ENSAI: National School for Statistics and Information Analysis

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

ENSAI, bersama-sama dengan ENSAE sebahagian daripada Grouping Ekonomi Kebangsaan dan Sekolah Statistik (gen), yang membawa bersama-sama aktiviti penyelidikan dan pengajaran INSEE.

ENSAI telah diiktiraf oleh Lembaga Akreditasi Perancis untuk Pendidikan Kejuruteraan, CTI (Suruhanjaya des titres d'Ingénieur), untuk memberikan ijazah kejuruteraan peringkat Sarjana.

Ditubuhkan pada tahun 1994, ENSAI telah terletak di Kampus Ker Lann sejak tahun 1996, di kawasan luar bandar di luar Rennes.

ENSAI adalah sebahagian daripada rangkaian berprestij pertubuhan pendidikan tinggi di Perancis dikenali sebagai Ecoles Grandes, atau sekolah siswazah khusus. Pendidikan ENSAI ini melatih pelajar untuk menjadi mahir, pengurus peringkat tinggi dalam pemprosesan dan analisis maklumat. Selepas menamatkan pengajian kejuruteraan statistik atau INSEE penjawat awam program statistik, pelajar-pelajar kita mempunyai kepakaran tiga kali ganda dalam statistik, ekonometrik dan sains komputer, yang diiktiraf di dalam semua sektor profesional.

Pelajar kejuruteraan Statistik menjadi jurutera statistik selepas 3 tahun, ketika mereka mendapatkan Diplome d'ingénieur, kejuruteraan ijazah Master's peringkat yang setaraf dengan Ijazah Sarjana Sains (MSc) Statistik (wakil daripada sejumlah 5 tahun dan 300 ECTS kredit pasca baccalauréat kajian). Penjawat awam pelatih pelajar menjadi ahli statistik penjawat awam rasmi untuk INSEE selepas 2 tahun; mereka dibayar untuk pendidikan mereka di ENSAI, gaji bersih bulanan sebanyak kira-kira 1700 € (bonus termasuk).

Misi Kita

Melatih jurutera statistik

ENSAI adalah yang terkemuka Perancis Grande Ecole, atau sekolah siswazah, untuk mengetepikan pendidikan yang mendalam dalam statistik, ekonomi dan sains komputer, membolehkan graduan untuk bekerja di salah satu daripada pelbagai bidang kejuruteraan statistik. Selepas tiga tahun pengajian, pelajar-pelajar kita berjaya menjadi jurutera statistik ENSAI, dengan ijazah yang diiktiraf oleh CTI.

Eksekutif latihan INSEE untuk Perancis Institut Kebangsaan untuk Statistik dan Pengajian Ekonomi Untuk satu pertiga daripada pelajar-pelajar kita setiap tahun, datang ke ENSAI bermakna bermula kerjaya dalam perkhidmatan awam sebagai ahli kor INSEE daripada statistik penjawat awam. Latihan berlangsung selama dua tahun, dan mereka mengikuti kursus-kursus yang sama dengan pelajar kejuruteraan statistik dalam tempoh ini. Kakitangan awam boleh, di bawah syarat-syarat tertentu, mendapatkan tahap yang Bac + 5 melalui "Statistik dan Econometry, Statistik Awam Major" ijazah terima kasih sarjana untuk latihan bersepadu, yang boleh berterusan (berikutan dua tahun latihan awal) atau ditunda (semasa enam tahun pertama kehidupan profesional mereka).

Tokoh-tokoh utama

  • 414 pelajar dalam semua, 240 pelajar kejuruteraan statistik (31 pelajar asing), 94 INSEE penjawat awam statistik pelajar dan 80 Masters.
  • 32 mengakui atas dasar kelayakan terdahulu (DUT, Diploma Teknologi Universiti Perancis, bersamaan dengan HND yang; Sarjana Muda; Sarjana; dan lain-lain).
  • 31 pelajar kejuruteraan statistik asing - 21 pensyarah kekal - 475 guru profesional dari arena perkhidmatan korporat, akademik dan sivil.
  • 39 kakitangan pentadbiran dan teknikal - 2 di-rumah pasukan penyelidikan (Laboratoires) - 12 pelajar bersedia Sarjana dan 5 ijazah doktor falsafah - 7250 m2 bangunan - 162 komputer untuk kegunaan pelajar - 165 kampus hektar, 98 dibangunkan (60%)

Sejarah Sekolah

Sehingga 1994 latihan yang disediakan oleh ENSAI adalah sebagai satu cabang ENSAE (Paris Graduate School of Economics, Statistik dan Kewangan) di Paris.

Apabila gen (Perkumpulan Ekonomi Kebangsaan dan Sekolah Statistik) telah ditubuhkan, cawangan CGSA di ENSAE telah ditukar nama kepada Ecole Nationale de la Statistique et de l'Analyse de l'Maklumat (ENSAI, Sekolah Kebangsaan untuk Statistik dan Analisis Maklumat ). Ia melatih jurutera untuk semua bidang statistik dan pemprosesan maklumat.

ENSAI dan dua pasukan penyelidikan di Pusat Penyelidikan Ekonomi dan Perangkaan (CREST) ​​berpindah ke Rennes pada tahun 1996.

Lokasi

Rennes

National School of Statistics and Information Analysis

Alamat
Ensai campus de ker-lann
Rue blaise pascal
BP 37203

35172 Rennes, Brittany, Perancis
Telefon
+33 2 99 05 32 32

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami