ITECH Lyon

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

ITECH-Lyon telah melatih Jurutera, selama lebih dari satu abad, dalam bidang bahan (plastik, komposit tekstil), kimia (cat-dakwat-pelekat), kosmetik dan barang kasut kulit-kulit. ITECH-Lyon adalah sekolah swasta yang dicipta oleh para profesional dan disokong oleh persatuan dan organisasi profesional. Antarabangsa adalah teras ITECH-Lyon yang membangunkan kehadiran dan pertukaran di seluruh dunia (dari Amerika Syarikat ke China dan Eropah).

Lawati laman web Eropah kami untuk mengetahui lebih lanjut: ITECH-EURO.eu

Jika Pengajaran adalah kerjaya pertama ITECH-Lyon, penyelidikan dan inovasi adalah kubu kuatnya. Ini menerjemahkan melalui perkongsian yang kuat dalam bidang penyelidikan dan pembangunan di serantau, kebangsaan dan Eropah.

 • 500 pelajar
 • Institusi swasta untuk pendidikan tinggi
 • Perjanjian pertukaran antarabangsa
 • Ijazah kejuruteraan yang diiktiraf oleh "Suruhanjaya des Titres d'Ingénieur"

Unik dan berbeza

Institut Tekstil dan Chimique de Lyon (Institut Tekstil dan Kimia Lyon) adalah satu-satunya sekolah kejuruteraan yang terus diturunkan dari sekolah tekstil, kulit dan kimia yang diasaskan oleh para profesional di Lyon lebih dari satu abad yang lalu. ITECH-Lyon melatih jurutera dalam plastik, tekstil, komposit dan kimia dengan memeriksa cat, dakwat, pelekat, kosmetik, kulit dan kegunaannya (kasut, barangan kulit). Dengan status bersekutu, ITECH-Lyon adalah Grande Ecole yang dicipta dan disokong oleh kesatuan profesional dan syarikat. Sebagai tambahan kepada kursus kejuruteraan utamanya, ITECH-Lyon menawarkan kursus dari peringkat sarjana hingga peringkat pascasarjana: BTS (Brevet de juruteknik kejuruteraan - sijil latihan vokasional yang lebih tinggi), gelar profesional (yang dianugerahkan oleh Université Claude Bernard) dan Specialist Masters (Conférence des Grandes Ecoles seal approval) ITECH Lyon menguatkan kehadirannya di seluruh dunia dan pertukaran antarabangsa (dari Amerika Syarikat ke China, dan juga Eropah). Walaupun Pendidikan adalah kerjaya utama ITECH-Lyon, hubungan perindustrian antara kekuatannya Ini membawa kepada penciptaan perkongsian yang kuat dalam bidang penyelidikan dan pembangunan di kedua-dua wilayah, di seluruh negara dan di seluruh Eropah tetapi juga dalam pendidikan profesional, siswazah dan bukan lanjutan yang berterusan. ITECH-Lyon dan anak syarikatnya, ITECH Entreprises, membuat julat penuh mereka sumber teknikal dan sumber manusia yang tersedia kepada syarikat, melalui pelbagai bentuk kontrak. Perkhidmatan ini termasuk projek penyelidikan selama setahun atau lebih dengan kerjasama universiti, kajian industri, analisis, percubaan, perundingan, penyewaan peralatan termasuk peminjam kakitangan yang mungkin (profesor penyelidikan sepenuh masa) dan latihan vokasional. Seperti yang digariskan oleh Louis Philippe Reynaud, Presiden ITECH, dan Jérôme Marcilloux, Ketua Pengarahnya: "Sekolah kami menyumbang untuk meningkatkan nilai tambah syarikat melalui inovasi."

ITECH, lebih daripada satu institut, sebuah institusi berusia seratus tahun.

 • ITECH dilahirkan pada 1988 dari penggabungan ESITL dan EFT, dua sekolah pendidikan tinggi yang diasaskan oleh profesional.
 • ESITL (Sekolah Tinggi Sekolah Tekstil Lyon) diasaskan pada tahun 1840, perwujudan tradisi luar biasa industri sutera Lyon.
 • EFT (Sekolah Tanning Perancis), yang diasaskan pada tahun 1899, adalah cabang Institut Kimia Perindustrian Universiti Lyon, yang pertama kali berkecimpung dalam Kulit sebelum bercabang ke Kejuruteraan Plastik (dengan CNAM) sebelum menambah jabatan Cat, Tinta dan Perekat pada tahun 1969 dan seterusnya menjadi ESCEPEA (Sekolah Tinggi Kulit dan Cat, Tinta dan Perekat) pada tahun 1983.
 • Penggabungannya dengan ESITL pada tahun 1988 menyaksikan penciptaan ITECH dan membawa kepada penciptaan jabatan Tekstil.
 • ITECH, yang mewarisi kepakaran profesional kedua-dua sekolah induknya, berjaya menggunakan sifat pelengkap ajaran mereka dan hubungan rapat yang selalu mereka persal dengan dunia perniagaan. Sebagai tambahan kepada aset ini, ITECH menawarkan pendidikan progresif, kerana kursusnya secara sistematik menggabungkan mesin baru dan perkembangan teknologi.

ITECH-Lyon diasaskan dengan tujuan menggabungkan 4 bidang profesional ke dalam satu kursus pengajian yang memberi tumpuan kepada "bahan polimer dan salutan": kimia perumusan, kejuruteraan plastik, kulit dan tekstil. pic_1_surfpic_2_glassespic_3_cars ITECH-Lyon melatih jurutera dalam bidang polimer dan aplikasi mereka, terutamanya plastik, tekstil, komposit dan kimia (meliputi cat, dakwat, pelekat, dan kosmetik), serta kulit dan kegunaannya (kasut, barangan kulit). ITECH-Lyon adalah persatuan swasta dan Grande Ecole yang diiktiraf Negeri, diwujudkan dan disokong oleh kesatuan profesional dan syarikat. ITECH Lyon menguatkan kehadirannya di seluruh dunia dan pertukaran antarabangsa melalui kontrak akademik dan perindustrian yang istimewa. Inovasi adalah moto ITECH-Lyon, yang ia terpakai untuk kedua-dua kursus dan Penyelidikannya

Sekolah: Lebih daripada 450 Pelajar

4 peringkat latihan: * Jurutera ITECH: 3 tahun (penerimaan pasca siswazah) 4 jurusan: Pembentukan Kimia (cat, dakwat, pelekat, kosmetik, dll ...), Plastik dan komposit, Tekstil dan komposit, Kulit. Kemasukan ke pengajian siswazah (Sarjana Muda dalam Kimia, ...). Diiktiraf oleh CTI (Jawatankuasa Kelayakan Kejuruteraan Perancis) dan EURACE. BARU Eropah BARU: Formula Kimia utama; semua kursus yang diajar dalam bahasa Inggeris; Ditaja oleh Industri Cat (yuran pengajian dan Internships) * Specialized "Mastère": 1 tahun "Inovasi dan kejuruteraan produk baru: dari konsep ke pasaran." Kemasukan ke peringkat pasca siswazah (kejuruteraan ijazah, tuan atau bersamaan) sebagai latihan awal atau pendidikan berterusan. Kursus yang diiktiraf oleh Conférence des Grandes Ecoles. * Sijil Kosmetik dan Perumusan Produk berwarna: Perekat / kosmetik / warna / cat 1 tahun dan dakwat 1 tahun. Kemasukan selepas 2 tahun pengajian sarjana muda. * IPL Summer School: 5 minggu pertengahan bulan Jun hingga pertengahan bulan Julai memberi tumpuan kepada aplikasi polimer dalam bahan. Arahan bahasa Perancis: 40 jam arahan; 50 jam amalan kumpulan kecil, serta lawatan budaya dan banyak lagi.

Sains polimer: Kini semuanya mengenai polimer!

Bidang ini mewakili kecemerlangan sains moden, kerana penggunaan langsung polimer hadir dalam kehidupan seharian kita hari ini: produk kulit dalam industri mewah, bilah helikopter, dakwat anti-UV, pakaian semua-bumi dan semua cuaca, bingkai sepeda diperbuat daripada bahan komposit, produk tekstil anti alergi baru ... kesemuanya wujud melalui kreativiti jurutera. Penyintesis dan pengendalian polimer memerlukan latihan saintifik yang kuat (dalam kimia, mekanik, ...). Walau bagaimanapun, aplikasi yang dibangunkan adalah satu perkara rasa dan semangat. ITECH Lyon Engineering School, yang mengkhususkan diri dalam produk kulit, bahan tekstil dan plastik, dan produk kimia yang dirumuskan (cat, dakwat, perekat, kosmetik, ...), telah menjadikan sains dan khususnya sains polimer, teras pendidikannya. Keistimewaannya, sering melengkapi antara satu sama lain, telah membantu dalam kemajuan sains polimer yang berterusan dalam pembangunan saintifik dan ekonomi.

Program Kejuruteraan

Latihan ini bergantung pada 2 bidang sains asas: kimia dan mekanik fizikal. Pengetahuan asas dibangunkan pada tahun pertama untuk mempersiapkan pelajar untuk majoriti mereka. Pendidikan di ITECH memberi tumpuan kepada bidang sains polimer. Jurutera ITECH menuntut kemahiran mereka dalam bidang ini sepanjang karier mereka dengan pilihan mereka yang utama membantu mereka mencari pekerjaan pertama mereka dengan mudah. Di samping kemahiran teknikal dan saintifik, ITECH membolehkan murid-muridnya untuk mendedahkan dan mengembangkan kemahiran sosial mereka dengan sains ekonomi dan sosial, dan banyak persembahan. Ijazah Kejuruteraan ITECH adalah setara dengan "Ijazah Sarjana" bagi mereka yang berminat mengikuti kerjaya di luar Perancis.

Unik dan berbeza

ITECH melatih jurutera dalam tempoh 3 tahun. Jenis pendidikan yang ditawarkan ialah:

 • Status pelajar tetap
 • Status Perantisan (kursus bergantian di sekolah dan bekerja di syarikat selama 3 tahun)

Pelajar mengikuti kursus biasa memilih salah satu daripada 4 jurusan yang ditawarkan selepas tahun pertama mereka:

 • Formulasi Kimia: Cat, Tinta, Perekat dan Kosmetik
 • Bahan Plastik
 • Bahan Tekstil
 • Kulit

ITECH adalah ahli Persidangan des Grandes Ecoles dan ijazah dalam bidang kejuruteraan kimia (Ijazah Sarjana) diiktiraf oleh CTI (Komisi des Titres d'Ingénieurs).

Interaksi yang dinamik

ITECH dicipta oleh profesional dan berlabuh dalam persekitaran industri yang sentiasa berubah. Atas sebab ini, sindikat profesional dan ahli industri dalam setiap bidang (cat, dakwat, kosmetik, plastik, kulit, dan tekstil) duduk di Lembaga Pengarah Institut. pic_5_tablepic_6_people Sekolah mengambil kira kepakaran sindiket masing-masing untuk mengemaskini dan memperbaiki orientasi program yang diajar. Hubungan yang dipalsukan dengan firma menyumbang dalam mempromosikan penyesuaian jurutera masa depan (Konferensi, hari maklumat, forum profesional ...). Inilah kes program baru yang dibuka pada tahun 2014. Untuk memenuhi permintaan jurutera cat yang diperlukan dalam dekad yang akan datang, ITECH melancarkan Sekolah Kimia Formulasi Eropah. Semua kursus diajarkan dalam bahasa Inggeris untuk menarik pelajar-pelajar Sarjana Muda Eropah ke arah ini yang mempunyai permintaan yang tinggi dalam sektor cat.

Kreativiti yang ketat

Seperti mana-mana sains, kemajuan dalam bidang polimer adalah berdasarkan kreativiti penyelidik dan jurutera yang mengamalkan disiplin. Pelajar ITECH mestilah kreatif kerana sains dan teknologi yang berada dalam pelupusannya sentiasa berubah. Ciri-ciri ini mengambil kira dalam pengajaran di ITECH. Multidisciplinary mempunyai jaminan sendiri dalam mengintegrasikan persekitaran kerja. Tetapi untuk menggalakkan sisi kreatif pelajar, ITECH menganjurkan pada akhir kursus 3 tahun, Proj'ITECH, perhimpunan yang membolehkan pelajar membentangkan projek projek akhir tahun mereka di depan penyelidik, ketua R

Tangan berlatih

ITECH bersungguh-sungguh dalam membekalkan pelajar dengan pengalaman profesional yang kuat. Di samping mengajar pelbagai disiplin, institut ini menambah minimum 10 bulan latihan mandatori di syarikat untuk pelajar status tetap.

Status tetap

Akhir tahun pertama: Pengalaman antarabangsa - minimum 6 minggu Pengalaman antarabangsa ini disediakan terlebih dahulu dari segi pendekatan interkultur dan jangkaan mengenai kandungan laporan tersebut telah ditakrifkan sepenuhnya. Ini adalah semakan individu bagi setiap pengalaman pelajar dan bertindak sebagai asas untuk refleksi semasa pelajaran antara budaya dengan istilah berikut. Tamat tahun ke-2: Penempatan kejuruteraan - minimum 8 minggu Permohonan praktikal dengan status pelatih yang istimewa membolehkan para pelajar untuk bersemuka dengan realiti kehidupan korporat dan mengenali keperluan bahan, ekonomi dan manusia syarikat. Tamat tahun ke 3: Projek tahun akhir - maksimum 6 bulan Ini adalah projek yang umumnya diamanahkan kepada jurutera muda. Pelajar menunjukkan bahawa mereka mampu bertindak secara autonomi dan menangani subjek kompleks dalam situasi yang boleh, pada masa-masa, membuktikan kompleks. Projek itu melibatkan penempatan minimum 5 bulan dengan syarikat atau makmal sama ada di Perancis atau di luar negara. Peluang kerja pilihan 1 tahun (antara tahun ke-2 dan tahun ke 3) Pelajar boleh, jika mereka mahu, melengkapkan penempatan kerja selama 1 tahun dengan syarikat atau makmal asing tetapi dikehendaki untuk menghabiskan sekurang-kurangnya 6 bulan di luar negara. Malah, penginapan yang dilanjutkan di luar Perancis sentiasa sangat bermanfaat dan memimpin pelajar untuk berfikir secara menyeluruh melalui rancangan kerjaya mereka.

Pekerjaan dan Pekerjaan

Setengah graduan ITECH menandatangani kontrak sebelum ijazahnya disampaikan. Selepas 6 bulan, lebih daripada 90% graduan diupah. Sektor aktiviti

 • Industri kimia, pengeluar produk kimia
 • Kosmetik, cat, varnis, pelekat, dakwat,
 • Industri penerbangan, automotif, pembungkusan, bahan kompaun, plasturgi
 • Industri kulit, kasut, barangan kulit, penyamakan kulit, mewah
 • Industri tekstil, tekstil teknikal dan perubatan, pakaian
 • Perdagangan dan pengedaran
 • Perundingan

Perkhidmatan Kaunseling Kerjaya ITECH telah membantu graduan dengan pekerjaan selama lebih dari 25 tahun. Ia mengiringi pelajar dalam pencarian mereka untuk projek profesional dan pekerjaan, bekerjasama rapat dengan kaunselor profesional dan psikologi kerja. Pada asasnya, kami mempunyai 300 tawaran secara terus dialamatkan kepada ITECH dan ditayangkan setiap tahun oleh Perkhidmatan Kaunseling Kerjaya: 60% untuk Jurutera dan Sarjana khusus, 40% untuk juruteknik.

ITECH ENTREPRISES: Kepakaran "Ecole Grande" digunakan untuk kegunaan industri.

ADHESIVES, AUTOMOTIF, KOSMETIK, WARNA, KULIT, KULIT, PLASTIK, PAINT, TEKSTIL ITECH-Lyon dan anak syarikatnya, ITECH Entreprises, menyediakan pelbagai sumber teknikal dan sumber manusia kepada syarikat melalui pelbagai bentuk kontrak. Perkhidmatan ini termasuk Penyelidikan (Perjanjian latihan penyelidikan industri CIFRE), Kajian.), R

Platform kemahiran

Semua platform kemahiran ITECH-Lyon mempunyai sumber yang diperlukan untuk memproses dan merawat permukaan pada skala perintis, tersedia untuk syarikat di bawah pelbagai skim.

 • Formulasi kimia (cat, dakwat, pelekat, kosmetik, dll.)
 • Plastik
 • Tekstil
 • Kulit
 • Makmal analisis

Lokasi

Lyon

ITECH LYON

Alamat
ITECH LYON
87 chemin des mouilles
ECULLY cedex

69134 Lyon, Auvergne-Rhône-Alpes, Perancis
Telefon
+33 4 72 18 04 80

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami