University of Naples

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

University of Naples Federico II ditubuhkan pada tahun 1224 melalui Piagam Imperial Frederick II Hohenstaufen, Raja Sicily dan Kaisar Rom Suci. Ia adalah universiti pertama yang dibiayai di Eropah.

Pada masa kini, universiti menawarkan kursus pada dasarnya semua disiplin akademik, yang membawa kepada seratus lima puluh lima darjah peringkat siswazah. Kemudahan penyelidikan memberi sokongan kepada semua kursus ini. Pelajar diberi peluang untuk meneruskan pembangunan intelektual serta memperoleh kemahiran profesional. Pendaftaran pelajar saat ini hampir 97,000 dan kakitangan akademik, pada masa ini, adalah 3,121.

Universiti ini terdiri daripada tiga bahagian (Poli), yang beroperasi sebagai badan separa bebas untuk pengurusan pengajaran dan penyelidikan tiga belas sekolah dan lapan puluh dua jabatan dikumpulkan, dalam setiap bahagian, mengikut profil akademik dan penyelidikan. Oleh itu, Bahagian Sains dan Teknologi merangkumi Sekolah Sains (yang pada gilirannya termasuk Sekolah-sekolah Matematik, Fizik dan Sains Asli), Sekolah Kejuruteraan, dan Sekolah Seni Bina. Bahagian Sains Hayat termasuk Sekolah Perubatan dan Pembedahan, Sekolah Farmasi, Sekolah Perubatan Veterinar, Sekolah Sains Pertanian dan Pusat Sains Bioteknologi yang baru ditubuhkan. Bahagian Ilmu Sosial dan Kemanusiaan termasuk Sekolah Ekonomi, Sekolah Hukum, Sekolah Seni Liberal, Sekolah Ilmu Politik dan Sekolah Sosiologi. Banyak organisasi lain juga menjadi sebahagian daripada Universiti Federico II. Ini termasuk sekumpulan empat belas Muzium yang sangat khusus, yang meliputi pelbagai bidang, dan dua taman botani yang menganjurkan spesies unik.

Kemudahan perpustakaan pusat dikaitkan dengan bahagian dan perpustakaan sekolah; ia menjalankan banyak program digital yang direka untuk menyediakan akses percuma dan penyebaran kemungkinan meluas bahan diterbitkan kepada kakitangan akademik. Terdapat tujuh belas pusat penyelidikan antara jabatan (lihat carta organisasi pada muka surat 18) terbuka kepada sarjana semua jabatan dan sekolah dan pusat perkhidmatan dan pusat pembelajaran.

Universiti Federico II mempunyai tradisi mempromosikan dan menyokong persatuan pelajar. Terdapat lebih daripada lima puluh persatuan pelajar yang kini aktif, yang menyatukan pelajar, latar belakang budaya dan sosial yang berlainan. Persatuan ini menimbulkan inisiatif dan aktiviti yang berlainan, termasuk acara sukan, kesenian, forum sosial dan politik.

Tempat universiti telah berubah banyak kali, selama berabad-abad sejarahnya (lihat Sejarah). Pada masa kini, saiz universiti adalah sedemikian rupa sehingga tempatnya tersebar di seluruh bandar Naples dan sekitarnya. Tiga kampus utama terletak di pusat bandar, pinggiran Utara dan Barat. Dewan Senat dan pejabat pentadbiran utama, bersama-sama dengan Sekolah Undang-undang dan Seni Liberal di pusat Naples; kampus yang lebih baru di bukit Camaldoli (Utara) dan kawasan Fuorigrotta (Barat), menjadi tuan rumah Sekolah Perubatan dan Farmasi dan Sekolah Sains dan Ekonomi, masing-masing.

Sekolah Perubatan termasuk Hospital Universiti yang besar, sebagai sebahagian daripada sistem hospital yang lebih besar, termasuk Hospital 'Cardarelli' pelbagai khusus, hospital Itali Selatan Selatan Institut Kanser dan Hospital untuk Penyakit Berjangkit.

Lokasi

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami