ESIGELEC Graduate School of Engineering

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

ESIGELEC menyediakan latihan untuk pelajar kejuruteraan, telekomunikasi, elektronik, teknologi maklumat, rangkaian maklumat, sistem terbenam, automasi dan robotik, kejuruteraan elektrik untuk pengangkutan, mekatronik, tenaga dan pembangunan lestari, kejuruteraan bioperubatan, kejuruteraan perniagaan dan kejuruteraan kewangan.

Program kami adalah berdasarkan kepada projek pelajar, kerja amali di makmal, kursus pengurusan projek, bahasa dan latihan luar negara, dan mencadangkan persekitaran antarabangsa dengan hubungan yang kukuh dengan industri, menawarkan kemungkinan bagi pelajar untuk membangunkan kemahiran peribadi / profesional mereka dan bersedia untuk bekerja !

Pelajar boleh dibenarkan masuk selepas (program kejuruteraan 5 tahun mengajar di Perancis) sekolah tinggi atau selepas kelas persediaan / program ijazah pertama dalam 2 tahun di universiti (3 tahun program kejuruteraan yang diajar di Perancis) atau selepas ijazah sarjana muda (2 tahun program kejuruteraan mengajar di Perancis, atau Sarjana program / MSc diajar dalam bahasa inggeris.

Sebab-sebab yang berbeza untuk memilih ESIGELEC:

Sebuah sekolah melahirkan lebih dari 110 tahun yang lalu (pada tahun 1901), mempunyai pengalaman yang panjang dalam pendidikan tinggi, Akreditasi oleh Lembaga Perancis Ijazah Kejuruteraan (CTI) Ijazah Kejuruteraan itu. Pengiktirafan oleh Kementerian Perancis Pengajian Tinggi dan Penyelidikan untuk Ijazah Sarjana itu. Akreditasi oleh Persidangan Perancis Pengurusan Tertinggi dan Sekolah Kejuruteraan (CGE) untuk MSc itu. Diploma. Sekolah disokong oleh Dewan Perniagaan dan Perindustrian Rouen (CCIR) dan diuruskan sebagai sebuah persatuan bukan keuntungan oleh Majlis Pentadbiran, termasuk wakil-wakil: Persatuan Alumni (SIGELEC), badan-badan awam tempatan (Dewan Perniagaan dan Perindustrian Rouen, Majlis Daerah, Greater Rouen - CREA), syarikat (Aircelle, EDF, France Telecom, Synchronic, Thales Air Systems, Valeo dan UIMM), dan pendidikan tinggi (Universiti Rouen, Institut "Mines Telecom"). Sekolah merupakan di antara sekolah-sekolah yang terbaik kejuruteraan di Perancis, yang mempunyai program kejuruteraan 5 tahun:

  • Kedudukan 2014 daripada "L'Etudiant" dan "L'EXPRESS":
  • 4 untuk Rangkaian Industri 4 untuk Outlook Antarabangsa 2 untuk Karyawan dalam bidang IT

Kedudukan 2013 «SMBG»: 1 Elektronik, Kejuruteraan Elektrik dan Optics Sekolah disediakan Sarjana / MSc. program diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris: Ijazah Sarjana Sains dan Teknologi -Electronic terbenam Systems- dan Sarjana dalam Sains dan Teknologi -Maklumat Systems- (dengan kerjasama INSA ROUEN di Perancis), dan 2 MSc. program "Kawalan dan Instrumentasi Terbenam" dan dalam "Automotive Systems terbenam" (dengan kerjasama Universiti Manipal di India). Kemungkinan untuk mengikuti program kedoktoran di Institut Penyelidikan Elektronik dan Sistem Terbenam (IRSEEM) Persekitaran antarabangsa yang sangat kuat: lebih daripada 35% pelajar antarabangsa dalam program-program sekolah; 85 rakan kongsi universiti di 40 buah negara yang berbeza; tempoh yang wajib di luar Perancis 3 bulan minimum untuk pelajar tempatan program kejuruteraan yang diajar di Perancis, dengan banyak pilihan: latihan dalam syarikat-syarikat, sekolah musim panas, semester penuh atau tahun di sebuah universiti rakan kongsi luar negara, program ijazah berganda, ... 19 program ijazah berganda bagi pelajar program kejuruteraan: 3 program dwi-ijazah Pengurus-Engineer (dengan kerjasama NEOMA BS, AUDENCIA, PENGURUSAN TELECOM SCHOOL), program dwi-ijazah 3 Penyelidik-Engineer (dengan kerjasama Universiti Rouen ), 13 program dwi-ijazah luar negara (Amerika Syarikat, Irland, Jerman, Kanada, UK, FINLAND, CHINA). Ramai pelajar kelab-kelab Rangkaian besar alumni di Perancis dan abraod (lebih daripada 9000 kerana sekolah ini telah dicipta pada tahun 1901). Moden, besar dan bilik besar bangunan di kawasan hutan, dengan akses mudah ke pusat bandar bersejarah, dinamik dan bersemangat Rouen dan terletak hanya pada 1 jam setengah dari pusat bandar Paris.

Tokoh-tokoh utama

Lebih daripada 9000 graduan sejak diwujudkan pada 1901 Lebih daripada 1650 pelajar Lebih daripada 35% pelajar antarabangsa dalam program-program ESIGELEC 407 orang akademik dan pentadbiran, termasuk 335 tenaga pengajar (62 guru tetap, 45 profesor pelawat dari universiti rakan kongsi luar negara, 83 pakar-pakar dari industri, 145 profesor dari universiti atau guru bebas / bahasa), dan 72 orang pentadbiran 5 jabatan: Teknologi Maklumat, Elektronik dan Telekomunikasi, Kejuruteraan Elektrik dan Tenaga, Sistem Terbenam dan Instrumentasi, Kemanusiaan Bahasa dan Pengurusan A institut penyelidikan bagi sistem elektronik tertanam (IRSEEM) 85 perkongsian universiti di 40 buah negara yang berbeza Satu rangkaian 3000 rakan korporat Kira-kira 51% daripada graduan mendapat pekerjaan sebelum menamatkan pengajian mereka dan 95% daripada semua pelajar mendapat pekerjaan dalam tempoh kurang 6 bulan (pada tahun 2012). 53% daripada mereka mendapat pekerjaan dalam bidang Paris dan 10% di luar negara A kampus 12, 000 meter persegi, yang telah menerima hadiah "Auguste Perret" untuk seni bina yang bagus itu. Permukaan tambahan sebanyak 5,000 meter persegi khusus untuk Penyelidikan, Inovasi dan Pemindahan Teknologi (The Campus Integrasi Sistem Terbenam - Cise) telah dibuka pada tahun 2012.

Lokasi

Rouen

ESIGELEC

Alamat
Technopôle du Madrillet
Avenue Galilée - BP 10024
76801 Saint-Etienne du Rouvray

Rouen, Normandy, Perancis

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami