Ecole Camondo

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Kata Pengantar Pengarah

Selama lebih dari 70 tahun, Ecole Camondo telah melatih dan mendidik para pereka bentuk yang membayangkan dan membayangkan persekitaran dalaman dan luaran; yang meneroka kegunaan dan fungsi yang seseorang mengharapkan dari ruang persendirian dan kolektif. Sekolah kami menonjol dalam landskap pendidikan tinggi di rumah dan di luar negara, berkat kualiti tinggi kursus lintas kurikulum dalam seni bina dalaman dan reka bentuk objek. Kami memberi pelajar kami kunci kepada amalan profesional yang mahir dan mahir - yang mana sahaja di mana sahaja - dan dikhaskan untuk berkongsi pengetahuan dan kemahiran mereka. Tanggungjawab mulia dan memikat ini, kami secara kolektif menyampaikan kepada pelajar kami dalam usaha memandu profesion untuk dekad yang akan datang. Senibina dalaman adalah pada roll, lebih daripada biasa!

René-Jacques Mayer, Ketua Ecole Camondo116305_camondo_school.jpg

Sejarah kita

Keadaan unik di Eropah, sekolah Camondo, yang diwujudkan pada tahun 1944, adalah cabang institusi budaya Les Arts Décoratifs.

Sekolah yang disokong oleh sebuah muzium

Kelahiran satu disiplin utama

Kesatuan Kesenian Pusat 'Décoratifs' (yang akan menjadi Les Arts Décoratifs pada tahun 2004) telah diwujudkan pada tahun 1882, atas inisiatif pengumpul, pembina, dan industrialis yang ingin meneroka pendidikan. Dari 1944, Pusat Seni dan Teknik, keturunan sekolah Camondo, memulakan latihan pelajar dalam sejarah gaya; mereka akan lulus selepas dua tahun, mendapatkan diploma penghias. Tahun 1960-an menggambarkan pengiktirafan profesion arsitek dalaman. CADU terus membangun sokongannya terhadap penciptaan kontemporari dan memulakan gerakan yang akan memimpin pada tahun 1969, kepada penciptaan Pusat Penciptaan Perindustrian (CCI).

Dalam konteks subur ini, yang menguntungkan arus intelektual, sosiologi dan teknologi, Sekolah memberi tumpuan kepada usaha pembinaan bahasa kontemporari dan memperluaskan kurikulumnya selama 5 tahun penuh. Sekolah telah meninggalkan tanda yang tidak ternilai berhubung sejarah dan DNA arkitek dalaman - profesyen pereka. Hari ini, diploma yang disampaikan disahkan oleh Ministère de l'Enseignement Supérieur et de la Recherche dan diiktiraf sebagai tahap 1 oleh RNCP.

Sejak tahun 1988, Sekolah ini terletak di 266 Boulevard Raspail di Paris, di sebuah bangunan oleh arkitek Cuno Brullmann, bertentangan dengan Cartier Foundation semasa.

Pada September 2019, Ecole Camondo membuka tapak kedua di Toulon (oleh Devillers arkitek

Lokasi

Toulon

Alamat
1 Parvis des écoles
83000 Toulon, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Perancis

Paris

Alamat
266 Boulevard Raspail
75014 Paris, Île-de-France, Perancis

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami