Institut d'etudes politiques de Paris

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Memperkenalkan Sains Po

Selama lebih dari seratus tahun, Sciences Po telah melatih minda muda yang terbaik di Perancis dan Eropah untuk perkhidmatan kepimpinan. Sebagai salah satu universiti paling terkenal di Eropah, Sciences Po menyediakan graduannya untuk mengambil tempat dalam perniagaan antarabangsa, organisasi pelbagai hala, kedudukan tanggungjawab awam, dan bidang-bidang lain.

Pelajar ditarik ke Sains Po - termasuk peningkatan bilangan (lebih daripada 25% daripada pelajar pelajar) pelajar dari luar negara - untuk komitmennya untuk memahami dunia kontemporari melalui landasan pluris disiplin dalam sains sosial. Pelajar antarabangsa khususnya memberi faedah bukan sahaja dari latihan pepejal dalam sejarah kontemporari dan kurikulum teras sintetik tetapi juga dari seminar latihan latihan terkenal Sains Po dan ciri-ciri lain dari pendekatan pedagogi yang intensif.

Apabila Sains Po menerima cabaran untuk menyertai pangkat pusat universiti antarabangsa yang hebat, pelajar dari Perancis dan seluruh dunia mendapati dalam temboknya peluang yang jarang berlaku untuk membangunkan fokus global pada soalan-soalan besar hari itu.

Pada masa yang sama, mereka akan terus menerima pemerhatian dan analisis yang ketat di dunia yang menggambarkan tradisi terbaik pendidikan Eropah.

Sains Po Hari ini dan Besok

Sains Po selalu lebih suka menggambarkan kedudukannya di atas pendidikan Perancis untuk kepimpinan. Mengikuti visi pendidikannya di seluruh bidang disiplin, Sains Po sibuk bekerja untuk menyesuaikan pendekatannya yang luas untuk kepakaran teknikal, gaya pengajarannya, dan asas penyelidikannya yang kuat kepada konteks yang semakin Eropah dan antarabangsa.

Singkatnya, matlamat sekolah adalah untuk kekal dapat menanggapi permintaan untuk kepakaran yang semakin khusus dengan pendidikan profesional yang berpusat luas dan sangat fokus. Alumni Sains Po biasanya membezakan diri mereka dengan keupayaan mereka untuk merebut pentingnya dan untuk membawa kemahiran sains sosial yang tajam untuk menanggungnya. Bukti keberkesanan pendekatan Sciences Po didapati dalam pelbagai sektor yang menggunakan graduan sekolah: dari perniagaan atau pentadbiran awam hingga penyelidikan, komunikasi, dan media.

Sains Po, sebenarnya, sebuah universiti kendiri sendiri yang mendaftarkan kira-kira 5,000 pelajar, termasuk 1,300 pelajar dari luar negara, dalam pelbagai program ijazah. Setengah daripada pelajar ini mengikuti program Sarjana atau program sarjana profesional. Di samping itu, beberapa ribu profesional bekerja setiap tahun mendapat manfaat daripada program-program latihan pertengahan kerjaya khusus yang dikembangkan oleh Sciences Po. Secara umum, pengajaran di Sciences Po bertujuan untuk memberikan pemahaman tentang prinsip-prinsip sains sosial yang mencukupi untuk melengkapkan para pelajarnya bukan hanya untuk memahami tetapi juga untuk memberi kesan kepada dunia yang mereka warisi. Mata pandang perbandingan dan lintas disiplin adalah penting kepada kurikulum yang berusaha untuk memahami kesalinghubungan dan konflik global, serta implikasi perdebatan sosial, politik, dan ekonomi semasa.

Arahan disediakan oleh kakitangan yang terdiri daripada kira-kira 1,200 guru, sebahagian besarnya ditubuhkan sebagai pengamal dalam bidang masing-masing. Jenis fakulti yang luar biasa ini diasaskan oleh nukleus kecil profesor berpengalaman yang mengajar sepenuh masa di Sciences Po.

Lembangan penyelidikan yayasan ini terdiri daripada tujuh pusat penyelidikan yang menyediakan rangka kerja bagi kira-kira 200 penyelidik. Penyelidikan menyumbang 20% ​​daripada anggaran tahunan yayasan; diambil dalam perspektif nasional usaha ini merupakan salah satu inisiatif terpenting dalam penyelidikan sains sosial di Perancis hari ini.

Perpustakaan Sains Po membina koleksi hampir juta dalam jumlah banyak dalam pelbagai bidang sains sosial dan sejarah abad ke-20, salah satu koleksi terkaya di Eropah. Perpustakaan ini, sebenarnya, merupakan pusat Perkhidmatan Dokumentari yang mengekalkan 16,000 akhbar akhbar pada pelbagai tajuk-tajuk sub-topik yang merangkumi hampir sepanjang abad, dan yang setiap tahun menggali dan mengindeks kira-kira 17,000 artikel dari 6,000 terbitan berkala yang Perkhidmatan Dokumentari melanggan.

Akhirnya, sebagai universiti, Sains Po mengutip dengan alat yang tidak ternilai untuk penyebaran pengetahuan baru dalam sains sosial: Presses de Sciences Po, yang menerbitkan tiga puluh karya baru setiap tahun bersama dengan enam jurnal akademik kedudukan dan pembaca antarabangsa. The Press mengekalkan senarai belakang 750 tajuk.

Lokasi

Paris

Alamat
27, rue Saint-Guillaume
7500 Paris, Île-de-France, Perancis

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Pada masa ini tidak ada program untuk dipaparkan

Sila menapis carian di atas, lihat kategori popular kami di bawah atau melakukan carian kata kunci.


... or simply by choosing your degree: