CEMS - The Global Alliance in Management Education

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

CEMS

Perikatan Global dalam Pengurusan Pendidikan

CEMS adalah persekutuan strategik sekolah perniagaan terkemuka dan syarikat multinasional. Misi pertamanya adalah untuk menetapkan kecemerlangan piawai global untuk pengurusan pra-pengalaman Master dalam pengurusan .

Ditubuhkan pada tahun 1988 di Eropah, rangkaian telah berkembang dengan mantap, sebahagian besarnya disebabkan oleh kejayaan dan populariti CEMS Master dalam Pengurusan Antarabangsa : program MIM . Hari ini, CEMS adalah liga pemimpin global dalam pasaran Master pra-pengalaman dan ia tidak dapat disamakan dengan reputasi ahli-ahlinya: 26 institusi akademik kelas dunia bekerjasama dengan lebih daripada 64 rakan korporat untuk menawarkan pelajar antarabangsa, siswazah gabungan unik pendidikan berkualiti tinggi dan pengalaman profesional.

Ahli-ahli CEMS bekerjasama dengan inisiatif berikut:


- CEMS MIM (Msc dalam Pengurusan Antarabangsa), ijazah perniagaan supranasional berprestij yang boleh diiktiraf sebagai pasport terbaik untuk kerjaya antarabangsa. Program ijazah bersama setahun ini secara eksklusif dibuka kepada pelajar-pelajar Sarjana dari sekolah-sekolah CEMS yang memenuhi kriteria pemilihan yang sangat ketat, dan menerima gelar CEMS bersempena dengan ijazah rumah mereka./>


- CEMS juga memupuk kerjasama fakulti untuk pendidikan pengajaran, penyelidikan dan doktoral bersama./>

Kenyataan Misi CEMS

Diluluskan oleh badan pengelola CEMS tertinggi pada bulan November 2008, pernyataan misi semasa mencerminkan pendekatan etika dan bertanggungjawab yang dipersetujui oleh CEMS untuk pendidikan pengurusan.

CEMS adalah persekutuan global institusi akademik dan korporat yang didedikasikan untuk mendidik dan menyediakan generasi pemimpin perniagaan antarabangsa yang akan datang.

Ahli akademik dan korporat CEMS bekerjasama secara kolektif untuk membangunkan pengetahuan dan menyediakan pendidikan yang penting dalam dunia perniagaan pelbagai bahasa, multikultural dan saling berkaitan.

Master CEMS bersama dalam Pengurusan Antarabangsa adalah kenderaan utama untuk mencapai matlamat ini.

Umum untuk semua aktiviti adalah tujuan mempromosikan kewarganegaraan global, dengan penekanan khusus diberikan pada nilai-nilai berikut:

  • Mengejar keunggulan dengan taraf prestasi dan etika yang tinggi;
  • Memahami dan menggambarkan kepelbagaian budaya dengan rasa hormat dan empati;
  • Tanggungjawab profesional dan akauntabiliti yang berkaitan dengan masyarakat secara keseluruhan.

Fakta Utama

Fakta Utama Terkini

2010 Financial Times Global Master dalam Peringkat Pengurusan

CEMS MIM menduduki tempat ke-2 di dunia, 1 dalam ranking 3 tahun dan 1 untuk kriteria antarabangsa gabungan. 4 sekolah CEMS di atas 5, 9 di atas 25, 18 dalam ranking keseluruhan.

Cohort CEMS 2010-11

  • Jumlah pelajar: 904
  • 51% lelaki, wanita 49%
  • 64 kebangsaan (termasuk 30 bukan Eropah)

Suruhanjaya Siswazah CEMS 2010

Satu tinjauan dijalankan antara kelas CEMS MIM Graduates 2009, lima bulan selepas tamat pengajian. Kadar tindak balas 43%.

  • 99% bekerja dalam tempoh 3 bulan tamat pengajian.
  • 41% responden terletak di luar negara asal mereka.
  • 71% responden berinteraksi dengan 3 atau lebih kebangsaan berbeza setiap hari.


Sektor aktiviti: Perundingan Pengurusan 20%, Barang Pengguna 16%, Tenaga 9%, Perbankan Pelaburan 8%, Perbankan Komersial / Peribadi 6%, Telekomunikasi 6%, Media / maklumat 5%/>

Kawasan fungsian: Kewangan 24%, Pemasaran 15%, Pengurusan am 10%, Jualan / Eksport 9%, Audit 3%, Kawalan pengurusan 3%, Pengeluaran / operasi / rantaian bekalan 3%

Kehadiran global

Dari awalnya Pan-Eropah pada tahun 1988, persekutuan CEMS telah berkembang menjadi organisasi yang benar-benar global.

* Dari komuniti Eropah kepada pakatan Global

Diluluskan oleh Lembaga Eksekutif CEMS pada tahun 2007, strategi globalisasi semasa telah melihat CEMS membuka ke Asia, Australasia, dan Amerika Utara dan Selatan. Sepanjang dua tahun kebelakangan sekolah dari Australia, Brazil, Kanada, Mexico, Portugal, Rusia, Singapura dan Turki telah mula menyampaikan CEMS MIM buat kali pertama. Jepun menjadi negara anggota CEMS terkini pada akhir tahun 2010, dengan CIMS MIM akan dihantar dari awal tahun akademik 2011-12.

Evolusi ini dicerminkan oleh solek yang semakin kosmopolitan dari kohort pelajar . Kelas semasa terdiri daripada 64 kebangsaan, di mana 34 adalah Eropah dan 30 bukan Eropah.

Selepas tamat pengajian, mereka kemudian melanjutkan perjalanan kerjaya antarabangsa yang benar-benar dalam pelbagai sektor dan dalam banyak kes dalam syarikat multinasional .

CEMS juga kekal sebagai pemain global yang kuat di dunia korporat, bekerja dalam kerjasama erat dengan lebih daripada 60 syarikat multinasional, semuanya menikmati reputasi yang tinggi baik di peringkat nasional dan antarabangsa.

Lokasi

Agde

Alamat
1, rue de la Libération
78350 Jouy-en-Josas

78350 Agde, Occitanie, Perancis

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami