Riphah International University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Pengajian di Universiti Antarabangsa Riphah

Universiti Antarabangsa Riphah adalah sebuah universiti swasta, disewa oleh Kerajaan Persekutuan Pakistan pada tahun 2002. Universiti telah ditubuhkan dengan tujuan untuk menghasilkan profesional dengan nilai-nilai moral dan etika Islam. Ia ditaja oleh amanah bukan untuk keuntungan; iaitu Islam International Medical College Trust (IIMCT), dicipta pada tahun 1995. Projek pertama IIMCT itu Islam Antarabangsa Medical College, Rawalpindi, yang ditubuhkan pada tahun 1996 oleh Urusannya Pemegang Amanah Pengasas; Maj. Gen. (Bersara.) Muhammad Zulfiqar Ali Khan, TI (M), TBT.

Pada masa ini Universiti mempunyai empat belas unit konstituen dan projek luar negara, iaitu, RAK Kolej Sains Pergigian, UAE. Universiti juga sedang mengusahakan penubuhan kampusnya di Mauritius. Mengapa kajian di Universiti Antarabangsa Riphah?

Kenyataan Misi

Islam International Medical College Trust (IIMCT) telah ditubuhkan pada tahun 1995 oleh Pemegang Amanah Urusannya Maj. Jen (B) Muhammad Zulfiqar Ali Khan TI (M), TBT. IIMC-T adalah bukan keuntungan, bukan politik, pertubuhan kebajikan bukan mazhab yang berdaftar dengan Kerajaan Pakistan. Misi Tabung Amanah adalah: "Penubuhan Negeri Institusi Seni Pendidikan dengan memberi tumpuan kepada menyemai nilai-nilai etika Islam" IIMC-T bercadang untuk membantu umat Islam dalam menyelesaikan masalah yang mendesak semakin merosot standard akademik, dengan menubuhkan Negeri Institusi Seni di Pakistan, melibatkan ulama ulung dan ahli sains. Selaras dengan misi itu, penekanan diletakkan pada penerapan nilai-nilai etika Islam di kalangan pelajar untuk melahirkan doktor muslim yang baik, jurutera dan ahli sains sosial.

Consituent Kampus

Universiti telah mengikuti kampus di Islamabad, Rawalpindi, Lahore, Faisalabad dan Ras Al-Khaimah, UAE.

(I) Kampus Induk, Sector I-14, Islamabad (Ii) Campus City - I, G-7/4, 7th Avenue, Islamabad (Iii) City Campus - II, Kompleks pengungsi Trust, Islamabad (Iv) Kampus Al-Mizan, Rawalpindi (V) Kampus Lahore Bandar, Perbandaran, Lahore (Vi) Campus Raiwind Road, Lahore (Vii) Campus Faisalabad, Satiana Road, Faisalabad (Viii) RAK Kolej Sains Pergigian, Ras Al-Khaimah, UAE

Riphah telah memulakan kerja di kampus baharunya di Zon V, Islamabad bersama-sama dengan Hospital Pengajaran dengan enam ratus katil.

tadbir urus

YAB Presiden Republik Islam Pakistan adalah Penaung Universiti. Maj. Gen. (Bersara.) Muhammad Zulfiqar Ali Khan adalah fonder Canselor dan Encik Hassan Muhammad Khan adalah Pro Canselor Universiti. Prof. Dr. Anis Ahmad, seorang ulama terkenal bertaraf antarabangsa dan pendidik yang terbilang, adalah penubuhan Naib Canselor Universiti. Lembaga Gabenor dan Majlis Akademik adalah dasar tertinggi membuat badan Universiti. Naib Canselor adalah Ketua Eksekutif dan Akademik Pegawai Universiti.

University Ranking dan Perakuan

Universiti Antarabangsa Riphah, Islamabad telah dimasukkan ke dalam "W" Kategori Universities oleh Suruhanjaya Pengajian Tinggi (HEC) di Pakistan pada tahun 2005 dan tidak lama lagi telah dimasukkan ke dalam lima universiti di sektor swasta yang layak untuk menerima geran penyelidikan daripada Kerajaan Pakistan melalui HEC. Baru-baru ini, Riphah berada di kedudukan di kedudukan keenam di kalangan semua universiti kebangsaan sektor swasta dan awam saiz sederhana dengan skor kualiti 9.70 berdasarkan jaminan kualiti dan kriteria output penyelidikan yang ditetapkan oleh HEC. Selanjutnya, Cell Peningkatan Kualiti Universiti mendapat kedudukan pertama di kalangan sektor "W" Kategori Universiti swasta Negara mengikut skor kad yang dirumuskan oleh HEC. Riphah adalah yang pertama Universiti Negara yang telah diperakui di bawah ISO 9001: 2008 Standard diumumkan oleh Lloyd berasaskan UK Daftar, yang merupakan salah satu daripada lima pengurusan risiko dan jaminan keselamatan organisasi bebas terkemuka global.

This school offers programs in:
  • English

Lihat BSc » Lihat PhD » Lihat Ijazah Sarjana Muda » Lihat BBAs » Lihat BScs »

Video

Riphah Documentary