Norwegian University of Life Sciences NMBU

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Program penyelidikan dan pembelajaran NMBU membolehkan orang ramai di seluruh dunia menangani cabaran global yang besar mengenai persekitaran, pembangunan mampan, bagaimana untuk memperbaiki kesihatan manusia dan haiwan, sumber tenaga boleh diperbaharui, pengeluaran makanan, dan pengurusan sumber dan tanah.

Kampus Ås

60573_as.jpg

Kampus Ås menempatkan persekitaran akademik interdisipliner terbesar di dalam sains hayat.

Universiti Sains Hayat Norway (NMBU) terdiri daripada tujuh fakulti, yang mana enam terletak di Kampus Ås dan satu terletak di Kampus Adamstuen (sehingga 2019):

 • Biosains
 • Kimia, Bioteknologi, dan Sains Makanan
 • Sains Alam Sekitar dan Pengurusan Sumber Asli
 • Landskap dan Masyarakat
 • Sekolah Ekonomi dan Perniagaan
 • Sains dan teknologi
 • Perubatan Veterinar

Sebuah bangunan penyelidikan dan pengajaran baru untuk sains veterinar akan dibuka pada tahun 2020, yang bermaksud semua tujuh fakulti di NMBU akan disatukan di Ås. Institut Veterinar Norway akan berpindah ke Kampus Ås pada masa yang sama.

Campus Ås juga merupakan rumah bagi salah satu taman yang paling indah di Norway, dengan sejumlah bangunan bersejarah, serta Ås Farm, di mana penyelidikan dan pengajaran mengenai ternakan tradisional dijalankan.

Kampus Ås meliputi kawasan seluas 600 hektar di perbandaran Ås.

Dua institusi utama lain juga ditempatkan bersama NMBU di Kampus Ås: bahagian utama Institut Makanan, Perikanan dan Penyelidikan Akuakultur Norway (Nofima) dan Institut Penyelidikan Bioekonomi Norway (NIBIO).

Kampus Adamstuen

60572_adamstuem.jpg

Kampus Adamstuen adalah rumah kepada Fakulti Perubatan Veterinar. Fakulti adalah satu-satunya institusi pengajian tinggi di Norway yang mempunyai kecekapan dalam dua bidang akademik yang berbeza: perubatan veterinar dan kesihatan awam veterinar.

Perubatan veterinar menangani kesihatan haiwan dan kesejahteraan. Bidang utama termasuk pengetahuan tentang penyakit, diagnostik, dan rawatan. Bidang ini merangkumi kedua-dua haiwan pengeluaran, termasuk ikan ternakan, dan haiwan kesayangan.

Kesihatan awam veterinar berkaitan dengan semua aspek mencegah penyebaran penyakit dari haiwan ke manusia dan merupakan bidang yang semakin meningkat.

Pada 1 Januari 2014, Sekolah Sains Veterinar Norway (NVH) dan University of Life Sciences (UMB) digabungkan untuk membentuk Universiti Sains Hayat Norway (NMBU), menyatukan penyelidikan dan pengajaran mengenai keseluruhan rantaian pengeluaran biologi di bawah satu payung.
Fakulti Perubatan Veterinar terdiri daripada empat jabatan di Kampus Adamstuen:

 • Sains Asas dan Perubatan Akuatik (Basam)
 • Biologi Keselamatan dan Jangkitan Makanan (Matinf)
 • Pengeluaran Sains Klinikal Haiwan (Produced)
 • Pengetahuan Haiwan Klinikal Haiwan (Sportfamed)

Kampus Adamstuen juga merupakan rumah kepada Hospital Haiwan Universiti, yang terdiri daripada Klinik Haiwan Companion, Klinik Kuda, dan Klinik Haiwan Pengeluaran.

Hospital Haiwan Universiti melayan haiwan yang sakit dari seluruh negara dan berkait rapat dengan aktiviti penyelidikan dan pendidikan di Sekolah Perubatan Veterinar NMBU.

Institut Veterinar Norway adalah institut penyelidikan bioperubatan yang berkongsi premis dengan Fakulti Perubatan Veterinar di Kampus Adamstuen. Muzium Sejarah Veterinar Norway juga terletak di sini.

Kampus Adamstuen dijadualkan akan ditutup pada tahun 2019, dan Sekolah Perubatan Veterinar NMBU dan Hospital Haiwan Universiti kemudiannya akan memasuki premis veterinar yang canggih di Kampus Ås, yang bermaksud ketiga-tiga fakulti itu akhirnya akan berada di satu tempat . Institut Veterinar Norway akan berpindah ke Kampus Ås pada masa yang sama.

Sebuah penyelidikan sains dan pengajaran sains veterinar baru sedang dibina di Kampus Ås.

Fakulti Perubatan Veterinar juga mempunyai bahagian yang terletak di selatan-barat Norway: Bahagian Penyelidikan Ruminant Kecil di Høyland, Sandnes.

Lokasi

Sebagai

Alamat
Universitetstunet 3
1430 Ås

1432 Sebagai, Akershus, Norway

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami