Centrale Nantes

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Ditubuhkan pada tahun 1919, Centrale Nantes (ECN) merupakan salah satu institusi pengajian tinggi dan penyelidikan terkemuka di Perancis dalam Sains

Kekuatan Rangkaian

Centrale Nantes tergolong dalam Groupe des Ecoles Centrale, Institusi Pengajian Tinggi dan Penyelidikan yang berprestij dengan tradisi inovasi, reka bentuk, pembinaan, dan pembuatan yang panjang. Sejak asasnya, Groupe des Ecoles Centrale telah mengikuti panggilan yang sama: jurutera latihan yang mampu memenuhi cabaran terbesar era mereka. Centrale Nantes memudahkan pertukaran profesor dan pelajar antarabangsa melalui program Sarjana yang berkualiti tinggi dengan label kecemerlangan Erasmus Mundus yang disampaikan oleh Suruhanjaya Eropah. Sesungguhnya institusi itu kini terlibat dalam 4 projek Erasmus Mundus A.1 (4 Sarjana, 1 Doktor), 15 projek Erasmus Mundus A.2 (3 sebagai penyelaras dengan India dan Asia Selatan), dua projek A.3. Beberapa geran tersedia dalam projek-projek ini. Kebanyakan pelajar antarabangsa dianugerahkan biasiswa menarik dari Centrale Nantes , syarikat, Suruhanjaya Eropah, kedutaan Perancis atau Wilayah Pays de la Loire. Pengiktirafan kecemerlangan saintifik Centrale Nantes memudahkan kerjasama dengan badan-badan ekonomi serantau serta syarikat global dan interaksi dengan rangkaian yang sama di luar negara. Centrale Nantes menjembatani jurang antara pendidikan, penyelidikan, pembangunan, dan dunia korporat.

126059_pexels-photo-1438072.jpegBuro Millennial / Pexels

Akses kepada platform teknologi canggih

Sebagai sumber inovasi dan keterbukaan, Centrale Nantes menyediakan hubungan yang kuat dengan industri dan mendapat reputasi untuk kecemerlangan di seluruh dunia. Unit penyelidikan sekolah mempunyai peralatan eksperimen yang unik di dalam bidang masing-masing, terutama dalam hidrodinamika laut, mekanik bendalir, kejuruteraan awam, ujian kemalangan, realiti maya, robotik, dan pemesinan. Makmal penyelidikan sepenuhnya diintegrasikan ke dalam program pendidikan sekolah untuk memastikan penyelidikan melalui penyelidikan untuk pelajar kejuruteraan dan memperkayakan latihan mereka dengan memberi mereka akses kepada pedagogi induktif di makmal dan membolehkan mereka yang memulakan kerjaya mereka di R

Berikut adalah tawaran program sarjana antarabangsa Centrale Nantes : 6 Sarjana Antarabangsa (kursus yang diajar dalam bahasa Inggeris) dengan 15 pengkhususan:

Bandar dan Alam Sekitar Bandar:

 • Suasana, Air, dan Alam Sekitar

Kejuruteraan mekanikal:

 • Bahan, Proses
 • Pembuatan Lanjutan
 • Energetik
 • Mekanik Komputasi

Kawalan dan Robotik:

 • Robotik Lanjutan
 • Isyarat
 • Sistem Kawalan
 • Sistem Masa Nyata Terbenam

Kejuruteraan awam:

 • Bahan dan Struktur dalam Persekitarannya

Kejuruteraan Perindustrian:

 • Pengurusan Kilang Agile
 • Enterprise Pintar dan Terhubung

Teknologi Marin:

 • Hydrodynamics for Ocean Engineering
 • Atlantik Atlantik Pengendalian Kapal dan Kejuruteraan Angkatan Laut

126060_people-woman-coffee-meeting.jpgFoto / Peksel Stok Permulaan

Maklumat praktikal

Pejabat antarabangsa membantu pelajar antarabangsa mengisi keperluan pentadbiran dan mendapatkan penginapan berhampiran kampus. Centrale Nantes juga mencadangkan banyak aktiviti melalui pelbagai kelab dan persatuan.

Hidup di Perancis

Ekonomi kelima terbesar di dunia, Perancis juga menjadi destinasi keempat paling popular untuk pelajar antarabangsa. Negara ini tetap komited terhadap dasar yang sama untuk rawatan sama rata untuk pelajar domestik dan antarabangsa. Setiap tahun, Perancis membuat pelaburan besar dalam pendidikan dan penyelidikan. Malah, pendidikan adalah kategori perbelanjaan kerajaan yang terbesar, menyumbang lebih daripada 20% daripada bajet. Ekonomi Perancis adalah kelima terbesar di dunia. Ia menyumbang 5% daripada KDNK dunia dan 6%.

Bayaran tuisyen

Yuran pengajian di Centrale Nantes adalah dari € 0 hingga € 15,000 setahun.

Maklumat Alumni

Alumni sangat penting untuk Centrale Nantes . Persatuan alumni Centrale Nantes secara meluas tersebar di banyak negara di seluruh dunia, yang bekerja di berbagai sektor. Sebahagian daripada mereka menduduki jawatan tinggi di Institut Penyelidikan yang berbeza atau syarikat manakala beberapa yang lain adalah usahawan yang berjaya. Kekal berhubung dengan alumni membuktikan tidak ternilai untuk pelajar dalam banyak segi. Rangkaian alumni tidak hanya memberi peluang kepada para pelajar untuk berinteraksi dengan alumni tetapi juga membantu alumni untuk terus berhubung dengan institut ini dan mendapat maklumat terkini mengenai pelbagai perkembangan. Seiring dengan ini, satu platform untuk pertukaran pendapat dan idea yang kerap di kalangan alumni sama pentingnya untuk perkembangan dan pertumbuhan mereka sendiri.

Lokasi

Nantes

Centrale Nantes Études

Alamat
Ecole Centrale de Nantes
1 rue de la Noë

44300 Nantes, Pays de la Loire, Perancis
Telefon
+33 2 40 37 16 21

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami