Blaise Pascal University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Blaise Pascal University

Sebuah universiti berskala manusia di barisan hadapan pengajaran dan penyelidikan di bandar yang bergerak.

Bersebelahan dengan taman semula jadi terbesar di Perancis, Clermont-Ferrand adalah ibukota Wilayah Auvergne. Syarikat-syarikat utama (Michelin, Limagrain, Volvic, dan lain-lain) menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi bandar yang mengira 35,000 pelajar.

Ibukota dunia filem pendek dan bandar rujukan dari segi muzik moden (tempat muzik Cooperative de May), Clermont-Ferrand menawarkan pelbagai acara kebudayaan.

Dengan persekitaran semacam itu Blaise Pascal University menyediakan konteks yang ideal kepada para pelajar yang ingin belajar di salah satu bidang latihan dan penyelidikan utama kami: sains dan teknologi; kesusasteraan, bahasa dan seni; ilmu manusia dan sosial; fizikal dan sukan aktiviti sains dan teknik. Dengan 1150 Kuliah dan Kakitangan Penyelidikan, Universiti terkenal dengan kualiti pengajaran dan penyelidikannya. Ia mempunyai empat Sekolah Kedoktoran dan tiga puluh satu makmal dan pasukan penyelidikan, enam belas yang dikaitkan dengan CNRS (National Center for Research Scientific) dan dua dengan INRA (National Institute for Research in Agronomy).

Universiti ini menawarkan 14,000 kursus pelajar (BA / B.Sc., MA / M.Sc. Ke peringkat PhD) dalam bidang pelbagai disiplin yang luas dalam Seni, Bahasa dan Kemanusiaan, Sains dan Teknologi dan Sains Tepat dan Tepat, Sains Sukan dan Kejuruteraan .

Universiti juga mempunyai tradisi lama mengalu-alukan pelajar asing (2160) yang datang terutama untuk belajar dalam konteks program Eropah atau di bawah syarat-syarat perjanjian kerjasama antarabangsa dengan 270 institusi yang terletak di seluruh dunia.

Lokasi

Clermont-Ferrand

Alamat
Blaise Pascal University
34 Avenue Carnot

63000 Clermont-Ferrand, Auvergne-Rhône-Alpes, Perancis

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami