European School of Political and Social Sciences

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

ESPOL, sekolah berbilang bahasa dan pelbagai budaya

Sains politik adalah disiplin yang dipacu oleh kecemerlangan yang menawarkan prospek kerjaya yang menarik dengan pandangan antarabangsa yang kuat. Menghadapi cita-cita ini, ESPOL, European School of Political and Social Sciences , menawarkan pendidikan interdisiplin yang berorientasikan kepada kerjaya politik dan Eropah. Sebagai pengganti Sekolah Ilmu Sosial dan Politik yang diwujudkan dalam Universiti Katolik Lille pada tahun 1894, ESPOL memberi penekanan kepada nilai-nilai manusia dan etika tanggungjawab - kualiti yang sangat diperlukan untuk membuat jalan di dunia hari ini.

Kursus bahasa Perancis-Inggeris yang dwibahasa menyediakan platform asal dan inovatif untuk mengajar sains politik.

Ijazah Sarjana Muda dan Sarjana memberikan graduan ESPOL kunci untuk berjaya dalam pasaran pekerjaan yang semakin kompetitif: pengetahuan teori dan kreativiti, profesionalisme dan keingintahuan intelektual, kompetensi, dan inisiatif akal.

Eropah, berbilang bahasa dan selangkah dengan waktunya, ESPOL menyediakan anda dengan kemahiran yang diperlukan untuk berjaya memasuki pasaran pekerjaan di Eropah dan seterusnya!

ESPOL didirikan berdasarkan tiga prinsip utama:

 • Mengajar
 • Penyelidikan
 • Khidmat Masyarakat

Universiti Katolik Lille

Sejarah Universiti Katolik Lille bermula pada tahun 1875 dengan lima fakultas pengasasnya, yang sejak itu telah memberi pengajaran kepada banyak generasi pelajar untuk membimbing mereka melalui perubahan sosial, politik dan ekonomi di peringkat serantau, kebangsaan dan antarabangsa.

Universiti Katolik Lille juga terdiri daripada sekolah dan institut tambahan, termasuk ESPOL (sains politik), ISEA (perakaunan), Jabatan Etika dan Falsafah, dan IU2S (pentadbiran penjagaan kesihatan). Misi yang diterima pakai oleh Fakulti Universiti Katolik Lille adalah untuk melatih para pelajar kami untuk menjadi profesional yang sangat mahir, kreatif dan fleksibel serta warga yang aktif dan bertanggungjawab. Dalam usaha mencapai matlamat ini, melalui aktiviti teras pengajaran, penyelidikan dan khidmat masyarakat, Fakulti tetap pada setiap masa memperhatikan dunia di sekeliling mereka dan bersedia untuk menyesuaikan diri. Cita-cita utama mereka adalah untuk mewujudkan persekitaran yang ideal untuk pelajar menjadi pelakon utama pendidikan mereka dan menjadi warga yang bertanggungjawab, dengan nilai-nilai humanis dan berusaha untuk mencapai kecemerlangan. Ini adalah kualiti yang tidak ternilai untuk berjaya memasuki pasaran pekerjaan.

Kelebihan yang ditawarkan oleh fakulti:

 • Semua kursus disesuaikan dengan trend pasaran kerja semasa
 • Bantuan dalam pembinaan projek kerjaya
 • Pengawasan peribadi dalam pengajian yang lebih tinggi
 • Pusat kerjaya dan latihan untuk membantu pelajar memasuki pasaran pekerjaan
 • Pelajar ke luar negara peluang untuk semua pelajar belajar tentang budaya dan kaedah pembelajaran lain (Erasmus, Jabatan Perhubungan Antarabangsa.)
 • Kehidupan pelajar yang kaya dengan pelbagai persatuan (budaya, sukan, kebajikan, dll.) Yang telah aktif untuk beberapa generasi di salah satu universiti terbaik di Perancis
 • Perkhidmatan untuk memudahkan kehidupan harian (perkhidmatan perumahan, kafetaria, sukan, kelab, dan lain-lain)
 • Perkhidmatan sokongan (perkhidmatan sosial, geran
 • Persepsi terhadap keperluan pelajar dan perkongsian nilai humanis
 • Rangkaian komuniti alumni
 • Penyelidikan fundamental dan aplikasi yang didedikasikan untuk memupuk pengetahuan dan kemahiran untuk mencipta, menginovasi dan membangunkan.

Pelajar masuk

Setiap tahun, ESPOL menerima kira-kira 30% pelajar asing, melalui program pertukaran atau dalam Program dalam Politik Eropah. Adalah penting bagi kita bahawa setiap pelajar berasa terintegrasi dan menikmati masa yang dihabiskan di sini di ESPOL dan juga dalam persekitaran baru ini. Untuk mencapai matlamat ini, beberapa perkhidmatan dan peranti boleh digunakan oleh pelajar antarabangsa kami, seperti pejabat Hal Ehwal Antarabangsa, persatuan pelajar, dan panduan.

Mengikuti pautan ini, anda akan menemui Panduan Pelajar Antarabangsa yang mungkin membantu anda dengan kehidupan baru anda di sini.

Panduan Pelajar Antarabangsa

Kehidupan seorang pelajar

"ESPOL sangat menggalakkan inisiatif pelajar yang inovatif dan berorientasikan pekerjaan (mencipta akhbar sekolah, organisasi yang boleh dibulatkan pada acara politik terkini, latihan dalam ucapan awam, mesyuarat dan perbahasan mengenai topik semasa) dengan memberikan sokongan kepada pelajar untuk membina idea dan merancang projek mereka . "

OLIWIA BARAN

Ketua komunikasi dan kehidupan pelajar

Kehidupan masyarakat

BDE

Kesatuan Pelajar, yang dikenali sebagai "BDE" (Perancis untuk Biro des Étudiants), mewakili pelajar berhubung dengan pentadbiran sekolah. Peranan BDE juga turut serta dalam kehidupan sekolah, melalui pelbagai inisiatif dan aktiviti (parti, ceramah, perjalanan dan masa lapang, tindakan kemanusiaan dan sebagainya).

ESPOMUN-MODEL UNITED NATIONS

Delegasi MUN adalah sebuah masyarakat yang ditubuhkan oleh pelajar ESPOL dengan tujuan mewakili sekolah dalam pelbagai sesi MUN yang dianjurkan di seluruh Eropah. Delegasi ini, tentu saja, terbuka kepada semua pelajar ESPOL yang berminat dalam projek ini!

COSMOPOL

Dibuat pada tahun 2015, tujuan masyarakat ini adalah untuk mengintegrasikan pelajar asing yang tiba di ESPOL. Bagaimana? Dengan menganjurkan "sistem rakan", memperkenalkan pelajar ke rantau dan budaya Perancis dan membantu mereka dengan prosedur pentadbiran apabila tiba di Perancis.

Hubungi: cosmopol.asso@gmail.com

ESPOL'ART (pejabat seni)

ESPOL'art adalah sekolah yang bertanggungjawab terhadap aktiviti seni. Ia menggalakkan kehidupan budaya di sekolah melalui aktiviti seperti teater, lukisan atau pawagam.

VOX JUVENIS

Masyarakat "Vox Juvenis" menganjurkan perdebatan dan perbincangan politik di kalangan pelajar tetapi juga dengan penyertaan orang yang aktif dalam kehidupan politik, yang bercakap mengenai pengalaman mereka dan bagaimana fungsi politik hari ini. Semua dalam suasana bebas ideologi.

REVOLTE-TOI ESPOL

"Révolte-toi Espol" adalah sebuah masyarakat pelajar yang mempromosikan Art of Oratory dalam persatuan dengan "Persekutuan Perdebatan Perancis". 30 anggota aktif "Révolte-toi Espol" sedang menganjurkan latihan dan latihan setiap minggu untuk menyediakan Piala Perancis dan Piala Dunia.

Terbuka kepada semua orang, "Révolte-toi Espol" mengesahkan moto "FFD": "penceramah dibuat, tidak dilahirkan".

BDS (pejabat Sukan)

Pejabat Sukan ESPOL bertanggungjawab terhadap aktiviti sukan dan fizikal. Pelbagai aktiviti diatur secara teratur, termasuk joging, bola sepak, dan skating. BDS ESPOL juga berfungsi dalam penyelarasan dengan pejabat-pejabat sukan lain serta dengan pihak Universiti untuk mempromosikan sukan di dalam setiap institusi. "Mens Sana dalam lembu sano" adalah moto BDS ESPOL.

UNICEF ESPOL CENTRE CAMPUS

Masyarakat ini adalah kumpulan advokasi untuk hak kanak-kanak, secara rasmi dilancarkan pada permulaan tahun akademik 2015-2016. Tujuan utamanya ialah untuk mencapai orang awam yang paling luas melalui advokasi dan penggalangan dana. Inisiatifnya mengambil pelbagai bentuk mengikut keadaan: kuliah, pameran, pameran fesyen dan sebagainya. Semua orang bebas untuk datang dan mencadangkan idea. Sila berasa bebas untuk berhubung jika anda ingin menyertai kami, atau hanya meminjamkan tangan dari semasa ke semasa.

Hubungi: Hélène Odier hel.odier@hotmail.fr

PUSAT EROPAH

Pusat Eropah diasaskan untuk meningkatkan kehidupan pelajar dan membangkitkan perdebatan pelajar tentang persoalan Eropah. Dijalankan oleh pasukan bersemangat dengan minat yang mendalam dalam cabaran pembangunan EU, Pusat Eropah bertujuan untuk menjadi tempat kesedaran, perbincangan, dan perkongsian. Pertandingan kuliah, poster dan artikel, perdebatan pelajar, pertemuan dengan pelakon kehidupan dan acara Kesatuan Eropah di sekolah menengah. Ada sesuatu untuk semua orang!

ALUMNI ESPOL

Pada bulan Jun 2015, ESPOL meraikan tahun lepasan pertamanya. Pada bulan Mei 2015 ini "alumni masa depan" mengambil inisiatif mewujudkan Persatuan Alumni "Alumni ESPOL", yang mereka diresmikan pada akhir tahun akademik gala. Alumni ESPOL bertujuan untuk menjaringkan bekas pelajar ESPOL dan terutama untuk mengekalkan hubungan mereka dengan sekolah. Para graduan ESPOL yang pertama ini tetap bersekongkol dengan sekolah mereka dan mengambil berat tentang masa depannya.

Hubungi: alumniespol@univ-catholille.fr

Lille, bandar pelajar mengikut definisi

Lille dan 87 majlis perbandarannya membentuk bandar Eropah yang bersempadan, kosmopolitan dan eklektik lebih daripada satu juta penduduk. Di persimpangan Eropah, Lille terletak 1 jam dari Paris, 40 minit dari Brussels dan 90 minit dari London dengan kereta api.

Lille, sebuah bandar yang muda dan dinamik

Dengan lebih daripada 100,000 pelajar, Lille adalah salah satu daripada bandar-bandar termuda di Perancis: 36% penduduknya adalah di bawah usia 25 tahun. Selain itu, satu penduduk dari dua kawasan sekitar Universiti Katolik Lille, Vaart kuartir, berada di bawah 25 tahun.

Sebagai metropolis budaya, Lille berbisik dengan aktiviti artistik: Opera Lille, Orkestra Kebangsaan Lille, teater, Ballet du Nord dan banyak muzium.

Setiap petang, bandar mencadangkan lebih daripada 100 acara yang berlainan. Di samping itu, Lille mempunyai lebih daripada 20 buah teater!

Sebuah metropolis di tengah-tengah Eropah

Lille hanya 1 jam jauh dari Paris oleh TGV, 30 minit dari Brussels dan 90 minit dari London. Tinjauan antarabangsa yang mantap di bandar ini tercermin dalam penyusunan pelbagai peristiwa dengan skop antarabangsa, seperti Forum Dunia, lille3000, UEFA Europa League dan Braderie de Lille yang sangat terkenal pada bulan September yang membawa setiap tahun sekitar 3 juta orang dari sekeliling dunia dan yang mengambil asalnya pada abad ke-12!

Warisan seni bina

Disenaraikan sebagai bandar Seni dan Sejarah, Lille telah memelihara banyak bangunan dari masa lalu yang menjadi saksi kepada pengaruh artistik yang luas dari Zaman Pertengahan hingga pembangunan perindustrian abad ke-19. Dari gothic hingga klasik, Flemish Renaissance dan Art Nouveau, seni bina yang tidak biasa adalah kegembiraan untuk mata!

Lokasi

Lille

European School of Political and Social Sciences

Alamat
60 boulevard Vauban
59016 Lille, Hauts-de-France, Perancis

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami