Erasmus Mundus - JMD - Nuclear Physics

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Konsortium

Pasangan

Sebahagian daripada konsortium Perancis

Universiti Caen Normandie (UNICAEN) , yang ditubuhkan pada abad ke-XV, menjadi tuan rumah pada masa kini 26000 pelajar di cawangan yang berbeza. Ciri utama dalam konteks projek sekarang adalah dua kali ganda. Pertama, hubungan rapatnya dengan GANIL. GANIL, termasuk kemudahan intensiti langka yang tinggi SPIRAL2 yang sedang dibina, adalah salah satu daripada empat makmal terbesar di dunia yang ditujukan untuk penyelidikan menggunakan rasuk ion. SPIRAL2 dilengkapi dengan dua peralatan kecemerlangan (EQUIPEX), spektrometer generasi berikutnya S3 dan bilik eksperimen untuk fizik pada tenaga rendah DESIR, kedua-duanya dipilih dan dibiayai oleh Agensi Penyelidikan Negara (ANR), yang diketuai oleh Kementerian Perancis Tinggi Pendidikan dan Penyelidikan. Sejak awal, GANIL telah secara aktif mengambil bahagian dalam projek-projek Eropah di mana ia bekerjasama dengan banyak makmal dari Kesatuan Eropah dan seterusnya. Di samping itu, Universiti Caen juga amat dikaitkan dengan projek ARCHADE (sumber dan pusat penyelidikan dalam hadrontherapy) yang dilaksanakan pada tahun 2014. Pusat ini akan mempunyai dua siklotri superconduktor bebas: siklotron protontherapy untuk memulakan operasi rawatan pada tahun 2018, dan siklotron C400 untuk pecutan ion sehingga Carbon untuk tujuan penyelidikan dalam hadrontherapy (fizik, radiobiologi dan aspek klinik), dengan rasuk pertama yang terdapat pada tahun 2021. Para ahli fizik yang tertanam di Konsortium bertanggungjawab terhadap program penyelidikan dalam fizik di ARCHADE serta dalam program interdisipliner untuk rawatan radioterapi.

Sebahagian daripada konsortium Itali

Universiti Padova mempunyai sejarah yang panjang dan mantap dalam penyelidikan Fizik Nuklear yang sangat berkaitan dengan Laboratori Nazionali di Legnaro (LNL) yang merupakan salah satu daripada empat makmal kebangsaan Institut Fizik Nuklear Itali (INFN). Misi ini adalah untuk menjalankan penyelidikan asas dalam fizik nuklear dan astrofizik nuklear, bersama-sama dengan aplikasi teknologi nuklear. Lebih daripada 800 saintis dari seluruh dunia terlibat dalam program penyelidikan yang sedang berlangsung. Setiap hari kira-kira 250 orang bekerja di LNL, separuh daripada mereka adalah pekerja INFN (ahli fizik, jurutera, juruteknik ....) separuh lagi datang dari universiti dan institusi penyelidikan di Itali dan luar negara. Titik kekuatan adalah pembangunan pemecut zarah dan pengesan radiasi nuklear. LNL telah diiktiraf di peringkat Eropah sebagai Infrastruktur Penyelidikan dengan Akses Transnasional. Selain itu, kumpulan Penyelidikan Nuklear Universiti Padova mempunyai kepakaran terhadap struktur nuklear di had spin dan isospin, dinamik reaksi nuklear pada tenaga rendah, pertengahan dan ultra-relativistik, astrofizik nuklear dan aplikasi keselamatan awam fizik nuklear. Padova adalah sebuah institusi berusia 800 tahun dengan tradisi lama untuk kecemerlangan saintifik dan komitmen terhadap kebebasan dan kepelbagaian.

Universiti Catania adalah salah satu Universiti yang pertama di Itali, yang ditubuhkan pada tahun 1433. Ia berkait rapat dengan unit INFN di Catania dan Laboratori Nazionali del Sud (LNS). LNS adalah salah satu daripada empat makmal kebangsaan INFN. Ditubuhkan pada tahun 1976, ia kini menggaji kira-kira 130 orang (penyelidik dan juruteknik) dan mengaitkan kira-kira 130 orang di kalangan profesor, penyelidik, PhD dan pelajar Diploma dari Universiti. Ia merupakan pusat pembangunan maju untuk teknologi dan instrumentasi. Aktiviti penyelidikan ini terutamanya ditujukan kepada kajian struktur dan tindak balas nukleus atom melalui kedua Tandem dan Cyclotron Supeconducting, dengan kerjasama lebih daripada 700 penyelidik yang datang dari Itali serta beberapa negara Eropah dan bukan Eropah. Penderas Tandem membolehkan aktiviti kuat dalam Astrofizik Nuklear mengukur bahagian silang kepentingan untuk tenaga nuklear fusion dan nukleosintesis cemerlang (projek ASFIN2). Di antara projek-projek baru dalam penyelidikan asas, ia juga bernilai menyebutkan makmal bawah laut yang dipasang pada kedalaman 2000m dari Catania, untuk digunakan untuk R & D yang berkaitan di dalam projek KM3NET. UniCT dan INFN di CT dan LNS, di luar eksperimen di sempadan Fizik Nuklear, sangat aktif dalam beberapa aspek Fizik Nuklear Gunaan seperti teknologi pemecut, warisan kebudayaan dan Achaeometry dengan teknik yang tidak merosakkan (makmal LANDIS dan PH3DRA) pemantauan Sisa Nuklear, Fizik Laser untuk plasma Fusion Nuklear dan di atas semua dalam Perubatan Nuklear dengan pusat terapi melanoma dan projek CATANA, ELIMED, SCENT (lihat Borang A.1.4). Para pelajar EMJMD akan dibenarkan untuk mendapat keuntungan dari persetujuan yang berterusan antara LNS dan Azienda Ospedaliero Universitaria Policlinico di Catania untuk mempunyai pengalaman langsung ubat nuklear yang digunakan.

Bahagian Sepanyol konsortium itu

Universiti Seville ditubuhkan pada akhir 1460-an. Hari ini adalah salah satu daripada Universiti Sepanyol terbesar dengan sejumlah pelajar sekitar 70000. ia kini menggaji kira-kira 4000 orang (termasuk kakitangan pengajar, penyelidik dan juruteknik). Mengenai Fisika Nuklear, ia mempunyai ulama ahli tentang reaksi nuklir teori, aplikasi Fisika Nuklear untuk Alam Sekitar, Perubatan, Seni dan Arkeologi, dan analisis dan pencirian Bahan. Ia sangat dikaitkan dengan kemudahan Centro Nacional de Aceleradores (CNA) yang mempunyai tiga pemecut ion: Tandem Van de Graaff 3MV, Cyclotron dengan proton sehingga 18 MeV dan deuterons hingga 9 MeV dan Tandem Cockcroft-Walton 1 MV yang digunakan sebagai spektrometer jisim. Di samping itu, terdapat PET / CT pengimbas untuk manusia, pemecut khusus untuk 14C MiCaDaS, dan penyinaran 60K.

Universiti Autonomi Madrid yang diasaskan pada tahun 1968. Ia mempunyai kira-kira 30000 pelajar dan 2000 orang dalam kakitangan pengajar. Mengenai Fisika Nuklir, ia mempunyai sarjana ahli pada struktur nuklear teori, aplikasi Fisika Nuklir untuk analisis dan pencirian Bahan. Ia dikaitkan dengan Pusat Analisis Mikro Bahan (CMAM) dengan pemecut, yang dibina oleh HVEE, adalah jenis Tandem dan sistem pecutan adalah jenis Cockroft-Walton. Ia disediakan dengan dua sumber: sumber plasma untuk bahan-bahan gas dan sumber sputtering untuk mendapatkan apa-apa unsur jadual berkala daripada sasaran padat.

Universiti Barcelona ditubuhkan pada tahun 1450. Pada masa ini ia mempunyai lebih daripada 80000 pelajar dan sekitar 5000 orang dalam kakitangan pengajar. Mengenai Fisika Nuklear, ia mempunyai pakar ulama mengenai masalah-masalah banyak tubuh, astrofizik teoritis dan fisika hadronic. Ia dikaitkan dengan ALBA pemecut yang merupakan kemudahan yang dibiayai oleh kerajaan Sepanyol dan kerajaan Catalan. Ia adalah generasi baru synchrotron. ALBA adalah mesin berbentuk bulat, yang dikenali sebagai synchrotron, yang menggunakan susunan magnet, yang dipanggil peranti sisipan untuk menghasilkan sinar cahaya synchrotron yang terang. Terdapat garis-garis penyelidikan mengenai: Pengkomputeran Pemecut, Kejuruteraan, Eksperimen pada sains material terutamanya.

Complutense Universiti Madrid (UCM) ditubuhkan pada tahun 1822. Ia adalah sebuah Universiti yang besar dengan sekitar 80000 pelajar dan 6000 orang dalam kakitangan pengajar. Pada tahun 2009 Kementerian Pelajaran dianugerahi sebutan tertinggi "Kampus Kecemerlangan Antarabangsa (IEC)" kepada UCM. Mengenai Fizik Nuklear, ia mempunyai sarjana pakar dalam struktur nuklear teori, fizik nuklear eksperimen, aplikasi fizik nuklear kepada sumber perubatan dan sumber tenaga, dan mereka secara aktif terlibat dalam program fizik eksperimen di ISOLDE @ CERN (pautan menghantar e-mel), GSI (Jerman) dan ILL (Frange). UCM mempunyai hubungan rapat dengan CIEMAT (Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas) yang merupakan badan penyelidikan awam yang ditugaskan kepada Kementerian Ekonomi dan Daya Saing yang memberi tumpuan kepada tenaga dan alam sekitar serta teknologi yang berkaitan dengannya. Kepentingan khusus untuk EMJMD kami ialah Peranti Fusion Thermonuklear TJ-II yang merupakan peluruh jenis heliak, yang menghasilkan plasmas gabungan terkurung magnetik.

Universiti Salamanca ditubuhkan pada tahun 1218. Ia mempunyai kira-kira 35000 pelajar dan 2500 orang dalam kakitangan pengajar. Mengenai Fisika Nuklir, ia mempunyai sarjana pakar mengenai interaksi lemah teori dan fisika hadronik, fizik nuklear eksperimental dan laser. Ia mempunyai hubungan rapat dengan Pusat Ultraintort Ultraintense Pulsed Lasers (Centro de Láseres Pulsados ​​Ultracortos Ultraintensos, CLPU) yang merupakan kemudahan kebangsaan khusus dalam denyutan laser femtosecond dengan kekuatan puncak di peringkat Gigawatt, Terawatt dan Petawatt. Aplikasi fizik fotonuklear, fizik plasma dan terapi proton, antara lain.

Projek EMJMD akan mendapat faedah sepenuhnya daripada pengkhususan pelengkap rakan kongsi.

Jawatankuasa

Tugas kewangan akan dikendalikan oleh Universiti Seville sebagai rakan penyelaras. Untuk tugas-tugas lain, empat jawatankuasa akan diwujudkan untuk menyelesaikan isu-isu yang berkaitan dengan EMJMD. Jawatankuasa-jawatankuasa tersebut adalah:

Jawatankuasa Akademik: ia bertanggungjawab untuk pelaksanaan EMJMD dan pengurusan am yang betul. Ia akan dibentuk oleh satu akademik tempatan setiap rakan kongsi penuh (universiti), dua orang dari rakan kongsi yang berkaitan, dan seorang pelajar dari institusi penyelaras. Di samping itu, ia bertanggungjawab ke atas kaedah pemeriksaan dan organisasi kerja Tesis Master. Ia juga bertanggungjawab untuk kandungan NuPhys EMJMD. Jawatankuasa ini akan mempunyai 3 sub-jawatankuasa (satu di setiap negara). Setiap jawatankuasa kecil akan dipengerusikan oleh akademik yang merupakan sebahagian daripada jawatankuasa Akademik ditambah dua ahli akademik yang dimiliki oleh universiti mereka sendiri. Tujuan jawatankuasa kecil adalah untuk menyelesaikan semua isu akademik di dalam universiti mereka sendiri.

Jawatankuasa Akademik juga akan bertanggungjawab untuk mendapatkan bilangan latihan magang yang diperlukan untuk tempoh latihan dalam syarikat untuk semua pelajar yang menyertai NuPhys EMJMD. Jawatankuasa akademik juga bertanggungjawab untuk tugasan akhir latihan di kalangan semua pelajar mengikut penggredan yang diperoleh oleh pelajar dalam tempoh kuliah, keutamaan mereka dan nasihat penyelaras tempatan berhubung dengan pelajar. Satu lagi matlamat utama jawatankuasa ini adalah untuk membangunkan kurikulum bersama dan tersusun dengan baik untuk EMJMD yang mengambil kira kepakaran terbaik setiap rakan kongsi penuh dan keperluan syarikat yang berkaitan dengan Fizik Nuklear.

Sekretariat NuPhys: ia adalah lembaga eksekutif, yang bertanggungjawab terhadap pengurusan eksekutif, komunikasi dengan EACEA, pengurusan pentadbiran dan kewangan. Ia terletak di institusi penyelaras dan disusun oleh penyelaras Konsortium, seorang pembantu pentadbiran dan disokong oleh Contact Point EMUS. Ia berhubung dengan kakitangan pentadbiran tempatan di institusi rakan kongsi dan menyelia pertukaran dokumen pelajar di kalangan rakan kongsi. Sekretariat memastikan kemas kini laman web dan sistem aplikasi.

Jawatankuasa Pemilihan: ia bertanggungjawab terhadap isu-isu yang berkaitan dengan kriteria kemasukan, prosedur pemilihan dan pemberian biasiswa Erasmus + kepada pelajar terbaik. Ia akan dibentuk oleh satu akademik daripada setiap rakan kongsi penuh (universiti) serta satu orang yang mewakili rakan kongsi yang berkaitan. Jawatankuasa ini akan mengadakan mesyuarat tetap sebelum permulaan setiap edisi EMJMD untuk menguruskan semua permohonan yang diterima dan untuk memohon kriteria kemasukan untuk proses pemilihan pelajar serta untuk pemberian biasiswa JMD, menurut peraturan Erasmus +.

Jawatankuasa kualiti: diperlukan untuk memastikan kualiti EMJMD dalaman dan untuk merekabentuk strategi peningkatan. Jawatankuasa ini ditubuhkan oleh satu akademik dari setiap rakan kongsi penuh (universiti), dua wakil rakan kongsi yang berkaitan, dan dua pelajar edisi NuPhys EMJMD yang ada sekarang. Jawatankuasa ini akan melaksanakan semua strategi dan mekanisme penilaian dalaman. Ia juga akan bertanggungjawab menyelaras dengan organisma / institusi / agensi luar yang bertanggungjawab bagi jaminan kualiti luar NuPhys EMJMD.

Lokasi

Catania

Alamat
Università degli Studi di Catania - Piazza Università, 2 - 95131 Catania
Catania, Sicily, Itali

Seville

Alamat
Universidad de Sevilla. C/ S. Fernando, 4, C.P. 41004-Sevilla, España
Seville, Andalusia, Sepanyol

Madrid

Alamat
Universidad Autónoma de Madrid
Ciudad Universitaria de Cantoblanco · 28049 Madrid

Madrid, Komuniti Madrid, Sepanyol

Barcelona

Alamat
Universitat de Barcelona
Gran Via de les Corts Catalanes, 585
08007 Barcelona

Barcelona, Catalonia, Sepanyol

Madrid

Alamat
Universidad Complutense de Madrid

Avda. de Séneca, 2
Ciudad Universitaria
28040 MADRID

Madrid, Komuniti Madrid, Sepanyol

Salamanca

Alamat
Universidad de Salamanca
Casa del Bedel. Cardenal Plá y Deniel, 22. Planta baja.
37008 Salamanca. España.

Salamanca, Castile dan León, Sepanyol

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami