan budaya.
 • Bangunan seluas 15,253 m² di dalam kampus berhutan.

Lokasi

Orléans

Alamat
Université d'Orléans
Château de la Source
Avenue du Parc Floral
BP 6749

45067 Orléans, Pusat-Val de Loire, Perancis

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami